Claes Uddgren

Junior 125

Det blev ett rekordartat intresse för att delta i Junior 125. Det tog bara två dagar för att fylla den tilltänkta kvoten på 30 ekipage, men SMK Västerås tänkte om och tog till slut emot 42 stycken. Rasbos Sebastian Svensson, som för ett par år sedan var mycket framgångsrik i Mini och sedan inte riktigt lika lyckosam i Junior 60, har nu kommit till rätta i sin nya klass. Han dominerade både tidskörning samt alla fyra race han ställde upp i.

Junior 125

Det blev två tidsgrupper, där det inte behövdes någon saxning i det torra väglaget i lördagens Höstrusk. Sebastian Svensson angav tonen direkt med att vinna grupp 1 och även totalt med 34,946 sekunder. Tvåan återfanns i grupp 2 och var Sebbes klubbkamrat Astrid Almlöf, som också har vuxit in i klassen. Hon åkte på 34,966. Inga andra kom under 35 sekunder. Totaltrea blev nu Järfällas Gustav Jonsson med 35,067 följd av sin klubbkompis William Blomberg på 35,216. Sedan kom Theo Thorszelius på femte plats (och tredje Rasboåkare) med 35,222. Han följdes av SMK Västerås Gustav Ryderdahl på 35,247, Enköpings Axel Isaksson på 35,318, Rasbos Tim Jansson på 35,319, Rättviks Herman Holmström på 35,323 samt hemmaföraren Tobias Alexandersson på 35,369.

Första heatet var även dagens första race. Här ledde Sebbe från start till mål. Herman följde på respektfullt avstånd (tre sekunder), men sedan duggade förarna in lite tätare med Axel trea mest hela vägen före tidstolvan Victor Sundberg, som körde förbi både Tobias och William innan han var uppe på en slutlig fjärdeplats. William slutade femma, medan Tobias rasade ytterligare ett par positioner till åttonde plats.

I det andra heatet var Sebbe åter med i spelet och fortsatte med att leda hela vägen. Nu var Theo med och skuggade Sebbe under de tolv varven så att bara 1,072 sekunder skilde dem åt. William kom iväg som trea men blev sedan omkörd av Tim. Tim fick emellertid inte behålla sin plats, då det blev en liten touch som gjorde att han brakade av banan och lämnade spåret öppet för William och Astrid att smita förbi i. De övriga var då så långt efter att Tim åtminstone kunde rädda femteplatsen före Axel och Jenna Djurström, som nu höll Tobias bakom sig.

Ett tredje heat behövdes och här fick vi se Gustav J och Theo kivas om förstaplatsen. Theo kom att bita i gräset en kort stund och därmed kunde Tim ta sig fram till Gustavs bakbåge - men inte längre. Det skilde 0,108 sekunder till Gustavs fördel. Theo blev till slut bara sjunde man i det betydligt tätare racet än de tidigare. Gustav R fanns också med i faggorna och följde strax bakom Tim in på tredjeplatsen med Astrid fyra, Victor S femma och Herman sexa.

Med ett så stort startfält blev det naturligtvis en B-final, där trion i nämnd ordning skar mållinjen inom 0,338 sekunder: Leo Westlin, Oscar Lindell och Manueela Unt.

Till förfinalen fick Sebbe ställa upp i första ledet tillsammans med Tim, medan det andra innehöll William och Astrid. Det tredje hade Herman och Theo på plats, medan Axel och Victor S besatte det fjärde ledet.

Det blev direkt efter start en smärre krasch, som gjorde att man visade slow-skyltar några varv. När fältet släpptes löst, så reagerade William kvickast och snöt ledning från Sebbe, men han orkade inte hållas upplänningen bakom sig särskilt länge.

Före kraschen jagades Sebbe närmast av William, Tim, Theo, Herman och Axel. Efter grönflaggningen hängde Theo på Sebbe, så därefter kunde de tillsammans köra om William. Theo gav sedan aldrig upp kampen utan följde Sebbe tätt över mållinjen med William några meter efter.

Herman låg länge fyra, men Tim kunde till slut sno positionen ifrån dalmasen. En bit bakom kom masternian Simon Heed upp och lade sig på sjätte plats framför Astrid och Victor S. De höll samma positioner när loppet var över. Däremot blev Gustav J avhängd och fick nöja sig med att hålla undan för Axel och Tobias. Av B-finalisterna gick det bäst för Manueela, som från 30:e till 17:e plats. Starkt.

Finalen kvarstod. Nu lyckades Sebbe Svensson leda samtliga 20 varv. William Blomberg hängde på från start, men den efterföljande Theo Thorszelius blev honom än en gång för svår. Theo försökte sedan jaga ikapp Sebbe men orkade inte riktigt, så 1,068 sekunder kom att skilja dem åt vid målflaggan.

Tim Jansson kom iväg som fyra med Herman Holmström och Gustav Jonsson i hälarna. Hela trion lyckades sedan köra om William, varefter Gustav tog sig förbi Herman. Och inte nog med det. Gustav hade tydligen sparat det bästa krutet till sist, för han kunde efter en stund även passera Tim och därmed sno åt sig en förnämlig tredjeplats. Så Tim slutade fyra och William femma. Herman blev nu inte sexa utan han blev mot slutet omkörd av både Tobias Alexandersson och Gustav Ryderdahl.

Tyvärr känner jag inte till några tillägg, men det kan hända att Astrid Almlöf fick något, då hon bara rankades som 22:a. Bästa tjej blev istället hemmaföraren Alice Lindell på elfte plats med sin bror Oscar närmast efter i mål.