Claes Uddgren

Krock gav seger i Junior 125

Samma dag som anmälan till Höstrusket i Västerås öppnades, ramlade det in 30 anmälningar. Man hade inte tänkt ta fler men tänkte om och satte gränsen vid 45 istället. Det blev till slut 39 förare, som kom till start, vilket innebar tre kvalheat och en B-final, innan det blev dags för förfinal och final.

Junior 125

Det stora antalet berodde nog på att flera som tänker köra i klassen 2020 och redan nu har åldern inne ville pröva sina vingar. Dessutom klev några förare ner från Senior 125 eftersom Junior 125 inte har någon övre åldersgräns. Liam Andersson har ju kört hela Rotaxmästerskapet i seniorklassen och Joel Ededahl, Albin Karlsson, Simon Billman samt Astrid Almlöf har också prövat sina vingar mot äldre förare.

Med så många startande blev det naturligtvis två tidsgrupper. Icke helt oväntat var Liam Andersson i andra gruppen snabbast med cirka en halv sekund tillgodo på de andra. Även ytterligare tre förare i andra gruppen var snabbare än bäste man i första gruppen, vilket fick arrangörerna att saxa resultaten. Jag undrar om man hade gjort det även utan den mycket erfarna Liam? Hur som helst blev det en smula kaos i sekretariatet, där man ju dessutom skulle dela upp gänget i tre grupper och sedan lotta ihop dem. Detta gjorde att första start försenades med 15-20 minuter.

I första gruppen var Tim Jansson bäst med 36,144 sekunder. Sedan kom Leo Palmgren på 36,165, Joel Ededahl på 36,346, Patrik Jansson på 36,377, Karl Olofsson på 36,399, Albin Säbom på 36,498 samt klassdebutanten Gustav Ryderdahl på 36,602.

Albin Karlsson var bara elfte man i gruppen, men det berodde på en mekanikermiss. Fel fläns gjorde att Albins motor tappade ungefär två hästkrafter.

I den andra gruppen, som startade tolv minuter senare kom Liam Andersson ner på 35,616 sekunder. Han följdes av Noah Eriksson på 35,886, Sebastian Hedin på 36,089 och Simon Billman på 36,108. Alla dessa fyra var alltså snabbare än Tim och Leo i första gruppen.

I första heatet, som startade 11.22 körde grupperna A och C tillsammans, vilket innebar att Liam och Noah fick stå i första startled samt Leo och Joel i andra. Simon delade tredje led med Elias Adestam, vilken varit tidsfemma i andra gruppen samt sjua totalt. Bakom dem hittades Albin S och Karl. Albin K stod i ruta 15.

Att Liam skulle runda första dubbelböjen som etta var väl inte så konstigt, men att Elias från sjätte rutan skulle komma ur svängen som tvåa var knappast väntat. Joel kom iväg som trea från fjärde rutan följd av Leo, Simon och Noah.

Joel var på hugget och efter att ha rundat Elias, så körde Joel snart även om Liam, men den senare kom tillbaka och grejade till slut segern före Joel.

Elias blev så småningom även omåkt av Leo och Simon, medan Noah fick nöja sig med sjätte plats strax före den framstormande Albin K med namnen Albin S närmast efter på åttonde plats.

Astrid Almlöf, som var tidssjua i andra gruppen, inledde tävlandet med att bryta sitt första heat och sedan upprepa detta scenario även i det andra heatet. Därmed var hon given deltagare i B-finalen, där hon blommade upp och gick i mål som tvåa.

Andra heatet hade Liam och Tim i första led, Leo och Sebastian H i andra, Simon och Patrik i tredje samt Karl och Sebastian Svensson i fjärde.

Det krockades i första kurvan. Vilka som var inblandade var svårt att se, men sedermera blev Sebbe H diskad, medan Sebbe S blev stående. Om de var inblandade i krocken är alltså okänt.

I täten cirkulerade Liam från start till mål med Tim tvåa hela vägen. Efter det att Simon hade rundat Patrik tog han upp jakten på Tim, men det skilde 177 tusendelar vid målflaggan till Tims fördel.

Albin Karlsson flög ånyo fram och vid ett tillfälle körde han om duon Leo-Patrik i ett enda svep och var därmed uppe på fjärdeplatsen, som Albin sedan höll till mål. Han fick emellertid ett tidstillägg (av okänt slag och orsak), vilket innebar att han halkade ner till en slutlig åttondeplats i resultatlistan.

Patrik rasade bakåt, så Leo slutade som fjärde man följd av Karl och Gustav. Det var den sistnämndes bästa resultat för dagen, annars låg han för det mesta nere på blygsammare positioner. Simon Heed blev sjua, medan Patrik slutligen gick in som nia.

Tim och Noah stod främst när tredje heatet skulle starta med Sebbe H och Joel i andra. Patrik och Elias återfanns i det tredje ledet.

Tim tog starten och ledde sedan fram till sista varvet. Han följdes inledningsvis av Sebbe H, Patrik, Noah, Elias, Gustav och Sebbe S. Jag tror dock att jag missade Joel någonstans mitt i nämnda gäng. Han syntes emellertid när han körde om Patrik och gick upp på tredje plats. Och på sista varvet gjorde Joel en häftig manöver och blåste förbi både Sebbe H och Tim på en gång. Men så såg resultatlistan inte ut. Nej, Tim korades till etta, Sebbe H till tvåa, Patrik till trea och Elias till fyra, medan Joel med fem sekunders tillägg (för ojuste körning eller kanske intryckt nos) fick nöja sig med femte plats före överraskningen Victor Sundberg från Järfälla.

Cirka kvart över tre på eftermiddagen var det dags för förfinal med Liam och Tim i första led. Simon och Leo stod i andra, Joel och Elias i tredje, Patrik och Noah i fjärde samt Karl och Albin K i femte. Astrid fick efter sin andraplats i B-finalen stå i 27:e rutan.

Förfinalen kom att bli tämligen odramatisk. Liam låg etta hela vägen, Simon likaså tvåa, Tim trea och Joel fyra. Patrik var femma från start men blev omkörd av Leo, medan Albin K låg sjua tills Noah körde om honom. Elias gled i mål som nia, Karl som tia, Simon H som elva, medan Sebbe H bara blev 14:e just före en uppstormande Astrid, som alltså passerade tolv konkurrenter. Sparade alla andra däck eller vad berodde frånvaron av fighter på?

Finalen blev absolut inte lika odramatisk! Sebbe Hedin låg plötsligt sist i fältet och kastade in handduken efter fem körda varv, medan Liam Andersson i ledning krockade med Joel Ededahl på start- och målrakan. Jag såg inte själva krocken, bara att Liam blev stående några sekunder, medan Joel fick en observationsflagg (varningsflagga). Något straff blev dock aldrig utdömt. Observatörerna betecknade krocken som en "racing incident". Liam kom så småningom igång igen och körde sedan upp sig till nionde plats.

Joel tog alltså över ledningen efter krocken, men han blev i fortsättningen hårt ansatt av klubbkamraten Tim Jansson. Det skilde bara 226 tusendelar vid mållinjen. Men Tim fanns inte med i täten från start. Nej, det var hemmaföraren Patrik Jansson, som slank upp på tredjeplatsen och sedan ärvde andraplatsen efter Liams missöde. Han följdes i sin tur av Simon Billman, Albin Karlsson samt Tim. Men Tim körde alltså om alla utom Joel.

På långt håll såg det ut som om Albin K sköt av Simon B i en velodromartad högersväng. Ena stunden låg de tätt tillsammans, i nästa for Simon rätt upp i slänten men kom ner ganska omgående. Vet inte vad som sedan hände, men både Simon och Albin bröt efter några varv.

Noah Eriksson låg nog inte bättre än åtta (enligt mina beräkningar). Sedan tjänade han ju tre placeringar på de andras missöden varpå Noah först körde om Leo Palmgren och lite senare även Patrik Jansson. Därmed var Noah uppe på tredjeplatsen och dessutom i hälarna på tätparet när målflaggan sänktes.

Patrik tog till slut fjärdeplatsen före Leo, Elias, Sebbe Svensson, Simon Heed och Liam. Astrid blev slutligen 13:e ekipage, vilket säkert var plåster på såren efter den katastrofala inledningen.