Claes Uddgren

Ludvig Gustafsson fräst i Juniorklassen (RMC 3:5)

Rotax Junior Tolv ekipage ställde upp i tidskörningen, men ett fick så stora problem att det sedan bara blev elva tävlande i de fyra loppen. Theodore Eklund var snabbast med 45,646 sekunder tätt före hemmatjejen (som tävlar för SMK Örebro) Hilda Lundh på 45,693, Ludvig Gustafsson på 45,763 och Malte Morin på 45,899.

Redan klara mästaren Greta Rosén nöjde sig med ett fullfartsvarv och blev då inte bättre än tia. Men det var planerat i förväg för att Greta skulle få möjlighet att under racen köra om så många som möjligt - en träning inför den kommande Världsfinalen.

Inledningen blev väl inte riktigt som Greta hade tänkt sig. Hon krockade nämligen i första idiothögern och for av banan. Hon kom visserligen upp på banan igen men hann sedan under de tio varven bara köra upp sig till femte plats.

Medan Theo kom att leda nästan alla varv, så kämpades det friskt i ryggen på honom där Hilda hade fullt upp med Ludvig. Avgörandet skedde på näst sista varvet då hela bilden förändrades. Vinnare efter en fin körning blev nämligen Ludvig med nära fyra tiondelar till Hilda, som hade Theo cirka sex tiondelar efter sig. Malte kom i mål en knapp sekund senare. Det kan tilläggas att tjejerna var snabbast. Greta rundade på 45,576 sekunder och Hilda på 45,725.

Medvetet eller inte så låg Greta sist i inledningen av det andra heatet, där Theo nu lyckades leda alla varv. Men han fick kämpa för att behålla ledningen då först Ludvig och sedan Hilda hängde honom i bakbågen. När Hilda svepte förbi Ludvig så kunde Theo andas ut och ta målflaggan 0,295 sekunder före Hilda och Ludvig, som tävlar för arrangerande Linköpings MS. Malte blev fyra igen.

Charlie Valleskog-Karlsson hade inte ett jättelyckat förstaheat där han slutade sexa, ett bra stycke efter Greta. Nu gick det mycket bättre. Han kom igång som femma och lyckades sedan behålla positionen trots att Greta var på gång. Hon missade dock femteplatsen med 1,534 sekunder.

Till den första finalen fick Theo och Ludvig ställa upp i första raden. Hilda återfanns i andra ledet tillsammans med Malte, medan Greta hittades bredvid masterfemman Charlie.

Theo tog starten för denna final med Hilda, Ludvig, Charlie och Greta närmast. Fortsättningen blev rafflande då Hilda tog täten, varpå Ludvig som tidigare smet om både Theo och Hilda. Ludvig släppte sedan inte greppet utan tog målflaggan 0,522 sekunder före Hilda, som i sin tur hade både Theo och Greta i ryggen. Malte och Charlie blev emellertid duktigt ifrånåkta av tätkvartetten.

Ludvig Gustafsson släppte inte heller i den andra finalen ledningen ifrån sig, men kanske hade han lite tur då Greta hade kämpat sig upp till andraplatsen för att sedan plötsligt bryta med 2,5 varv kvar att köra. Ett elfel troddes vara orsaken till stoppet.

Theo var tvåa iväg och höll sin position tills Greta kom flygande och passerade. Efter hennes bortfall fick Theo tillbaka andraplatsen och denna gång höll han undan för Hilda med 0,306 sekunder. Malte var åter en akterseglad fyra med Charlie i bakbågen.

I sluttabellen följs Greta Rosén av Theodore Eklund och Ludvig Gustafsson.