Claes Uddgren

Krascher och slagsmål i VM

VM i KZ körs bara i en enda tävling och den kördes i år 1-4 oktober på South Garda i Lonato, Italien med sammanlagt nio svenskar på plats. Bäst gick det för vår färske europamästare Viktor Gustavsson, Kristianstads KK, som blev tia i KZ 2-finalen. Annars blev det krascher med svenskar inblandade samt slagsmål mellan mekaniker och förare i KZ-finalen. Här var dock inga coola svenskar med.

KZ (1)

Det gick inte direkt lysande under tidskörningen för våra två svenskar Noah Milell och Douglas Lundberg. De blev nämligen bara 19:e respektive 20:e man. Snabbast var holländaren Marijn Kremers före italienaren Luca Corberi och holländaren Stan Pex.

Efter de tre kvalåken ledde Kremers fortfarande efter två segrar och en sjätteplats. Upp på andraplatsen hoppade emellertid fransmannen Jeremy Iglesias med en seger och två tredjeplatser. Finske Simo Puhakka, som var sjua på tidslörningen klättrade till tredje plats inför den enda finalen.

Douglas tog ett litet kliv upp till 18:e startrutan, medan Noah stannade kvar på sin 19:e plats. I finalen visade Iglesias sig vara den starkaste i det att han besegrade Kremers med 0,4 sekunder. Nu blev Noah bäste svensk igen med en 14:e plats, slagen med 8,4 sekunder, medan Douglas fastnade på 18:e plats, 11,2 sekunder efter fransmannen i täten.

KZ 2

I det 99 man starka fältet fanns hela sex svenskar. Tidskörningen blev en total framgång för våra båda Birelåkare från Kristianstads KK. Viktor Gustafsson var nämligen snabbast med Benjamin Törnqvist-Persson tvåa. Alexander Dahlberg med sin Energy blev 33:a, medan Jeppe Sjöberg med sin Birel var 40:e man. Rasmus Jansson, som tävlade i Uddevalla helgen före fanns också på plats och satte 66:e tid, medan Lukas Jonsson från tyska amatörmästerskapet höll till nere på 83:e tid.

Det kördes hela fem kvalomgångar i betydligt bättre väder än vad som hade förespåtts. Hemmaföraren Simone Cunati var klar etta före landsmannen Matteo Zanchi. Viktor tog en seger och tre fjärdeplatser men förstörde sina tätchanser genom att bli utesluten för undervikt i sitt tredje försöksheat. Benji höll dock stilen och gick in som sexa med Alex på tionde plats. Viktor rasade ner till 20:e men var åtminstone finalklar. Det var inte Jeppe, som låg kvar på sin 40:e plats, medan Rasmus tog ett par myrsteg upp till 64:e. Lukas gick tyvärr åt andra hållet och slutade som 92:a man totalt.

Finalen blev ett totalfiasko för Benji och Alex, vilka krockade med varandra och bröt redan på startvarvet. Detta och mycken bra körning resulterade i att Viktor kunde avancera fram till tionde plats i slutresultatet. Han var då bara 8,647 sekunder efter vinnaren.

i täten blev det åter italienskt med Cunati etta före Giuseppe Palomba. 

Academy

Även här var det Kristianstads KK, som representerade Sverige genom Albin Stureson i klassen, där alla kör varsin Exprit. Han inledde med att sätta 24:e tid och fick sedan samma placering efter kvalen. I finalen jobbade han snabbt upp sig till 17:e plats, men sedan tog det tvärstopp tillsammans med ett helt gäng förare, så jag förmodar att de smällde ihop. Albin kom därmed att rankas som 26:e man. Israelen Ariel Elkin vann.