Claes Uddgren

Kenneths lördag och Max söndag

DD 2-klassen hade krympt till mer normala mått när finalomgångarna körde på mestadels blött underlag på Glimminge Motorstadion öster om Uddevalla. Kenneth Hildebrand sopade hem allting under lördagstävlingen och blev även seriesegrare med en biljett till Portugal som resultat. Under söndagen gjorde Max Lindén om bravaden, men det är ändå Felix Sandin, som får följa med Kenneth till Världsfinalen.

DD 2

Lördag

Kenneth Hildebrand tog hem tidskörningen på suveräna 58,815 sekunder med hemmahoppet Peter Ernholm tvåa på 59,272 och Max Lindén trea med 59,588. Sedan följde Felix Sandin med 59,922 och Joachim Rehme på 59,991. Övriga förare kom inte under en minut blankt.

Liksom i Rotax Max Senior körde man omgående tre poänggivande finaler och gjorde sedan om samma procedur under söndagen.

Kenneth hade inga problem med att ta täten för det första åket och att sedan leda resten av varven. Peter Ernholm var tvåa i inledningen, men han kunde inte stå emot när Felix och Max ville förbi. Sedan skedde det inte fler omkörningar. Jocke Rehme cirkulerade hela vägen på femte plats och erkände efteråt att det var fruktansvärt halt.

I det andra racet lyckades Felix krångla sig fram från fjärde till andra plats bakom Kenneth. Men nu hade Max tröttnat på att ligga trea, så han knäppte efter ungefär halva loppet Felix och snodde därmed andraplatsen. Peter E var fyra hela vägen med Jocke R tätt efter. Jocke Elander var sjätte man i mål i båda racen, men i det andra hade han tryckt in nosen och fick därför evakuera sjätteplatsen till förmån för Peter "Jerven" Jervemyr.

Så inför lördagens sista åk radade man upp sig enligt följande: Kenneth och Max i första led, Felix och Peter E i andra samt med Jocke R och Jocke E i tredje. För Peter Ernholm gick det åt skogen direkt, så efter att ha hamnat sist i kön gav han till slut upp och bröt efter elva varv.

Kenneth ledde för tredje gången av tre möjliga från start till mål. Mastertrean Felix tog rygg på honom från start men fick snart ånyo lämna ifrån sig silverpositionen till Max. Men den här gången kom Felix igen och kunde till slut återta andraplatsen. Jocke R cirkulerade som vanligt i ensamt majestät, nu på fjärdeplatsen före Jocke E samt Peters tvillingbror Johan Ernholm.

Söndag

Tidskörningen var lika blöt som dagen före, så tiderna blev snarlika, men nu var det Max Lindén som var värst på 58,965 sekunder med Felix Sandin tvåa på 59,029 och Peter Ernholm trea på 1.00,099. Kenneth Hildebrand var bara fyra med 59,608 följd av Joachim Rehme på 1.00,608 och överraskningen, debutanten Jonas Kvarnevång sexa med 1.00,665. Jocke Elander blev därmed sjua på 1.00,746.

Det var ytterledsduon Felix och Kenneth, som kom igång bäst i den första finalen. Mastern Max behövde dock inte lång tid på sig för att köra om båda två och vinna före Felix och Kenneth. Peter låg fyra tills han brakade av ut i gräset och blev stående en lång stund. Jocke R kunde i vanlig ordning ta över placeringen efter tättrion även om han blev klart distanserad. Sedan dröjde det lika länge innan Jonas K körde in på femteplatsen med Jocke E sexa.

Helgens femte race på regndäck följde inte riktigt samma mönster som i de tidigare. För det första ledde Max från start till mål. Till en början låg Felix tvåa, Kenneth trea och Jocke R fyra. Sedan det märkvärdiga att Jocke R först körde om Kenneth och sedan även Felix. Den sistnämnde hann aldrig komma igen förrän han snurrade och hamnade i kön, medan Kenneth verkade sakna speed (eller intresse) för att ta upp kampen med David Rehmes storebror. Så den blivande serievinnaren nöjde sig med att bli trea.

Reinis Freijs gjorde inte så mycket väsen av sig under de fyra tidigare finalerna, men nu i det femte var han så varm i kläderna att han körde upp sig till fjärde plats med debutanten Andreas Wetterström femma. Andreas hade emellertid flyttat nosen, så han fick nöja sig med åttonde plats, medan Jocke E ärvde femteplatsen före Peter Eklund. Peter Ernholm startade ju i kön och tog sig inte längre upp än till sjundeplatsen.

Därmed var startuppställningen för årets sista Rotaxrace klar: Max och Kenneth i första led, Jocke R och Felix i andra samt med Jocke E och Peter Eklund i tredje. Peter Ernholm fick hålla tillgodo med tionde rutan.

När det var dags för start kunde alla lägga på slicks och de hann väl aldrig bli riktigt varma innan startljusen släcktes, vilket bland annat fick till följd att Kenneth flöt långt ut i första kurvan och därmed lämnade plats åt masterfyran Felix, som nu kunde storma fram och runda de övriga. Men troligtvis stötte han till någon konkurrent för att efter att ledat under samtliga 20 varv, så fick Felix fem sekunders påslag för en intryckt nos efter målgång.

Max låg aldrig långt efter Felix, så när den sistnämnde fick sitt tidsstraff, var det Max som utropades till segrare för tredje gången i rad. Kenneth var nu så långt efter att Felix ändå kunde besätta andraplatsen. Jocke R var trea ett mycket kort tag, innan Kenneth hade hämtat sig från sin oväntade sladd. Efter det höll Jocke fjärdeplatsen till mål före den uppåkande Peter Ernholm. Elander blev sexa, Freijs sjua, Peter Eklund åtta och Wetterström nia.

Kenneth Hildebrand har sedan premiären i Eskilstuna samlat ihop 722 poäng mot Felix Sandins 718 och Max Lindéns 709. Så blir alltså slutställningen i DD 2.