Claes Uddgren

Noel överraskande vinnare

Noel Sundberg från SMK Västerås tillhör eliten i MKR-serien, men att han skulle vinna Miniklassen i Göteborgs Stora Pris var nog inte väntat. Och det började inte så bra heller, men ju längre dagen led, ju snabbare blev Noel och till sist fick han kliva högst upp på prispallen.

Mini

Det var blött värre när tidskörningen drog igång på lördagsmorgonen. Hemmaklubbens Isak Abrahamsson och Max Emanuelsson visste nog var det bästa spåret låg, så de kom att toppa listan med Isak på 59,295 sekunder och Max på 59,483. Sedan följde MKR-giganterna Alexia Danielsson på 59,828 och Malte Masth på 59,909. Axel Palmgren (även han från MKR-serien) var snuddande nära att gå under minuten med 60,038 följd av Kristianstadduon Leon Hägg och Alexander Persson på 60,050 och 60,053.

Isak, Max, Alexia och Axel löd ordningen under första heatets första varv. Alexia och Axel bytte sedan plats ett par gånger innan uppländskan började dra ifrån och istället närma sig Max, som hon också kämpade ned. Fram till Isak nådde hon dock inte, men det skilde bara 0,398. Både Max och Axel var så dags rejält avhängda i det fortsatta regnet. Axel hade istället fullt sjå med att klara av Kristianstadduon, vilka gick i mål i nämnd ordning strax efter Axel.

Noel Sundberg fick inte till det under tidskörningen, där han bara blev tolva. I första heatet gick det dock lite bättre och slutade med en sjundeplats. Han var åttonde man över mållinjen, men tidsåttan Lucas Gidlöf, som låg närmast framför, hade tryckt in nosen och fick då maka ner sig till elfte plats istället.

Även om regnet hade upphört till det andra heatet, så var banan fortfarande rejält blöt och lika långsam som tidigare. Isak och Max stack iväg som vanligt med Axel och Alexia i hälarna. Märkligt nog blev det inga omkörningar utan kvartetten gick i mål i samma ordning. 

Malte var en avhängd femma förbi målflaggan, men han hade varit av banan tillräckligt mycket för att bestraffas med tio sekunder, så han dalade då ner till 13:e plats. Ny femma blev då Södertäljes Charlie Valleskog-Karlsson, som hade startat från tionde rutan. För Noel gick det inte alls bra. Han rasade bakåt under loppet och var bara 14:e man i mål, men tre förare framför honom fick tidstillägg, så Noel fick då flytta upp till elfte plats istället. Leon bröt denna gång, medan kompisen Alexander fick nöja sig med nionde plats.

Isak och Max fick givetvis dela första startled till förfinalen, som bjöd på torrt underlag och dessutom solsken! Alexia och Axel ställde upp bakom göteborgarna, medan Alexander och Borlänges Gustav Roininen stod i tredje led. Fjärde ledet ockuperades av Melvin Fransson och Charlie V-K, medan Noel S och Filip Jansson stod i femte.

Isak fick Alexia i ryggen då han drog iväg med Max trea och Gustav fyra. Noel gjorde också en bra start från sitt innerspår och lade sig på femte plats. Sedan blev det "världskrig" och när Alexia tog ledningen så följde Max och Gustav med. Strax efter tog Gustav över andraplatsen. Isak hade tydligen spillt sitt bästa krut för han blev sedan passerad av Noel. Och inte långt efter så körde Noel även om Max, samtidigt som Gustav pep förbi Alexia.

Alexia gav inte upp utan försökte gång på gång återta förstaplatsen utan att lyckas. Vid ett tillfälle prövade hon ytterspår till en hårnålskurva. Det blev ödesdigert, då hon lika gärna kunde ha sagt "Var så god". Med en öppen insida så gled både Noel och Max om. Under slutvarven bekämpade Gustav Noel och vann med 0,343 sekunder. Max var 0,467 efter och Alexia 0,542 bakom Gustav. Isak blev femma, 0,721 efter och Alexander sexa, 0,804 efter dalmasen Gustav.

Göteborgs Theodore Zackrisson var den ende som hade tätsextetten inom synhåll, då han klöv mållinjen som sjua. Charlie och Melvin kom närmast, men Charlie hade varit utanför banan och fick tio sekunders tillägg med påföljande ras till 17:e plats. Filip hade ingen bra resa och hade också varit för långt utanför banan plus att han hade tryckt in nosen, så den stackaren skickades ner till 19:e plats inför finalen.

Gustav och Max tog snabbt täten i finalen, men redan under första varvet så tog Max täten för första gången denna dag och även Isak hade fått upp lite tempo och hängde på. Gustav som var trea i inledningen, blev snart omkörd av Noel som sedan gjorde processen kort med Isak, varpå han började attackera Max. Noel visade sig vara den starkare på torrt väglag och lyckades bekämpa Max, som inför sista varvet även var passerad av Gustav. Men under den sista rundan tog Max tillbaka andraplatsen och gick i mål 0,324 sekunder bakom den överraskande vinnaren Noel Sundberg.

Alexia hade ingenting med tätstriden att göra. Kanske var hennes motor inte i full trim och efter att ha rasat från femte till sjätte plats, så tog det helt stopp för henne. Isaks motor verkade inte heller så pigg eller också är han inte bättre på torrt underlag. I vilket fall blev han omkörd av Theodore, som därmed slutade som fyra framför den uppflygande Filip från 19:e rutan (!), vilken därmed skickade ned Isak till sjätte plats med Alexander sjua.