Claes Uddgren

Mathilda vann alla race i Rotax Euro Trophy

Ibland försvinner texter ut i rymden. Så var det när jag första gången skrev om Rotax Euro Trophy, som inleddes i Adria, Italien för snart fyra veckor sedan. Fem svenskar ställde upp och för fyra av dem gick det mycket bra. Allra bäst var Mathilda Olsson, som sopade hem båda kvalen och båda finalerna i Rotax Max.

Rotax Max

Exakt 51 förare kom till tidskörningen, där belgaren Ilias Bruynseels var snabbast. Mathilda Olsson grejade femte tid, Patrick Rundquist elfte och Robin Knutsson 22:a.

Sedan körde Mathilda om allihop och vann båda kvalen med sin Strawberry Racing-Tonykart. Patrick blev åtta och fyra, medan Robin var tia och tolva i sina åk. Därmed fick Mathilda starta master i den första finalen med Patrick i sjunde rutan och Robin i 14:e.

Tidsettan Ilian blev mastertvåa och när det var dags för målgång i första finalen så höll Mathilda och Ilian sina positioner. Samma sak gällde för Patrick, som behöll sin sjundeplats, medan Robin kämpade sig upp till åttonde plats.

I den andra finalen fortsatte Mathilda sitt segertåg, men Patrick blev omkörd av Robin, som fortsatte ända fram till fjärde plats. Patrick slutade sålunda åtta. När alla finalpoäng lagts ihop så ståtar Mathilda överst på 50 poäng. Robin ligger femma på 21 och Patrick sexa på 17 poäng. Nästa race blir i Kristianstad i mitten av juli.

Rotax Junior

Endast Wilgot Edqvist hade gjort sig besvär med att åka ner till Italiens nordkust, där Adriabananm är belägen. Han ångrar säkert inte den resan. Under tidskörningen var Wilgot femma. I heaten blev han fyra och trea, vilket gav honom den fjärde startrutan inför den första finalen. Mike van Vlugt var kvaletta och han kopierade sedan Mathilda Olssons segertåg genom att vinna båda finalerna. Wilgot tog sig upp i bakbågen på Mike och kom i mål endast 0,390 sekunder efter i första finalen. I den andra smet polacken Oli Pylka förbi, men Wilgot blev åtminstone trea, vilket i poängtabellen innebär att han ligger tvåa. Mike har maximala 50 poäng, medan Wilgot samlade ihop 36. Oli ligger trea på 31.

DD2

David Rehme fanns med bland de 33 förarna i klassen. Han inledde med att bli tolva under tidskörningen. Heaten gick mycket bra och David tog en tredje- och en fjärdeplats, vilket gav honom femte startrutan till första finalen. Men nu var det roliga slut. David kom bara ett varv och slutade därmed 33:a. I den andra finalen kunde han åtminstone gasa upp sig till 19:e plats, men det gav tyvärr inte Euro-poäng. Bättre lycka i Kristianstad. Tjecken Jakub Bezel vann för övrigt båda finalerna.