Claes Uddgren

Joel till sist i OK Junior

Från att ha varit stjärna i Junior 60 i många år i Italien, blev steget till OK Junior lite väl stort. Men i år har det börja lossna lite grann för honom och roligt nog kom norrbottningen från Piteå hem till Sverige för att tävla om SM. Han såg dock inte ut som en vinnare förrän vid lördagseftermiddagens regnrace, där han utklassade fältet om 21 förare och vann med grandiosa 12,256 sekunder till tvåan Albin Sturesson. Denne följdes av tre utländs

OK Junior

Det blev något överraskande danskt i topp efter tidskörningen genom August Therbo på 49,715. Han följdes av tvillingarna Albin och Fabian Sturesson på 49,814 och 49,836. Bröderna tävlar för Kristianstads KK och det gör även tidsfyran Leo Nilsson på 49,866. Ludvig Fransson var femma på 49,937 följd av Dante Johansson på 49,952, norrmannen Marcus Saeter på 49,963 samt Joel Bergström på 49,969. Även Thor Sundberg klarade sig under 50 sekunder med 49,973 på nionde plats.

Danske August kom sedan att dominera de tre kvalåken samt förfinalen. I det första åket hängde Fabian och Ludvig på August, men sedan kom Marcus Saeter farande och grabbade andraplatsen. I samma veva rasade Fabian långt bak. Jag misstänker att det var Marcus som ombesörjde detta. Han blev i vilket fall diskad.

Så långt följdes Marcus av Ludvig och Joel från åttonde rutan. Även Albin S började röra på sig. Medan Marcus plockades bort, så körde Albin upp sig och nöp andraplatsen till slut med mindre än en tiondels sekund till Ludvig. Joel bröt dock efter sju varv, så Thor Sundberg från nionde rutan blev till sist fyra med en sekund tillgodo på tidsfyran Leo och med Fabian på sjätte plats. Tidssexan Dante försvann redan efter första rundan.

I det andra heatet klarade Marcus sig från straff och körde till sig andraplatsen precis i hälarna på August. Även Ludvig hade bra fart och låg tvåa i inledningen innan Marcus smet förbi. Trion Joel, ryssen Kirill Dzitlev och Albin hängde på, så hela sextetten skar mållinjen inom 1,714 sekunder. Kristianstads Felix Rohlin var sjua med Thor åttonde man i mål. Thor hade dock tryckt tillbaka nosen, så han förflyttades till 13:e plats istället. Så efter ryssen blev det nu inte mindre än fem Kristianstadsförare i resultatlistan. Leo bröt emellertid efter tre varv.

I det sista kvalet var Albin S en kort stund tvåa efter August, men han kunde (eller ville inte?) stå emot Leo. Det skilde mindre än tre tiondelar i mål. Sedan kom Marcus med en hel del frisk luft till femman Kirill, som hade Joel, Dante, Thor, Ludvig, Fabian och Felix tätt efter sig.

Allt detta innebar att August fick samsas med Albin i förfinalens första startled. I det andra stod Ludvig och Kirill och i det tredje återfanns Fabian och Thor. Felix och Leo parkerade sig i fjärde led och bakom dem hittade man Joel och Marcus.

Ludvig hade alltså drömläge att hänga på dansken och det skötte han bra med en distans på 1,228 sekunder efter August i mål. Men Joel hade nu sina bästa däck på och krigade sig succéfullt upp från nionde till tredje plats i mål. Då hade han ryssen i ryggen, medan de övriga med Albin i spetsen blev avhängda. Det vill säga; Marcus var faktiskt före Albin men hade en intryckt nos och skickades ner till åttonde plats. Så sexa efter Albin blev Felix med Fabian sjua. Trion Leo, Thor och Dante bröt - endast tolv av de 21 kom i mål.

När den sista finalen gick av stapeln 16.00 var det vått ute, mycket vått! Tyvärr var det mer eller mindre omöjligt att se vad som hände ute på banan på grund av allt vattensprut. Men på något sätt försvann dominanten August från täten och återfanns först på sjunde plats varifrån han sedan segade sig upp till tredje plats i mål bara för att bestraffas med fem sekunder för en intryckt nos. Dansken blev därmed femma.

Det var Albin Sturesson, som tog över ledningen tills Joel Bergström hade hittat det bästa spårvalet och stack förbi. Därefter blev det en utklassning av sällan skådat slag. Joel körde nämligen en sekund fortare per varv och hade 15,256 sekunder tillgodo på

Albin vid målgången efter 17 varv. Tre av dessa sekunder drogs dock av, då man tyckte att Joel hade kört ojuste vid något tillfälle.

Kirill körde in som fyra och flyttades därefter upp till tredje med Marcus fyra.

Ludvig låg för ett kort ögonblick uppe på tredje plats men föll sedan bakåt och slutade som sexa med dryga sex sekunder till Kristianstads Anton Orrgren. Anton var dock nionde man i mål, men både sjuan Lucas Hillström och åttan Wilhelm Nejman hade tryckt in sina noskoner, så då tjänade Anton liksom Thor ett par positioner. Leo Nilsson försvann efter 14 rundor och Fabian Sturesson efter fem varv.

Det var intressant att studera varvtider i regnet. Joel var ensam om att gå under 1.02 med sina 1.01,845 med August Therbo näst bäst med 1.02,348 och Milla Sjöstrand trea på 1.02,570. Milla hade ingen större flyt i racen och blev inblandad i ett par krockar, men i regnet gick det alltså undan! Hon blev till sist tolva.