Claes Uddgren

Mathilda femma i blöt final

Vid den andra deltävlingen i det europeiska IAME-mästerskapet i spanska Zuera lyckades uppländskan Mathilda Olsson köra till sig femteplatsen i finalen för X30 Senior. Hon var faktiskt bara sjua i mål, men två av de främsta blev tidsbelastade och fick flytta ned i resultatlistan, vilket alltså gagnade Mathilda. Hon hade annars en jobbig inledning med endast 49:e plats under den saxade tidskörningen.

X30 Senior

Klassen hade 79 startande varav endast Mathilda Olsson från Sverige med sin Birel. Om det var Corona eller någon annan anledning som gjorde att det svenska intresset blev så svalt är svårt att säga. Spanien hör i varje fall inte till de länder som kräver ett par veckors karantän.

I sitt första kvalheat körde Mathilda i mål som 17:e ekipage, men nosen satt på fel plats, så efter tidstillägg blev hon nedflyttad till 20:e position. I fortsättningen gick det emellertid mycket bättre. Hon blev nämligen 13:e, åtta, sexa och sjua i de följande heaten, vilket gav henne en total 26:e plats inför de båda finalerna.

Båda söndagsfinalerna gick under regn eller i varje fall på blöt bana. I den första blev fröken Olsson 19:e ekipage, men det var med en intryckt nos. Utan denna fadäs, hade hon slutat på 15:e plats. Den sista finalen gick dock felfritt med en enorm uppåkning från 19:e till sjunde plats över mållinjen. Men som nämnts fick två framförvarande konkurrenter fem sekunders tillägg och därmed var Mathilda uppe på femteplatsen.

Engelsmännen Callum Bradshaw och Cian Shields i varsin Tonykart toppade båda finalerna i samma ordning.

X30 Junior

Inga svenskar här, såvida Vilgot Berntsson inte har fått fel flaggtillhörighet. Han har här Holland som hemland. I vilket fall var han bland de sista på tidskörningen och sedan sist under kvalet. Vann gjorde engelsmannen LE Kanato i en Tonykart.

X30 Mini

Fjolårets Microförare Jonathan Landström har tagit steget upp till Mini och tävlade med sin Energy i Zuera. Det gick mycket bra bland de 45 förarna på tidskörningen, där Jonathan slutade som en saxad åtta! Kvalet gick inte lika lysande. Han slutade nämligen som 31:a men var åtminstone med bland dem som fick köra finalpassen. I den första av de blöta finalerna blev Jonathan 26:a och i den andra 28:a. Vann gjorde ytterligare en engelsman Roman Kamyab i en KR.

 

Om det var klent svenskt intresse för denna X30-tävling, så är det tvärtom till kommande helgs Rotax Euro Trophy på Adriabanan i norra Italien. Hela 13 blågula förare med Mathilda Olsson i spetsen är anmälda. Det är även Hannes Morin, som annars fortsätter med STCC bara en vecka senare.