Claes Uddgren

Kylig Rotaxpremiär i Rasbo

DD 2/Masters (RMC del 1:6) Det blåste iskalla nordanvindar när den svenska Rotax Max Challengeserien drog igång i Chicken Race på Rörken Ring en mil utanför Uppsala. De flesta hade nog insett detta i förväg och medtagit vinterkläder. Dessutom värmde förarnas kamp på banan en hel del. De flesta led nog också med Rasmus Fridells storstilade insats i den sista DD2.finalen, som han ledde i 15,5 varv av 16. Sedan pallade inte hans nackmuskler längre,

Det kördes naturligtvis även Rotax Max, där Ville Edqvist favoritvann, Rotax Junior, där favoriten Greta Rosén inte vann, samt Micro, Mini och Junior 125, där Scott Lindblom var ganska överlägsen. I övrigt gällde ett nytt upplägg med träning, tidskörning och Cadettiuppvisning under lördagen samt 24 raceheat med start redan 08.55 på söndagen. Med tre välbehövda pauser inlagda var allt över ett par minuter efter 17 på söndagen.

DD2/Masters

Elva DD2-ynglingar och elva lite äldre Masters-åkare ställde upp till tidskörningen. Av den första kategorin var det många nya namn med i leken. Axel Bengtsson, Simon Berg, Carl Ahlin, Elias Olsson, Nils Andersson samt Robin Larsson gjorde nu sin RMC-debut i klassen, medan Mastersklassens främsta tillskott var Fredrik Björk, som ju var stor stjärna i Rotax Max en gång i tiden innan han började köra Folkrace. Han debuterade i klassen redan i Klippan Cup med klasseger och tredje plats totalt efter debutvinnaren Jonathan Karlsson och David Rehme.

Men det var Felix Jansson, som väl aldrig gjort något uppehåll i kartkarriären, som nu satte den bästa tiden med 49,799 sekunder följd av Julle Ljungdahl på 49,859, Jonathan Karlsson med 49,872, Axel Bengtsson med 49,934, Max Runesson med 49,962, Fredrik Björk med 50,002, David Rehme med 50,042, Rasmus Fridell med 50,066, Simon Berg med 50,114 samt Carl Ahlin med 50,148.

I det första heatet blev Felix inte gammal i ledningen, då Jonathan snart pep förbi och sedan med viss möda höll undan till målet, som bestod av en virtuell målflagga i två ljusskåp hängande över mållinjen. Från start följdes Jonathan och Felix av Axel, Julle och startsnabbe Rasmus.

Man körde tolv varv på den sedan ifjol ombyggda banan, som nu tillåter snittfarter på upp till 90 km/tim. Under dessa varv klättrade Rasmus undan för undan upp till andraplatsen och svepte över mållinjen 0,384 sekunder bakom Jonathan.

Felix fick således nöja sig med tredje plats före Axel, Julle, David, Max och Simon. Dessa åtta ekipage var utspridda över 4,568 sekunder och sedan blev det ungefär lika stort gap till nian Fredrik, som i sin tur vann klassen med lika mycket till Anders Michalak, som var klasstvåa med mindre än en sekund till Robert Karlsson. Nämnas kan att Robin Larsson stod över för resten av dagen liksom "ynglingen" Kim Koivio, som väl aldrig tänkt köra mer än själva tidskörningen, eftersom han hade en dotter att meka åt i Microklassen.

När förarna ställde upp till det andra heatet saknades även Rasmus. Han satt istället i en stol och tog igen sig för att orka med eftermiddagens två finaler! Därmed blev racet till en början en kamp mellan masterparet Felix och Julle, där den sistnämnde ganska omgående snodde åt sig ledarskapet. Sedan dröjde det inte lång stund förrän mastertrean Jonathan skyfflade ned Felix till en slutlig tredjeplats. David och Axel låg fyra och femma hela vägen. Simon och Carl följde en liten bit bakom med Fredrik än en gång nia samt klassetta före Max Rundberg.

Inför den första finalen fick Jonathan ställa sig i masterpositionen med Julle bredvid sig. Felix ställde upp i tredje rutan med Axel vid sidan om, medan David delade tredje led med Simon. Fjärde ledet innehöll Max Runesson och Fredrik. Den nu utvilade Rasmus fick starta från tolfte rutan.

Det blev Jonathan och Felix som tog kommandot för årets första RMC-final med Julle iväg som trea före David, Max Runesson, Axel och Fredrik. Det som hände härnäst var att David körde upp sig till andraplatsen, blott 0,4 sekunder bakom den segrande Jonathan. Så Felix fick nöja sig med tredje plats och Julle med fjärde. Sedan följde Max och ingen mindre än Rasmus, som hade passerat sex konkurrenter. Men det visade sig att Julle hade tryckt in nospartiet, så med fem sekunders tillägg blev Max istället fyra och Rasmus femma med Julle som sexa före Simon, Fredrik, Axel och Carl.

Det var inte bara iskallt för oss på utsidan av banan. Det tog även tid för däcken att bli så upphettade att de fäste bra. Flera duktiga rattvridare kunde utnyttja detta och sno åt sig bra placeringar, innan konkurrenterna med kanske starkare motorer kunde utnyttja dessa. En förare som snabbt tog sig fram i den andra finalen var Rasmus. Redan efter två varv var han uppe i ledning och började dra ifrån. Som bäst ledde han nog med 30 meter, men man skulle nu avverka 16 varv och Rörken Ring har inte många viloställen Så det som ett tag såg ut att bli en lätt seger för stockholmaren blev istället en mardröm, då nackmusklerna började tröttna förutom armarna.

Men jag ska inte gå händelserna i förväg. Jonathan Karlsson tog starten och höll undan i cirka två tredjedelar av andra varvet. Sedan sackade han plötsligt, och tvingades släppa om Rasmus, Felix och David. Tyvärr fick varken jag eller Radne Motor reda på orsaken. Hur som helst så bröt Jonathan efter elva körda varv.

Axel fick liksom Rasmus en kanonstart och låg snart uppe på femte plats. Sedan bytte han plats med Julle ett par gånger och ärvde fjärdeplatsen när Jonathan tappade ännu mer fart. Men nu hade Axel tryckt in nosen, så i resultatlistan hamnade han bakom Julle och Simon.

Efter cirka tio varv började Rasmus ledning sakta krympa och efter 15 varv så var Felix ikapp. Ut på sista rundan lyckades Rasmus hålla undan i det snabba inledningspartiet, men när de kom in i myllret av kurvor som utgör banans andra hälft, så orkade Rasmus inte längre utan med hängande huvud fick han se Felix smita förbi och sno åt sig segern med 0,495 sekunder. David var då tätt i hälarna och hade nog också tagit sig förbi om loppet varat ett varv till.

Axel höll åter undan för Julle men hans nos satt åter på fel plats, så det var Julle som belade fjärdeplatsen före Simon med Axel sexa före Max Runesson, Fredrik samt Max Rundberg. De två sistnämnda toppade Mastersklassen med cirka 4,6 sekunders skillnad. Joakim Elander blev trea medan Anders Michalak fick nöja sig med fjärdeplatsen i Mastersklassen. Carl Ahlin bröt liksom Jonathan Karlsson.