Claes Uddgren

Noel bäst i torrt väglag

När Miniklassen körde sina race i Eskilstuna vid Prins Carl-Philips Racingpokal regnade det hela tiden. Då stod Borlänges Malte Masth i särklass. Vid MKR-racet på Järfällabanan var det torrt och då fick Malte nöja sig med en fjärdeplats, medan Noel Sundberg från SMK Västerås dominerade dagen lång.

Mini

Noel Sundberg tog kommandot redan under tidskörningen, som han toppade med 44,798 sekunder, vilket för övrigt var den enda tiden under 45 sekunder. Tvåa blev Rasbos Gabriella Bromark på 45,069 följd av SMK Örebros Agnes Malmsten på 45,082, Enköpings Alexia Danielsson på 45,128, SMK Örebros Hilda Lundh på 45,310 samt Malte Masth sexa på 45,380.

Även här gjorde man en mysko resultatlista så att debutanterna skulle hamna efter de övriga. Varför förstår jag inte. Att de ska starta efter de andra vet alla, men de borde väl få kredit för sina framfarter under tidskörningen. Således återfanns Järfällas Alex Calson på 15:e plats trots att hans körtid borde vara 45,366 och alltså ge honom en sjättetid före Malte!

I det första heatet ledde Noel från start till med Agnes lika klar tvåa. Hilda låg trea från start till sista varvet, då hon blev omkörd av klubbkamraten Lucas Gidlöf, som hade startat från sjunde rutan.

Malte och Alexia blev avhängda. De höll nätt och jämt undan för Alex, som kom blåsande från sin 15:e startruta och gick i mål blott 97 tusendelar bakom Alexia. Gabriella, däremot, föll bakåt och slutade som åtta.

I det andra heatet var det samma visa. Noel och Agnes stack iväg från de andra, där tidiga trean Hilda snart blev omåkt av Alexia. Jag vet inte riktigt vart Lucas tog vägen eller om han ens startade. Däremot hade lille Alex än mer bråttom, då han körde upp sig till en fin femteplats följd av Enköpingsparet William Carlsson och Colin Olsson. Malte fick nu nöja sig med tionde plats, medan Gabriella rasade ända ner till 14:e plats.

Så var det dags för första finalen där Noel och Agnes tog plats i det första ledet med Hilda och Alexia i andra. Sedan återfanns debutanten Alex i femte rutan i par med Malte. I fjärde ledet stod Colin och William. Debutanten Theodore Eklund från Enköping stod i femte ledet tillsammans med Gabriella.

Det blev samma visa som tidigare med Noel, Agnes och Hilda först iväg, men redan under första varvet tog Alexia över tredjeplatsen. Lite senare fick hon även stryka på foten för Alex, som därmed slutade fyra. Långt, långt efter Hilda kom nästa gäng med Malte i spetsen och uppåkande Lucas en bit bakom. De slutade alltså som sexa och sjua före William, Gabriella och Colin.

Prick 16.30 skulle den andra finalen starta. Cirka fyra minuter tidigare föll det några enstaka regndroppar som strax upphörde. "Wet race" blev eklaterat, så det blev en febril aktivitet i bandepån, där sju av de tio främst startande bytte till regndäck. De som chansade och stannade på slicks var masterfyran Alex Calson, mastersexan Malte Masth samt mastertian Colin Olsson. Nu skulle det bli intressant, speciellt som det aldrig kom något regn.

För fjärde gången av fyra möjliga ledde Noel från start till mål före Agnes. De körde båda 44-sekundersvarv med sina regndäck. Alexia kom iväg som trea, Hilda som fyra och Alex som femma. Alex smet dock förbi Hilda, som verkade mycket obekväm på sina regndäck, redan på första varvet. Sedan tog Alex upp jakten på Alexia. Slicksen greppade mycket bättre på de snabba partierna, så ganska snart kunde Alex blåsa förbi. Men Alexia har mer rutin och körde mycket bättre i de långsammare partierna, så hon kunde snart återta tredjeplatsen. Sedan blev det skifte ett par gånger till och det var ovisst ända till de sista kurvorna, då Alexias kedja hoppade av och strandade henne strax före sista kurvan. Vilket bittert öde. Därmed var Alex en klar trea i mål.

Hilda tappade mer och mer fart, så Malte och den andre debutanten Theodore Eklund kom snart ifatt och kunde ta sig förbi. Därmed blev det två debutanter bland de fem främsta med ytterligare en nybörjare, Moras William Enlund, på sjunde plats en bit bakom Hilda. Colin orkade bara med åttonde plats, medan Lucas var sist i mål på elfte plats.