Claes Uddgren

Katastrofalt svenskt EM i Belgien

Det gick inte så bra för någon av alla svenskar som kom till start i EM-tävlingen i belgiska Gent. Endast två av dem tog sig till final, där båda två bröt. Tävlingen gällde endast OK och OK Junior.

OK

Redan på tidskörningen började eländet. Undertecknad brukar stöna över alla onödiga saxningar som sker i sydeuropeiska tävlingar. I Genk var det dock på sin plats med en saxning av tiderna eftersom det började spöregna just som Caspian Hagmans grupp skulle ut och köra. Trots saxningen gick det inte särskilt bra för svenskarna. Norton Andreasson hamnade på 15:e plats, vilket väl inte hade varit så illa om det nu inte hade inneburit att han tvingats starta från ytterposition i samtliga fyra åk.

Caspian Hagman slutade som 64:a och hade comebackande Christian Lovén närmast före sig på 63:e plats. Det innebar att båda fick starta från 26:e rutan i heaten utom när de möttes.

Kvalen inleddes direkt efter tidskörningen på lördagen, så de flesta heaten kördes på blött underlag. De sista åken på söndagen var emellertid torra liksom den enda finalen. Norton klarade sig helt från tidstillägg, men en 21-placering i sista heatet drog ned resultaten så att han till slut blev 18:e man. Caspian kämpade på så gott det gick och tog sig upp till 38:e plats bland de 73 startande. Men tyvärr var det bara de 36 främsta som fick åka final. Christian körde upp sig i två av heaten, men han åkte ändå bakåt i listan och hamnade till slut på 66:e plats.

Mastern Arvid Lindblad, född i England av utländsk mor och med svensk pappa, låg i täten under de två första varven av finalen. Sedan blev det finsk ledning ett tag genom Juho Valtanen innan brassen Rafael Camara tog över för gott. Även bulgaren Nikola Tsolov kämpade sig fram och skar mållinjen som tvåa. Han hade dock tryckt in  nospartiet och fick fem sekunder extra, så ny tvåa blev Arvid med italienaren Ludovico Villa trea före före Juho och Nikola.

Bakom Norton i startfältet fanns två toppförare, italienaren Andrea Antonelli och engelsmannen Joe Turney. När startfältet släpptes iväg, körde Joe väldigt aggressivt och lyckades köra om en hel trave konkurrenter, så Norton tappade på kuppen tre positioner och Andrea två. Joe stormade sedan vidare och var vid målgång uppe på sjätte plats. Andrea tog det lite lugnare men klättrade stadigt framåt och var till slut uppe på sjunde plats.

Norton repade sig aldrig utan låg kvar i mittfältet på som bäst 20:e plats. På det elfte varvet tog det hela dock slut. Orsaken är okänd, men det är väl inte helt uteslutet att karten fick en smäll i inledningen.

OK Junior

Fem förhoppningsfulla svenskar stod på startlinjen när tidskörningen drog igång. Samtliga grupper hade turen att slippa köra på våt bana, men det blev ju naturligtvis saxning i alla fall och hela fem kvalomgångar. Snabbast i kvintetten var Teodor Ödmark med 54,635 sekunder följd av Joel Bergström med 54,780, Leo Nilsson med 54,929, Fabian Sturesson med 55,110 samt tvillingbrodern Albin Sturesson med 55,268. Men efter saxningen såg det lite annorlunda ut. Joel hamnade på 55:e plats totalt, Teodor på 57:e, Albin på 64:e, Leo på 71:a samt Fabian på 83:e plats bland de exakt 100 startande.

Speciellt Joel och Leo gjorde mycket bra ifrån sig under den mestadels blöta lördagens och söndagens kval. Joel avancerade nämligen ända fram till 21:a plats, medan Leo tog ett skutt upp till 42:a. Teo rasade till 74:e, Fabian klättrade till 75:e med Albin bara 85:a. Rasen hade dock ingen betydelse, då endast de 36 främsta gick till final.

Akshay Bohra från Singapore vann tidskörningen, medan belgiern Ean Eyckmans tog hem kvalserien. Engelsmannen Freddie Slater var tidsfyra och kvaltvåa samt tog till slut hem finalen efter att ha tagit ledningen på femte varvet. Bohra slutade tvåa och Eyckmans trea. Den alltid snabbe jamaicanen Alex Powell gick in som fyra.

Joel då? Ja, det var en sorglig historia. Han kom nämligen bara ett halvt varv och blev därmed slutlig 36:a.