Claes Uddgren

Noels viktoria i Mini (MKR Södertälje 6:7)

SMK Västerås Noel Sundberg hade en hel trio Enköpingsförare att bekämpa och han gjorde det med bravur. Startfältet var stort med hela 25 kartar på banan hela tiden, men värmen var nog värst. En liten krake tuppade av mitt under ett race men hann åtminstone stanna i bankanten och få hjälp av sjukvårdspersonal innan hen piggnade till och själv kunde gå in i depån. Loppet rödflaggades under tiden med en senare omstart på rad.

Mini

Noel Sundberg vann tidskörningen på 43,854 sekunder. Ingen annan gick under 44 sekunder. Närmast honom kom Enköpingstrion William Eriksson på 44,259, William Carlsson på 44,289 samt Alexia Danielsson på 44,313. Nämnas kan att hela kvartetten är garvade Miniförare och att Noel vann MKR-serien ifjol. Malte Masth, Borlänge och Filip Jansson, Uddevalla var de enda som var i närheten av tätkvartetten. Malte noterade 44,439 och Filip 44,443.

Medan Noel pliktskyldigt tog täten i första heatet, så hittade Malte från femte rutan ett bra spår att klämma sig fram i till andraplatsen. Där låg de under de kvarvarande varven med Noel 1,637 sekunder före Malte. William C lade sig snabbt på tredje plats, men Axel Palmgren från nionde (!) rutan hade mer bråttom och kom störtande upp och grep tredjeplatsen. Alexia hängde på Axel och lyckades till slut sno åt sig tredjeplatsen på sista varvet. Men hon bestraffades med fem sekunder av okänt skäl och rasade då ända ner till nionde plats. Axel återfick alltså tredjeplatsen före William C, Filip och William E.

I första heatet var det alltså Malte som hittade en fin lucka. I andra heatet kopierade William E den bravaden i och med att han smet fram till andraplatsen bakom en bortflyende Noel på startvarvet. Malte var samtidigt trea och Alexia fyra. Men strax efter körde Alexia om både Malte och William E. Därefter gjorde Malte och Filip samma sak, så William E blev därmed bara en besviken femma

och jag tror faktiskt att jag såg honom hytta med en näve mot de två sistnämnda, vilka kom att tränga ut honom vid omkörningen. Men än sämre gick det för mastertrean William C, som "försvann" redan på första varvet och så småningom dök upp på åttonde plats vid målgången.

Härnäst blev det förfinal med Noel och Malte i första led samt med Filip och Axel i andra. William E och Alexia återfanns i det tredje ledet. William C delade samtidigt fjärde led med Isabella Rapezzi.

Racet blev inte så spännande, åtminstone inte vad tätduon beträffade, då Noel och Malte stack iväg direkt mot de två främsta placeringarna efter de 16 varven. Filip, Axel och William E kämpade inledningsvis om tredjeplatsen, medan Alexia på ett tidigt stadie hamnade nere på sjunde plats bakom masternian Oliver Pettersson. William C låg då på åttonde plats. Så hade det kanske sett ut under resten av loppet, men så hände det som nämnts i inledningen - en förare var på väg att svimma av och hann att stanna i bankanten innan hen tuppade av. Tävlingsledaren insåg mycket snabbt situationen, rödflaggade loppet och gav den hjälp som behövdes åt föraren som själv kunde kliva ur karten efter en stund, lägga sig i en skuggig (!) grässlänt och vila sig i cirka tio minuter innan hen med lite stöd kunde lämna banan på egna ben.

Det blev en omstart på rad i den ordning, som man låg på under varvet före stoppet. Detta kom att gagna Alexia mest. Hon var som förbytt (kanske var hon också utmattad?), men i vilket fall så körde hon som en tiger under de återstående varven och plockade den ena konkurrenten efter den andra tills hon var uppe på tredjeplatsen efter vinnaren Noel och tvåan Malte.

William E var den som bjöd Alexia bäst motstånd, men sedan han blivit betvingad, lyckades även Axel smita förbi och grabba fjärdeplatsen. William E blev därmed femma, William C sexa, Oliver sjua och Filip åtta.

Tredje rutan var en perfekt position för Alexia i finalen, där hon omedelbart i starten kunde ta rygg på mastern Noel och sedan etablera en racelång duell, där de turades om att leda. Men Noel var lite vassare och hade ett motdrag på Alexias alla attacker, så han kom 0,264 sekunder före till mållinjen.

Malte kom iväg som trea och blev även sedermera trea, men inte förrän William E fått smaka på tredjeplatsen en stund. Axel var en intresserad åskådare från femteplatsen tills han fick sällskap av Filip samt av Lucas Gidlöf, vilken hade blivit nia i förfinalen. Filip slank förbi, men Axel lyckades hålla Lucas bakom sig över mållinjen. Axel var dock den ende i hela gänget, som åkte på ett tidsstraff i och med att han hade tryckt in nosen. Med fem sekunders tillägg fick han flytta ned till elfte plats. Lucas blev således sexa med Isabella sjua i sitt bästa race för dagen.