Claes Uddgren

Ludvig enda glädjeämnet i Kristianstad

Serien Champions of the Future körde sin tredje deltävling för året på Åsum Ring i Kristianstad. I OK-klassen blev det totalfiasko för svensk del. Endast två av de blågula gick till final, där båda bröt. I OK Junior gick det lite bättre och speciellt för Kalmars Ludvig Fransson, som i finalen körde upp sig från 27:e till åttonde plats varav de fem sista i regn på slicks.

OK

Hela tio svenskar fanns med i det 67 man starka startfältet. Trots hemmaplan för många av dem blev det inga framskjutna placeringar under tidskörningen. Caspian Hagman blev nu bäste svensk på 17:e plats. Sedan följde Oscar Pedersen på 25:a, Albin Stureson på 27:e, Fabian Stureson på 31:a, Joel Bergström på 35:e, Viktor Gustafsson på 41:a, Richard Olsson på 42:a, Anton Orrgren på 57:e, Teodor Ödmark på 59:e samt Wilgot Leek på 66:e plats. Den mindre kände fransmannen Arthur Rogeon var snabbast följd av jamaicanen Alex Powell.

Det kördes hela fem kvalomgångar sedan man hade saxat fältet på känt WSK-maner. Det kan då nämnas att Fabian Stureson körde varvet på 50,654 sekunder och brorsan Albin på 50,754, men att Albin alltså hamnade före efter saxningen.

Eftersom jag inte var på plats, så vet jag inga detaljer om heaten utan kan bara konstatera att italienaren Luigi Coluccio blev kvalvinnare före fransmannen Evan Giltaire. Oscar brukar ofta vara bäste svensk ute i Europa och det blev han nu också genom att avancera till 21:a plats. Sedan följde Albin på 37:e, Joel på 41:a, Fabian på 42:a, Caspian först på 47:e plats före Teodor, som hade klättrat till 50:e med Richard 53:e. Viktor blev bara 57:e efter fyra mindre lyckade race samt en sjundeplats som bäst. Wilgot bättrade till 61:a, medan Anton föll till 62:a plats. Som vanligt vid WSK-race kördes sedan två Superheat för de 66 bästa, vilket innebar att endast en förare tvingades packa och åka hem.

Sju av svenskarna hamnade i det första Superheatet som vanns av brassen Matheus Morgatto före Coluccio och Powell. Oscar gjorde ånyo ett bra race och slutade som nia, men Joel var faktiskt före honom över mållinjen. Joel hade dock tryckt in nosen och fick fem sekunders tillägg vilket gav honom tolfte plats istället.

Caspian var 13:e man i mål men hade också flyttat på noskonen och backades till 19:e plats. Richard som nyligen vann ett OK-race i Sverige, gick in som 21:a. Albin kunde ha blivit 25:a om han inte hade tryckt in nosen. Nu blev han 26:e då Wilgot istället tog 25:eplatsen. Viktors elände fortsatte när han bröt efter några varv.

I det andra Superheatet toppade Giltaire före Freddie Slater. Bäste svensk här blev Teodor på 21:a plats med Fabian 22:a över mållinjen men 24:a sedan han fått samma tidstillägg som de övriga nämnda. Anton till slut bröt efter tio varv. Som vanligt räknades Superheaten ihop med kvalpoängen för att få fram de 36 finalisterna. Giltaire toppade då med Coluccio tvåa, Morgatto trea, Slater fyra och Rogeon femma. Bäste svensk blev inte oväntat Oscar på 20:e plats och med Joel som 35:a. Resten var alltså utslagna. Caspian hamnade på 41:a plats, Albin på 44:e, Fabian på 45:e, Teodor på 46:e, Richard på 51:a, Viktor på 58:e, Wilgot på 60:e samt Anton på 62:a plats.

Fredagens tidskörning och kval gick på torrt underlag, men lördagen startades med fem blöta heat innan det torkade upp. Avslutningen gick dock åter på halt underlag. Söndagens Superheat var torra, men sedan brakade det loss lagom till finalen. Tiderna steg omedelbart med 16 sekunder per varv och kaos i starten gjorde att Oscar bröt direkt i sällskap med fyra man till. Suck. Joel klarade sig lite bättre men bröt efter att sju av de 25 varven hade avverkats.

Morgatto tog till slut segern före Giltaire, Coluccio samt finske Juha Valtanen.

OK Junior

Tio svenskar kom till tidskörningen men bara nio till kvalen. Tidskörningen vanns av den i A-gruppen körande ryssen Dmitry Matveev (som kör på italiensk licens) före holländaren René Lammers och spanjoren Lucas Fluxa. Kristianstads egen Leo Nilsson rattade också så bra att han blev sexa på den saxade listan. Tiden blev 52,104 sekunder. Elliot Kaczynski körde på 52,028 men i "fel" grupp så han fick nöja sig med 17:e plats. Vilmer Svahn gick in som 29:a med Ludvig Fransson som 31:a. Oliver Kinnmark hamnade på 44:e plats, Scott Lindblom på 61:a, Alvin Ekberg på 63:e, Harry Thygesson på 65:e, Fred Saareks (som sedan utgick) på 68:e och Hampus Varis på 70:e plats av de 74 som tidskörde.

Inte mindre än sju av lördagens kvalheat gick på blött underlag. Detta verkade inte bekymra Dmitry och René som låg kvar i topp efter avslutat kval. Leo låg nu elva, Ludvig 23:a, Elliot 24:a, Vilmer 40:a, Scott 53:a, Hampus 62:a, Alvin 68:a, Harry 69:a och Oliver, som inte fick till det alls och aldrig var bättre än 20:e man i något heat, på 72:a plats.

Söndagens Superheat var torra. I det första som vanns av polacken Maciej Gladysz före engelsmannen Nathan Tye, blev Ludvig 17:e efter att ha rasat från tolfte startplats. Leo föll ännu längre - från sjätte till 25:e följd av Scott på 28:e och Harry på 32:a plats.

I det andra Superheatet vann ryssen Khavalkin före Fluxa. Elliot var elva över mållinjen men flyttades upp till nionde sedan ett par konkurrenter före honom hade fått tillägg. Alvin gick in som 21:a och Hampus som 29:a. Oliver hade 23:e och Vilmer 24:e plats på gång innan de båda blev diskade för ojuste körning.

Efter hopräkning av alla poäng var Tye etta, Lammers tvåa och Khavalkin trea. Leo fick starta finalen från 19:e rutan, Elliot från 24:e och Ludvig från 27:e. De övriga blev utslagna. Vilmer slutade som 52:a, Scott som 55:a, Harry som 62:a, Alvin som 65:a, Harry som 69:a och Oliver som 71:a. 

I elva finalvarv gick allt som smort. Sedan började det regna och till slut ösa ned. Tye och Fluxa tog hand om tätplatserna. Men den som gjorde den främsta insatsen var otvetydigt Ludvig från Hultsfred, som har bilsport i generna. Pappa och farfar är framstående rallyåkare och farbror duktig rallycrossåkare, så lite halka bekymrade inte Ludvig, som passerade 19 (!) konkurrenter och därmed slutade som åtta. Lysande.

Leo avancerade till 13:e plats, medan Elliot skar mållinjen som 20:e man, men med intryckt nos så blev han 29:a istället.