Claes Uddgren

Norton fyra i VM-genrep

Helgen före VM för OK och OK Junior på Campillosbanan i södra Spanien kördes den tredje och sista deltävlingen i Champions of the Future på samma bana, vilket naturligtvis gjorde att alla seriösa förare var på plats för att träna in sig på banan. I OK Junior fanns ingen svensk, men i OK ställde fem blågula förare upp. Trots att Norton Andreasson efter årets SM-helg bytte till KZ 2, så gjorde han en tillfällig (?) comeback i en kart utan växelspak

OK

Svenske OK-mästaren Oscar Pedersen lyckades bäst av de svenske under tidskörningen på 21:a plats med Norton Andreasson tätt efter på 22:a och Caspian Hagman på 24:e. Inte fullt så bra gick det för Noah Milell, som också hade gått tillbaka från KZ till OK. Han noterade 63:e tid av de 69 startande, medan debuterande senioren Joel Bergström hamnade på 66:e tid i sin debut. Bulgaren Nikola Tsolov var etta.

Tsolov dominerade även kvalen med två segrar och en andraplats. Norton noterade raden: 3-6-10 och blev därmed tia totalt med Caspian strax efter på tolfte plats efter raden: 14-7-6. Oscar tappade några positioner och hamnade på 24:e plats efter raden: 9-15-15. Noah tog däremot ett rejält kliv upp till 25:e plats efter raden: 17-13-14, medan Joel hoppade upp till 33:e plats med raden: 11-21-20. Det betydde då att han tvingades köra B-final, där han startade från tredje rutan och kom i mål som tvåa. Således hade alla fem tagit sig till final.

Först kom en förfinal över 16 varv. Redan på första varvet så smet Norton fram till åttonde plats, varifrån han sedan sakta men säkert klättrade vidare och gick i mål som en suverän tvåa bakom Tsolov. Caspian gjorde ett förhållandevis lugnt race och hade före målgång tjänat två placeringar i och med att han slutade tia.

Oscar var liksom Norton på bettet och kämpade sig upp från 24:e till 16:e plats. Men han låg faktiskt ett tag uppe på 13:e plats, innan han blev omkörd på sista varvet. Joel var inte mycket sämre, då han tog sig ända fram till 18:e plats. Noah var 21:a i mål men tjänade två positioner på att två förare framför honom fick tidsstraff och flyttades ned.

Den blev en varm final. Temperaturen i skuggan var 21 grader, men asfalten var nog mycket hetare, när de 36 förarna radade upp sig för att köra 19 varv runt den hela 1580 meter långa banan.

Norton satsade för fullt och lyckades tränga undan Tsolov och ta täten redan under första varvet. Ytterligare två man slank förbi, så bulgaren var nu bara fyra. Samtidigt kom Caspian igång som elva, Joel som 13:e, Oscar som 16:e och Noah som 20:e.

Fram till fjärde varvet hade Tsolov lyckats ta sig fram till första plats igen med Norton nu tvåa, Caspian som 13:e, Joel som 17:e, Oscar som 18:e och Noah kvar på 20:e plats.

Redan på femte varvet tappade Norton till tredje plats, vilken han verkade kunna behålla tills halvsvensken Arvid Lindblad efter en dittills mindre lyckad helg kom farande och petade ner Norton till en slutlig fjärdeplats under varv 14, vilket ju ändå var fullt godkänt. Tvåa bakom Tsolov blev brassen Camara. Nämnas kan att tätkvartetten var en aning utspridd, så ingen verkade kunna påverka den andre. Man kan ju gissa på att däcken började ta slut i värmen.

Caspian nådde aldrig elfteplatsen igen, men han låg strax bakom och blev till slut 13:e man. Joel var efter halva loppet 17:e man men kunde till slut ta sig upp till 15:e, vilket säkert inte var väntat i seniordebuten. Oscar och Noah hamnade efter fyra-fem varv intill varandra. På sjätte varvet bröt båda, så man kan bara gissa att de krockade. Oscar rankades till slut som 32:a och Noah som 33:a.