Claes Uddgren

Julle och Rasmus på pallen trots krock i första åket

GÖTEBORGS STORA PRIS (GSP/RMC 1:9) Till skillnad mot förra omgången av Rotax Max Challenge i Eskilstuna, så körde man under Göteborgs Stora Pris DD 2 och DD 2 Masters tillsammans. Det innebar hela 34 ekipage, vilket var exakt vad banan var godkänd för. Det blev självklart stor trängsel och en del hårda sammanstötningar innan Julle Ljungdahl och Rasmus Fridell kunde bestiga pallen som etta och trea efter den sista finalen.

DD 2/Masters

Det blev något förvånande norskt i topp på tidskörningen där Ruben Kverkild var värst med 43,040 sekunder. Han följdes närmast av Julle Ljungdahl, vilken hade blivit av med problemen som plågade hans kart i Eskilstuna. Han noterade 43,153 med Rasmus Fridell trea på 43,213. Sedan kom David Rehme på 43,229 samt överraskningarna Carl Ahlin, Karlskoga MF på 43,266 och Elias Olsson, Kalmar MK på 43,302. De följdes av Jonathan Karlsson på 43,305 och den snabbaste Mastern, som var Klippans Andreas Forss, vilken ju totalvann Göteborgs SP ifjol då han fortfarande var "junior". Andreas tid blev 43,451 och följdes tätt efter av ytterligare en Master, Uddevallas Andreas Wetterström på 43,475. Tia kom Simon Billman med 43,500 och elva var veteranen Peter Ernholm på 43,505, medan segeraspirerande Felix Jansson bara blev 18:e man med 43,843.

Första heatet inleddes med en duell mellan Julle och Ruben. Rasmus låg då trea innan han körde förbi norrmannen och därefter krockade med Julle. Rasmus hamnade nu sist i fältet, medan Julle tog sig i mål som nia. Nosen var emellertid intryckt så Julle blev då istället 16:e man, medan Rasmus slutade på 33:e plats.

Jonathan undvek att bli inblandad i någon krock och kunde sedan köra upp sig till seger före David, Carl, Ruben, Elias O och Andreas F, som lyckades hålla undan för den uppåkande Felix samt näste Master som var Fredrik Björk, vilken startade från 14:e rutan.

Andra heatet blev inte mindre dramatiskt och åter var det Julle som råkade illa ut då han blev attackerad av David och tvingades bryta med trasig ljuddämpare efter första varvet. David kom sedermera i mål som 25:a men fick tio sekunders straff för krocken så han blev istället 30:a.

Norske Ruben tog nu ledningen och höll tätpositionen tills loppet var över. Rasmus försökte ta sig förbi utan att lyckas. Han blev till och  med passerad av Jonathan vid ett misslyckat omkörningsförsök. Nu spelade detta ingen roll då Rasmus hade gjort sig skyldig till omkörning under gulflagg vilket innebar att han då blev diskad istället.

Så Jonathan tog andraplatsen före Carl, som väl aldrig har varit så långt framme i resultatlistan tidigare? Tätt efter följde sedan Andreas F, Elias O, Simon B, Felix samt Peter E. Fredrik var tredje Masteråkare på tionde plats i mål. Här gjorde även Elisabeth Nieminen ett fint åk då hon klättrade från 20:e till 13:e plats.

Därmed var vi framme vid den första finalen där Jonathan och Ruben fick stå i första startledet. Det andra innehöll Carl och Elias O, det tredje Andreas F och Felix, medan det fjärde ockuperades av Simon B och Fredrik. David stod i 14:e rutan, Julle i 26:e och Rasmus i 34:e.

Första finalen blev spännande om än inte så dramatisk då Jonathan ledde från start till mål före Carl, Ruben och Felix. Andreas F höll femteplatsen tills han blev passerad av Simon B. Huvudsaken för skånske Andreas var att vinna Mastersklassen, så han gjorde inte så mycket motstånd.

David klättrade till sjunde före Elias O och Julle som hade bra fart och kanske lite bättre däck än de andra eftersom han inte kört lika många varv. Han tog sig nu upp till nionde plats, medan Rasmus blev svartflaggad för att han ånyo hade kört om under gulflagg (signaler enbart). Han låg då runt 15:e plats om jag räknade rätt. De två deltagande tjejerna Elisabeth Nieminen och Mina Pedersen bröt dock redan på första varvet.

Det blev alltså så att Julle Ljungdahl fortsatte sin fantastiska upphämtning även i den andra finalen. Det hjälpte inte att Jonathan Karlsson stack iväg först från start med Ruben Kverkild och en snabbstartande David Rehme i hälarna för även Julle kom ångande och var snart uppe på fjärde plats. Den sistnämnde gick inte att hejda utan Norrtäljebon körde om allihop och vann före Ruben. Men Julle var inte den ende hjälten på banan. Här fanns även en viss Rasmus Fridell, vilken inte gav upp inför uppgiften att ta sig upp från 34:e plats. Han formligen flög fram och blåste förbi 32 (!) medtävlare under blott 20 varv. Så när både målflagga och målljus vinkades och blinkades var stockholmaren uppe på en otrolig tredjeplats, blott tre sekunder bakom Julle. Under färden hade Rasmus bland andra passerat Felix Jansson, vilken är det största hotet mot en trolig serieseger för Rasmus. Felix gick in som fyra och är fortfarande den som kan snuva Rasmus på slutsegern i Linköping, där de sista två finalerna avgörs.

Det gick inte så bra för Jonathan. Efter att ha tappat ledningen föll han sakta men säkert ned till nionde plats. Det var David som till slut tog femteplatsen före nye stjärnan Carl Ahlin och Simon Billman. Andreas Forss gjorde sig ingen brådska utan var nöjd med att segla i mål som åtta och åter bli bäste Masterförare före Fredrik Björk, som var tionde man i mål. Elisabeth Nieminen gjorde också en stark körning upp till 18:e plats från 32:a startrutan.