Claes Uddgren

Kanonresultat av Joel och Viktor i WSK Euro

Italienbaserade WSK har ett otal serier. En av dem heter Euro Series, men namnet till trots körs årets båda tävlingar bara i Italien och det med två veckors mellanrum. Premiären skedde på South Gardabanan i Lonato, där det gick mycket bra för Joel Bergström med en andraplats i OK-finalen, medan Viktor Gustafsson också gjorde sitt årsbästaresultat i KZ, då han tog sin CRG till tredje plats.

Det verkar som om CRG har fått fart på sina kartar efter en blek vinter och vår. Nu körde fransmannen Jeremy Iglesias in som tidstvåa med sin CRG-TM med Viktor Gustafsson tätt efter på tredje plats med sin identiska maskin. Brandon Nilsson kör ju också en fabriksstödd CRG-TM, men han blev av oklara skäl utesluten från tidskörningen. Domarna har bara angivit att han har brutit mot någon paragraf efter att ha studerat en video! Brandon var dock långtifrån ensam om att hamna under domarnas bannstråle. Alla uteslutna fick emellertid köra sina tre kval men då starta i kön.

I första heatet vann tidsettan Danilo Albanese med sin KR-IAME före Jeremy, tidsfyran Tom Leuillet och Viktor, medan Brandon körde upp sig till 19:e plats. Det andra heatet hade samma tätduo, men nu slank Viktor in som trea, medan Tom hamnade lite längre bak. Brandon erhöll 17:e plats efter bestraffning. Annars hade 14:e varit möjligt.

I det sista kvalheatet blev det dubbelt CRG i topp genom Jeremy och Viktor, medan Brandon tyvärr bröt efter bara två varv och därmed rankades som 34:a. Så inför förfinalen låg Jeremy etta, Danilo tvåa och Viktor trea, medan Brandon fick starta från 23:e rutan. Jeremy höll sig kvar på förstaplatsen inför den avgörande finalen. Danilo "försvann" och istället kom Giuseppe Palomba farande och snuvade Viktor på andraplatsen, men tredje startrutan är aldrig fel. Brandon gjorde också bra ifrån sig och avancerade upp till 13:e plats.

Det blev inga större omkastningar i finalen, men CRG-duon blev faktiskt snuvad av Palomba med Jeremy tvåa och Viktor trea i mål. Brandon lyckades också klättra ett par snäpp och slutade som elfte man.

OK

Joel Bergström hade en av sina bästa helger i år. Han inledde med att bli fyra på tidskörningen med sin Exprit-TM. Enzo Hallman blev samtidigt 19:e man med sin Birel-TM bland de 33 startande.

Joel fortsatte veckändan med att bli sexa, femma samt tvåa i de tre kvalheaten. Det gav honom fjärde plats totalt. Enzo hade det lite jobbigare med serien 23-22-26, där han i sista racet var 21:a tills han blev påprackad fem sekunder för inskjuten nos. Det gav honom 27:e plats totalt.

Fransmannen Deligny var tidstvåa men höll förstaplatsen inför förfinalen, där det blev engelskt i topp genom Nakamura-Berta. Joel skuggade Stolcermanis och blev trea. Enzo körde i mål på 18:e plats men med fem sekunders tillägg för alltför tuff körning rasade han till 21:a position.

Finalen återstod och här behöll den japanskättade engelsmannen sin toppplacering, medan Joel körde i mål som en fullgod tvåa, endast slagen med 1,753 sekunder. Enzo körde i mål som näst siste man men blev sist (27:a) sedan han fått straff för sin flyttade nos.

OK Junior

Det såg länge jättebra ut för Scott Lindblom, som toppade både tidskörning och kval men som till slut inte lyckades så bra i finalen, där han inte ens blev bäste svensk.

Scott vann alltså sensationellt tidskörningen med sin CRG-TM bland 66 deltagare, där Oliver Kinnmark gick in som fin elva totalt med sin Tonykart-Vortex. Samma verktyg körde Elliot Kaczynski, men han hamnade så långt ner som på 47:e plats och hade alltså mycket att göra för att ta sig framåt.

Scott tog två vinster och tre andraplatser i kvalet och stod därmed kvar på förstaplatsen, medan Oliver med en låg 18:e plats i sista åket, sjönk till en total 24:e plats. Samtidigt tog Elliot sig upp till 35:e plats.

Härnäst fick de köra två Superheat. I det första slutade Scott sexa och Elliot på 15:e plats. Han var visserligen elfte man över mållinjen men fick fem sekunders påbackning för någonting ospecifierat som han gjorde ute på banan. Tvärtom var det för Oliver i det andra Superheatet, där han styrde i mål som 13:e man men flyttades upp till elfte efter andras straff.

Med Superheat är det ju så att dessa resultat läggs ihop med kvalsiffrorna och sedan utses de 36 främsta som får gå till en final. Så efter denna hopräkning låg polacken Jan Przyrowski etta med sin Tonykart-Vortex med Scott tvåa, Oliver 23:a och Elliot 34:a. Alltså: Ingen svensk utslagen!

Polacken behöll sedan förstaplatsen i finalen som han vann före holländaren René Lammers. Scott rasade först till 18:e plats och sedan med tillägg för sin intryckta nos till 22:a plats.

Oliver lyckades ännu sämre. Han kom in som 29:a men tjänade efter besiktningen ett par platser och slutade nu som 27:a. Men Elliot han fortsatte att storåka och tog sig från 34:e till 21:a plats och blev därmed bäste svensk i klassen!

Mini 60

Minstingarna i den J60-liknande klassen lyckades inte lika bra som sina äldre kollegor i de andra klasserna. Ingen av de tre svenskarna tog sig nämligen till final. Den mest rutinerade i trion, Jonathan Landström med sin Energy-TM hamnade på 42:a plats efter den saxade tidskörningen, där Theodor Bergersen i en KR-TM blev 67:a och Hubertus Palm i en likadan maskin blev 78:a bland de 110 förarna.

Efter kvalet hade Jonathan rasat till 61:a plats, vilket emellertid räckte för att få köra ett Superheat. Theodor var 76:a och Hubertus 86:a, så de fick inte vara med längre. 

Jonathan blev sedan 26:a i sitt Superheat, vilket efter sammanräkning blev en 62:a plats i slutet. Så därmed var även han utslagen. Finalen gick sedermera till ryssen Vladimir Ivannikov i en EKS-TM.