Claes Uddgren

Nortons revansch - dubbla pallplatser i WSK Open

Norton Andreasson från Nyköping hade ett katastrofalt VM i OK i Portugal, där han bröt i samtliga kvalheat utom det sista där han inte ens var med i. Men när WSK körde sin Open Cup med två deltävlingat (samtidigt!) på Adriabanan i norra Italien gick det mesta Nortons väg och slutade med en andra- och en tredjeplats i de båda finalerna. WSK körde nämligen två tävlingar på en gång som man även gjorde tidigare i år. WSK Open Cup 1:2

KZ 2

Viktor Gustafsson var ende svensk i det lilla startfältet om 16 startande. Men Viktor satte sig snabbt i respekt genom att vinna tidskörningen. Tyvärr gick det inte lika bra i fortsättningen. Efter att ha noterat raden 10-6-4, så rasade han ner till sjunde plats inför förfinalen. Kvalvinnare blev holländaren Stan Pex och FF-vinnare hans landsman Senna van Walsteijn. Här gjorde Viktor en fin uppkörning till tredje plats. I den lite varmare söndagsfinalen (12 grader mot lördagens futtiga 8) tappade Viktor tyvärr placeringar liksom de båda holländarna. Medan Viktor slutade mitt i fältet på åttonde plats, så gick italienaren Danilo Albanese fram och tog segern.

OK

Segervane engelsmannen Taylor Barnard toppade tidskörningen före fransmannen Marcus Amand, som i likhet med Norton hade ett bedrövligt VM och heller inte tog sig till final. Norton Andreasson belade åttonde plats i det 25 man starka fältet med förre Jönköpingsåkaren (numera liksom Norton i KAK Motorsport) Caspian Hagman på 21:a plats. Caspian är ju färsk i klassen efter att ha kört i juniorklasserna hemma i Sverige.

Kvalet vanns något överraskande av ryssen Andrey Zhivnov före Taylor. Norton var sjua i de båda första åken men ramlade ner till 13:e i det sista åket. Och det utan något tidstillägg! Caspian hade svårt att hänga med, så han rasade bakåt till 23:e plats. Det gick något bättre i förfinalen, där Taylor vann med Norton sjua och Caspian 21:a.

Båda svenskarna gjorde en mycket bra final, som inte oväntat vanns av Taylor Barnard före stallkamraten hos KR, Marcus Amand. Norton tog sig fram till tredje plats, medan Caspian vinkades av som 15:e man. Tyvärr tyckte tävlingsledningen att han hade varit lite väl burdus och bestraffade smålänningen med tio sekunders tillägg. Som tur var, innebar detta bara två förlorade positioner till 17:e plats.

OK Junior

Här var Sebastian Kinnmark ende svensk. Han inledde med att bli 27:a på tidskörningen. Kvalet var emellertid en katastrof. Sebbe föll nämligen ner till 43:e och sista plats. Men tack vare det stora startfältet, så kördes ingen vanlig förfinal, utan det blev två semifinaler (som vanligt i Europa felaktigt kallades Prefinaler). Sebbe var med i den första semin, där han stod i den 22:a rutan och kom i mål som en stilig elva. Därmed var biljetten till finalen klar. Finalen togs sedan hem av engelsmannen Freddie Slater. Sebbe startade ju från elfte ledet på 21:a rutan. Nu gick det inte riktigt lika bra utan han kom i mål på 27:e plats.

Mini (60)

Hela 61 ekipage kom till den saxade tidskörningen, där KAK-paret Fred Saareks och Oliver Kinnmark fick sällskap av KS Klippans Elliot Kaczynski. Fred klarade sig bäst under tidskörningen med 35:e tid. Oliver belade 49:e och Elliot 57:e tid. Holländske favoriten René Lammers var bara 28:a men körde sedan så lysande att han vann kvalet! Nu lyckades Oliver bäst med 29:e plats, medan Elliot klättrade till 46:e samtidigt som Fred sjönk till 49:e plats.

Här kördes också två semifinaler. Oliver gjorde nu en fin uppåkning till 14:e plats. Fred var också med men missade finalåket genom att bli slutlig 29:a. Han var 28:e man över mållinjen men hade tryckt in nosen, vilket kostade en position. I den andra semin gjorde Elliot ett fint lopp och tog sig till final genom att gå in som 15:e man.

Lammers vann faktiskt inte finalen, utan han fick spö av polacken Marciej Gladysz. Oliver kämpade sig upp från det 14:e startledet till 22:a plats i mål, medan Elliot av okänd anledning aldrig var med. Trubbel med karten?