Claes Uddgren

Melvin vann både race och IAME-mästerskap

Melvin Kalousdian hade en hellyckad dag på Järfällabanan, där han vann MKR-racet för Junior 60, som även var final i IAME-serien.

Junior 60

Det blev Luleå i topp på tidskörningen, då Emil Nordberg visade sig snabbast med 42,504 sekunder följd av Oskar Wiik från den anonyma klubben KAK (finns ju över hela Sverige) på 42,532, Aston Jonsson från Umeå på 42,562 samt Örebros Melvin Kalousdian på 42,571. Alltså skilde det bara 67 tusendelar bland de fyra främsta. Sedan kom hemmaföraren Leon Hedfors på 42,791 samt sexa och siste man under 43 sekunder, Albin Gustafsson, Västerås på 42,837.

Emil hade nog inte förstått att man fick gasa fullt efter det att man passerat en röd kon som markerade den linje, som innebär fritt fram att trampa gasen i botten. Melvin, som tidigare varit kung i Micro, var däremot vaken nog att vräka sig fram från fjärde rutan och ta täten. Han jagades visserligen hela vägen av mastertvåan Oscar men höll undan och vann med 82 tusendelar.

Kanske var det något trubbel med Emils maskin, som gjorde att han inte hann med. Under racets gång föll han nämligen som en tegelsten och slutade som tolva bland de 16 ekipagen och det utan något tidstillägg.

Albin från sjätte rutan tjänade också på den framförvarande Melvins snabbstart och hängde på så gott det gick, vilket slutade med att han kunde belägga tredjeplatsen före Leon och Aston. De övriga var klart distanserade. Systrarna Emelie och Matilda Tigerman var bäst på tjejsidan som åtta och nia. Tyra Sundberg var visserligen före i mål, men hon hade tryckt in nosen, så hon sänktes till elfte plats istället.

Emil hade bättre fart på grejerna i det andra heatet och ledde iväg fältet med Melvin redan upp på andra plats och Oscar trea. Efter tre rundor hade både Melvin och Oscar smitit förbi Emil, som nu åtminstone fick en anständig placering. Leon var ånyo fyra med Albin och Aston närmast efter. Denna gång var Tyra nionde förare över mållinjen och det utan extra tidstillägg.

När förarna radade upp sig för den första finalen så stod Melvin och Oscar i första led, medan Leon och Albin stod i andra. Tredje ledet kom att innehålla Aston samt Emil Zaimovic. Emil återfanns på sjunde rutan.

Det såg en smula dramatiskt ut när Melvin på kalla däck snurrade på mastervarvet, men han hann ikapp fältet och kunde ta sin masterposition. Racet blev sedan en härlig kamp mellan Melvin och Oscar, där de turades om att leda. Melvin drog till slut det längsta strået och vann med 0,905 sekunder till Oscar.

Leon lade sig tidigt på tredje plats med Albin och Emil närmast efter. Mellan dem blev det också en fight, som slutade med att Emil grejade tredjeplatsen före Albin, Leon, Aston och Tyra.

Den sista finalen blev klassens bästa race med tre olika ledare. Efter ett varv ledde Melvin före Emil, Oscar, Albin och Leon. Ett varv senare hade Emil gått upp i topp, varpå Melvin svarade med samma mynt ett varv senare. Sedan råkade de krocka varvid Emil tappade så mycket fart att Oscar kunde glida upp på andraplatsen och en stund senare detronisera Melvin från förstaplatsen. Men Melvin var ingen slagen man utan kom igen och kunde till slut bärga segern med 63 tusendelar till Oscar och Albin, som hade kört om Leon, i hälarna. Aston gled in som femma, medan Emil bara var sjätte man i mål. Han hade visserligen tryckt tillbaka noskonen vilket gav honom fem sekunder extra, men sjuan Emil Z var så långt efter att Emil N fick behålla sjätteplatsen. Tyra blev åtta.

IAME-serien vanns nu av Melvin Kalousdian före den frånvarande Dante Welander och Aston Jonsson på tredje plats.