Claes Uddgren

Jonas till slut i Junior 125

Junior 125 kördes samtidigt under Jönköpings Juniorfestival, så det var bara de närmast sörjande, som ville vara med under söndagen i Uddevalla, då Rotax Max Challenge samtidigt "gick i mål". Det blev totalt åtta deltagare, varav en avhoppare från Rotax Max Seniorer.

Junior 125

Jonas Berglund från grannklubben Bohus RC inledde dagen med att ta hem tidskörningen på 1.02,058. Det var fortfarande lika blött som under lördagen, då solen vägrade att visa sig. Men banan torkade så sakteliga upp i alla fall, eftersom det inte kom några regndroppar efter uppehållet vid 11.30-tiden på lördagen. Så hallänningen Felix Fehrling, tävlande för Team 13 i Göteborg kom in tätt efter på andra plats med 1.02,060. Trea var Victor Oscarsson på 1.02,679 följd av Simon Rilbe på 1.02,898. De övriga kom inte under 1.03.

Jonas fick inte behålla ledningen lång stund i det första heatet, då Felix snabbt tog över taktpinnen och höll den till mål med 2,2 sekunder till Jonas och 2,7 till Victor. Avhopparen från Rotax, Isabell Åberg från Vuollerim fick aldrig någon tid på tidskörningen men visade sig köra fort och passerade snart två medtävlare bara för att åka tillbaka till sista plats, då det uppdagades att hon tryckt in nosen.

Det andra heatet var hyfsat torrt, så sju ekipage bytte nu till slicks trots att åtminstone tre kurvor var halkiga. Isabell på sista rutan chansade på regndäck. Det såg rätt ut, men frågan var om de skulle hålla?

Kartarna slirade åt alla håll i första kurvan, där Isabell hade nöjet att blåsa förbi tre medtävlare i ett svep. Hon nalkades sedan ett par konkurrenter till, men turen var inte med henne för nu hoppade kedjan av och då fick vi inte veta hur detta skulle ha slutat. I täten slirade mastern Jonas långt ut och lämnade vägen öppen för Felix. Denne tog över med Victor tvåa och Albin trea. Jonas kanade än en gång långt ut i en hårnålskurva och var nu alltså bara fyra. Han lyckades så småningom köra om Albin igen och därmed gå i mål som trea efter det bortflyende paret Felix-Victor. Simon fick nöja sig med femteplatsen.

Därmed var startuppställningen till finalen klar med Felix och Jonas i första led samt med Victor och Simon i andra. Albin stod i tredje ledet tillsammans med Gottfrid. Klockan var nu 15.00 och alla behöll slicksen på inför de 18 varven. I andra heatet körde man 51-rundor och i dagens sista åk kunde samtliga åtta göra 50-rundor.

Jonas fick en riktig smakstart utan att slira denna gång. Så han snodde snabbt initiativet och kom så småningom att utklassa de övriga. Hans vinstmarginal blev nämligen hela 7,7 sekunder.

Felix fick kanske något snopet hålla tillgodo med andraplatsen före Victor, medan Gottfrid nu kände sig mer hemma på torr bana och lade sig på fjärde plats, där han sedan stannade kvar tills det hela var över. Simon var femma i inledningen men förmådde inte hålla Albin bakom sig. Så rullade det på i alla 18 varv.