Claes Uddgren

Norrländsk prispall i Junior 60

Gamle storföraren Pelle Nejmans grabb Wilhelm drog det längsta strået i den välbesökta J60-klassen vid MKR-finalen på Järfällabanan. Han följdes av bröderna Emil och Felix Nordberg, som tillsammans med flera andra klubbmedlemmar i Luleå MS hade rest ner till Stockholm.

Junior 60

20 förare fanns på plats när tidskörningen körde igång på söndagsmorgonen. Att komma från Luleå verkade inte vara någon nackdel, då bästa tid sattes av Emil Nordberg med 42,257 sekunder. Sedan följde SMK Västerås Albin Gustavsson samt Emils bror Felix på 42,322. Wilhelm Nejman, SMK Gävle, var fjärde man med 42,422 med Örnsköldsviks Hugo Nordgren femma på 42,535. Sedan var det Norrland igen på sjätte plats genom Luleåduon Jimmy Bäck på 42,682 och Alfons Lithner på sjunde med 42,836.

Emil och Felix följdes broderligt åt i täten för det första heatet med Hugo på tredje plats under samtliga varv. Samma sak med Albin, fyra hela vägen. Däremot blev tidiga femman, tidsnian Oscar Mellstig av med sin placering, när Wilhelm kom farande efter en mindre lyckad start. Han blev till slut femma med Oscar sexa och Alfons sjua. Sedan kunde det ha varit tidstian Mio Olert och Jimmy Bäck, men båda hade haft för brått i starten och skickades då ner till 14:e och 15:e plats istället.

Emil ledde även det andra heatet från start till mål. Däremot fick brorsan Felix problem med Albin i inledningen, men Felix lyckades ta tillbaka andraplatsen med Albin hängande i bakbågen över mållinjen. Hugo och Wilhelm var också passagerare på det tåget. Jimmy, Oscar och Alfons var heller inte långt efter.

Så inför förfinalen radade Emil och Felix upp sig i första ledet, Albin och Hugo i andra, Wilhelm och Oscar i tredje samt Alfons och Simon Kumlin i fjärde led.

Förfinalen blev annorlunda. Nu var det nämligen Felix som var den starkaste. Efter att ha varit trea i starten efter Emil och Albin, körde Felix om båda två och vann. Wilhelm kom iväg som fyra men missade en kurva och släppte då förbi sig Hugo. Wilhelm var dock snart uppe i tempo igen och körde om Hugo, Emil och Albin. Därmed var Wilhelm en obestridlig tvåa bakom Felix. Albin slutade trea, Emil fyra och Hugo femma. Alfons blev sexa efter det att sjätteplacerade Oscar fått tre sekunders tillägg för felaktig start, dvs kört med två hjul utanför korridoren innan ljusen hade slocknat.

Finalen blev dramatiskt spännande med tre olika ledare under de 16 varven. Felix hann knappt njuta av ledningen förrän Wilhelm pep förbi. När Felix återtog taktpinnen, så hängde brorsan med Wilhelm ett kort ögonblick trea. Kriget fortsatte hela racet ut med Emil etta en stund. Till slut var det Wilhelm som drog det längsta strået med 0,397 sekunders försprång över Emil och Felix tätt efter på tredjeplatsen. Albin och Hugo fanns också med i tätgänget, där endast 0,822 sekunder skilde mellan ettan och femman.

Alfons höll länge sjätteplatsen, men i spurten fick han ge sig för Jimmy, medan Oscar blev åtta. Simon hängde inte riktigt med i svängarna och blev till slut infångad av debutanten Leon Hedfors, vilken därmed nöp niondeplatsen före Simon.