Claes Uddgren

Kylig men spännande MKR-avslutning

2020 års SM-arrangör Rasbo MK utanför Uppsala stod som värd för årets MKR-final en kylig men mestadels torr hösthelg på Rörkenbanan. Det regnade visserligen under lördagsnatten, men det var bara de två första söndagsloppen, som krävde regndäck även om en del hade dem på även i det tredje, upptorkande heatet.Upplägget var en smula ovanligt med bara två tävlingsklasser förutom Cadetti under lördagen, vilket gjorde att man kunde åka hem redan 16.15.

Senior 125

Här var intresset stort med hela 40 deltagare, vilket innebar två tidsgrupper, tre heat, B-final samt som vanligt två poänggivande finaler. I denna klass var Oliver Fürstenhoff redan klar mästare, men han ställde ändå upp med sin X30-motor denna gång.

Tidskörningen totalt vanns av Casper Jansson med 40,669 sekunder och överraskningen Johan Auer tvåa på 40,733. Båda dessa körde i den första tidsgruppen. Här var för övrigt trean Max Runesson bara åttonde man totalt på 40,936.

Vinnare av den andra gruppen samt trea totalt blev Oliver Fürstenhoff på 40,771 följd av Vigor Hjorvard på 40,783, Robbie Avidan på 40,796, Rasmus Jansson på 40,923 samt Patrick Rundquist på 40,934. Patrick hade emellertid lämnat sin Kosmic hemma för att testa en Goldcart. Den var nog lite för ny för att prestera bra tider. Efter honom följde som nia totalt Albin Karlsson på 40,997. Tillfälligt inhoppande hemmaföraren Carl Runnegård blev tia med 41,007.

Casper lyckades inte hålla sin masterposition i första heatet, där han fick se både Oliver och Vigor smita förbi. Patrick gick in som fyra med Caspers storebror Rasmus femma och Carl sexa följd av Joel Ededahl och Albin.

Oliver hade en ännu lättare uppgift i sitt andra heat, där han mötte Johan Auer, som snart passerades. Max gjorde också ett utmärkt race och kunde hänga på Oliver, när denne körde om Johan. Tätt efter kom Robbie, sedan han hade kört om Jonathan Karlsson. Rasmus måste ha kommit efter i starten, för han fastnade i nästa grupp och hade sexan Simon Berg framför sig hela vägen. Precis bakom Rasmus kom tillfälligt inhoppande Kevin Thor. Han hade inte tävlat på tre år och fick nu låna en gammal Tonykart av Patrick Rundqvist. Kevin tyckte att det var jobbigt, men han höll ändå Benji Robertsson, Joel Ededahl och Göteborgsvinnaren Albin Karlsson bakom sig.

Det tredje heatet hade Casper i täten före Vigor från start till mål. Bakom dem bytte Johan och Patrick plats ett par gånger, men Johan var snabbare och tog tredjeplatsen. Det vill säga - efter målgången blev han på grund av ett tidstillägg nedflyttad till 13:e plats. Johan fick trösta sig med att han satte den bästa varvtiden med 40,940 sekunder.

I den följande B-finalen ledde Jämtlands Wilda Lindberg under de första varven, men sedan ramlade hon några placeringar till femte men gick ändå vidare till finalerna. Etta i B-finalen blev istället Rättviks Erik Hedenskog, som Wilda senare fick revansch på i den första finalen.

Så Patrick blev ändå heattrea före Robbie, Max och Carl. Kevin Thor var som bäst uppe på åttonde men blev till slut tolfte man.

Så var vi framme vid den första finalen med Oliver och Casper i första ledet. Bakom dem stod Vigor och Max, medan tredje innehöll Patrick och Robbie. Fjärde ledet såg Rasmus och Jonathan, medan Carl och Simon Berg höll till i femte.

Det krockades direkt i inledningen av första finalen men inte i tätgänget, utan det var Simon Berg som råkade sämst ut. Han låg sist under några varv men gav sedan upp.

I täten låg Oliver länge före Vigor, men Casper kom snart farande och knäppte bägge två. Och på sista varvet kopierade Vigor bravaden, om det nu inte var så att Oliver av ren slughet släppte om Vigor för att få starta den andra finalen i ryggen på Casper.

Patrick var snabbt framme på fjärdeplatsen men blev strax omåkt av Rasmus och Robbie. Sedan fortsatte Robbie med att sno fjärdeplatsen från Rasmus, medan Patrick fick nöja sig med sjätte följd av Albin, Joel samt Jonathan. Max var åttonde man över mållinjen men med fem sekunder extra för nosen blev han nerknuffad till tolfte med Johan Auer precis framför sig. Johan startade som elva och slutade alltså som elva utan att visa samma glöd, som under tidigare under dagen.

Sedan tog Casper Jansson ledningen från start i den sista finalen. Men innan han hade hunnit bli varm i kläderna, så hade Oliver Fürstenhoff hunnit smita förbi. Olivers X30-motor gick mycket bra i alla inledningar men verkade krokna något i ett senare skede. Det kan ha varit en felinställd förgasare, som var boven. Men hur kunde motorn då gå så bra i inledningarna?

Storebror Rasmus Jansson verkade ha sparat sig till den sista finalen. Här gick han omgående fram till tredje plats och kunde sedan även han köra om Oliver, varför det blev en dubbelseger för bröderna Jansson.

Albin Karlsson gjorde nu också väl ifrån sig och efter att ha varit femma i starten, så körde han snart om Vigor Hjorvard. Även Robbie Avidan hade fart nog att köra om Vigor, så han tog femteplatsen, medan Joel Ededahl gick in som sjua följd av Patrick Rundquist, Jonathan Karlsson och Johan Auer.

Simon Berg gjorde ett fint race i det tysta och tog sig fram till 13:e plats, medan Kevin Thor halkade ner till 18:e och Carl Runnegård till 20:e plats.