Claes Uddgren

Kenneth och Julle triumferade i DD 2

Trevligt nog var Prins Carl-Philip med i DD 2, vilket han ju som oftast brukar vara när det handlar om hans "egen" tävling Prins Carl-Philips Racingpokal. Tidigare år har denna tävling alltid körts i Lidköping, men nu var den flyttad till GTR Motorstadion i Gröndal utanför Eskilstuna. Med honom blev det 21 deltagare under den blöta lördagen och 18 under den torra söndagen. Kenneth Hildebrand överraskade med att hoppa in i en av sina Ricciardo och

DD 2

Lördag

David Rehme har nu flera säsonger med DD 2 i ryggen och med sin nya kart (EOS?) var han snabbast under lördagens tidskörning, som avhandlades innan dagsregnet hade anlänt. David rundade på 34,277 sekunder med Julle Ljungdahl tvåa på 34,494. Kristianstads Felix Sandin hade köpt Davids gamla Tonykart och med denna hade han redan hunnit betvinga SKCC-kungen Andreas Forss när de nyligen möttes i Malmö.. Nu gick Felix in på tredje tid med 34,523. Max Lindén från 08-distriktet har bara tävlat sporadiskt under de senaste åren, men det räckte för att bli fyra med sin Tonykart på 34,616. Sedan kom Peter Jervemyr, vilket var en stor överraskning, men kanske trivdes denne racerförare (Porsche) på denna nya, snabba bana liksom den närmast efterföljande Porsche Cup-åkaren Pontus Fredriksson. Peter körde på 34,650 och Pontus på 34,677. Sedan dök KH:s teamägare Kenneth Hildebrand upp på sjunde plats med 34,752.

David och Felix låg i täten när den första finalen startade, men Felix råkade sedan snurra i blötvädret som nu härskade över banan. Istället hade vi nu Julle uppe på andraplatsen med Kenneth redan trea och lika uppgående Andreas "Dala" Dahlqvist från elfte rutan. Även Madde Radne från tionde rutan fanns tidigt med i täten.

Andreas passerade Kenneth, men när den senare blev varm i kläderna (om man nu kunde bli det i ruskvädret), körde han om allihop och vann till slut före David, Max, Andreas, Pontus och Madde. Felix körde efter snurrningen upp sig till sjunde plats i mål. Men det visade sig att Madde hade tryckt in nosen, så Felix flyttades upp till sjätteplatsen före Joakim Elander och Julle, som av någon anledning hade ramlat bakåt. Kanske snurrade han utom synhåll? Sikten var nämligen bedrövlig, så man såg knappt halva banan om man inte stod mitt ute i regnet och det gjorde inte jag. Peter blev för övrigt nia och Madde slutligen tia.

I den andra finalen kom Kenneth iväg först med David tvåa och Julle trea. Jag hann aldrig se exakt var Max låg, men han blev i vilket fall utträngd i tredje kurvan varvid han snurrade. Han kom emellertid igen och tog hem fjärdeplatsen. Även David råkade ut för någonting i skumrasket och flaggades till slut av som nia.

Det blev nu Julle, som trots fem sekunders pålägg för "breaking parc fermé rules," som tog hand om andraplatsen. Ställde han sig kanske upp för tidigt i karten? Hur som helst blev Kenneths segermarginal därmed 11,8 sekunder. Felix, Max, Joakim och Pontus klev in närmast efter med den stora överraskningen Ralf Mårtensson på sjunde plats före Madde och David. Ralf var bara 16:e man på tidskörningen men körde sedan upp sig till elfte plats i den första finalen. "Dala" blev sedan tia med ett femsekundersstraff, som inte betydde någonting, då han inte hade någon annan inom räckhåll.

Efter sammanslagning av resultaten blev det Kenneth och Max i Superfinalens första startled. I det andra hittades Felix och Julle, medan det tredje kom att innehålla David och Pontus. Sedan stod Joakim och "Dala" i fjärde led samt Madde och Ralf i femte. Prinsen gjorde väl inte direkt några strålande styrningar, så han fick ställa upp i ruta 19.

Kenneth tog sedan dagens tredje seger, men den var inte lättköpt, då David snabbt stormande fram och hakade på Kenneth i täten. David aktade inte för rov utan stack sedan upp i ledning en stund, innan Kenneth återställde ordningen. medan Julles motor lade av redan efter två varv. Det gav Pontus fri väg att gå fram och kämpa sig förbi Max och därmed till slut belägga tredjeplatsen. Joakim Elander överraskade med ett kanonåk och tog femteplatsen före Felix och Peter Jervemyr, som hade startat från elfte rutan.

Madde fick inte riktigt till det utan dalade ner till elfte plats. Ett femsekunders pålägg ändrade ingenting. Istället fick Arvikas Nils Andersson i sitt livs första karttävling glädja sig åt att bli åtta före den mer garvade "Dala" och Ralf. Nils var faktiskt redan uppe på nionde plats på tidskörningen.

Söndag

Andra dagens "kvaltider" (tidskörning) blev snarlika de som sattes under lördagsförmiddagen. David Rehme toppade nu med 34,695 sekunder med Pontus Fredriksson närmast på 34,830. Sedan kom Julle Ljungdahl på 34,843, Max Lindén på 34,933, Kenneth Hildebrand på 34,946, Felix Sandin på 34,952, medan Peter Jervemyr och Madde Radne låg strax över 35-strecket med 35,050 respektive 35,072 som sjua och åtta.

Julle tog snabbt rygg på David i den första finalen med Pontus en tidig trea. Sedan blev det krig om förstaplatsen, där David slutligen drog sig fram till vinsten med 1,49 sekunder till Julle. Men dessförinnan hade det hänt en del. Medan David tog tag i förstaplatsen, blev det rejäla fighter om positionen bakom. Pontus avlöste nämligen Kenneth, som sedan i ett missriktat omkörningsförsök istället tryckte av Pontus, vars framvagn brast så att denne tvingades bryta. Kenneth kunde emellertid fortsätta men bestraffades i efterskott med hela 15 sekunder för knuff och krock. Därmed flyttades Kenneth ned till elfte plats.

Så Julle blev alltså tvåa till slut med det kämpande paret Max och Madde cirka tre sekunder efter som trea och fyra. Felix hängde också med på femteplatsen. Han hade då gott om luft mellan sig och det nästkommande paret Joakim och Peter. Tätt efter "Jerven" följde en annan Peter - Eklund. Andreas "Dala" Dahlqvist fick dock parkera av okänt skäl efter bara tolv varv.

I den andra finalen blev det en ny tuff fight mellan David och Julle. Än en gång var Julle uppe och vädrade frisk i luften, men innan de 22 varven var avverkade, så låg David först igen med "hela" 0,227 sekunders marginal. Max var en tidig trea tills först Felix och sedan även Madde blåste förbi. Sedan kom även Pontus med lagad kart upp från sin 16:e startruta och tog över femteplatsen från Max. Så såg det även ut när den schackrutiga flaggan viftades, men Max hade nosen intryckt och flyttades därför ner till nionde plats.

När Kenneth försökte sig på en uppkörning, bar det sig inte bättre än att han snurrade i det torra väglaget. Han rasade då ner i botten men körde ånyo upp sig innan det enligt uppgift blev en ny snurrning. Han blev ändå till slut åtta bakom det hårt kämpande paret Joakim och Peter E. Efter denne Peter styrde "Jerven" in som åtta, men han hade i likhet med Max flyttat nosen, så Peter J skickades ner till tionde plats istället.

Med uträknad startuppställning hamnade naturligtvis David och Julle i första led, medan Felix och Madde fick starta från andra. I tredje återfanns Max och Joakim, medan Peter E och Peter J hittades i fjärde. Kenneth fick hålla tillgodo med nionde startrutan och hade Nick Ansell som sidokamrat. Pontus till slut stod i ruta elva.

David tog som sig bör täten för sitt sista lopp för helgen, men innan ett varv var avverkat, så låg Julle först - och där stannade han. Kanske hade David något smärre problem, men han hade aldrig någon chans att återta förstaplatsen. I mål var Julle 1,74 sekunder före.

Felix var trea iväg följd av Madde, men innan varvet var avslutat, så hade Max brassat förbi båda två. Felix var ingen slagen man utan tog snart tillbaka tredjeplatsen och Madde följde honom strax efter. Efter dessa manövrer hände ingenting mer mellan de fem i topp.

Kenneth kunde emellertid ta sig upp från nionde till sjätte plats. Han följdes av den för mig okände Nick Ansell, men Nick hade varit ovarsam under sin uppkörning och fick tio sekunders tillägg, varför han till sist slutade som 15:e man. Därmed ärvde Peter Eklund sjundeplatsen och Pontus Fredriksson åttondeplatsen. Pontus kämpade mot en bluddrande motor pga fel munstycke i förgasaren och hade inte en chans att blanda sig i tätstriden. "Jerven" blev nia, Ralf Mårtensson tia, "Dala" elva samt ingen mindre än Carl-Philip på tolfteplatsen, vilket var hans bästa prestation under hela helgen.