Claes Uddgren

Mathilda i stöten

Uppländska Mathilda Olsson var rejält i stöten i Rotax Senior när den andra deltävlingen i Rotax Euro Trophy avgjordes i Frankrike på en bana i Val D´ Argenton. Även Gustav Jonsson gjorde bra ifrån sig. Rotax Max Senior Prick 50 förare fanns på plats vid tidskörningen, som vanns av Kanadas Jason Leung. Nollåttan Gustav Jonsson var femma i sin grupp och tia totalt, medan Mathilda Olsson blev sexa i sin grupp samt elva totalt.

I det första heatet blev Gustav femma. Jason vann. I nästa heat vann engelsmannen Kai Hunter, medan Mathilda körde upp sig till fjärde plats. Sedan kom stöten. Mathilda snodde nämligen ledningen från Jason på det näst sista varvet i tredje heatet och vann med 0,606 sekunder till Jason.

Andra tidsgruppens vinnare, belgaren Kai Rillaerts tog hem det fjärde heatet med Gustav femma. Ingen svensk körde i femte racet, men båda dök upp i det sjätte och sista kvalheatet. Kai R segrade igen. Mathilda tog sig upp till tredje plats men blev faktiskt omkörd tre varv före mål och slutade alltså fyra med Gustav femma.

Det slutade med att Kai R blev kvaletta före Jason, Callum Bradshaw, Kai H och Mathilda, medan Gustav slutade som nia. Dessa positioner gällde således vid starten av första finalen, som vanns av mastern Kai R. Både Mathilda och Gustav klättrade två steg och kom i mål som trea respektive sjua.

I den andra finalen körde Mathilda ännu bättre och knep segern före Kai R, Kai H, Sean Butcher och Callum. Gustav tappade däremot några placeringar och slutade tia.

DD 2

Endast 22 förare körde i den yngre DD 2-klassen. Här återfanns Varbergs Charlie Andersen, som inte fick till det under tidskörningen med endast 20:e tid som resultat. Och inte slutade det bättre i första kvalheatet, där Charlie inledde med att avancera upp till 14:e plats innan han sedan föll till 19:e i mål. Dessutom var nosen intryckt, så det blev nu 21:a plats istället.

I det andra heatet kämpade Charlie sig upp till tolfte plats och i det tredje och sista kvalet blev hallänningen en fin tia. Sammanlagt blev det 14:e startplats till den första finalen. Här gick det tyvärr åt skogen. Redan på andra varvet trillade han ned till 21:a plats och efter fyra rundor var det färdigåkt.

I dagens sista final kunde Charlie emellertid avancera från 21:a till 13:e plats.

Engelsmannen Mark Kimber vann precis allt.