Claes Uddgren

Nu är Albin Stureson stor

Sedan han lämnade Cadettiåldern har Albin Stureson och hans tvillingbror Fabian tävlat i fem år. Det har varit ömsom vin och ömsom vatten. Segrar har inte saknats, men det stora genombrottet för Albin kom när han vann Göteborgs Stora Pris och spöade alla duktiga danskar, som mer eller mindre har dominerat Junior 60 de senaste åren.

Junior 60

På tidskörningen var det Kristianstads KK mot Danmark. KKK belade platserna ett, två och fyra, medan danskarna gick in som trea, femma och sexa. Allra kvickast var Albin Stureson som noterade 47,614 med Felix Rohlin tätt efter på 47,618. Benjamin Toft var trea på 47,634, Fabian Stureson fyra på 47,839, Mads Scheel femma på 47,885 och Philip Engbaek sexa på 47,921. Härnäst kom Malmös Jonathan Lindelöf på 47,923 samt de danska bröderna Lauritz och Bertram Sachse på 47,935 och 47,948. Jönköpings Vilmer Svahn rundade av tiotoppen med 47,993 och var även den siste att klara sig under 48 sekunder bland de 29 deltagarna.

Ett par minuter före elva på förmiddagen bar det iväg för första heatet med Albin och Benjamin i täten. Under de närmaste varven turades de om att leda. Sedan tog Albin över för gott. Benjamin fick emellertid inte behålla andraplatsen. Han hade uppenbarligen fått teknisk svartflagg för någonting, vilket han struntade i, så uteslutningen kom som ett brev på posten.

Felix var trea hela vägen och ärvde nu andraplatsen, blott 0,363 sekunder efter Albin. Felix noterade det snabbaste varvet med 47,963 sekunder.

Lauritz låg inledningsvis närmast Felix, men brorsan Mads var hetare och körde förbi och slutade därmed som trea. I hälarna på Lauritz kom nu istället Fabian och Philip, vilka i sin tur hade Jonathan, Vilmer och Bertram i släptåg.

Det andra heatet blev helt annorlunda. Precis som i första heatet tappade Albin ledningen till Benjamin under första varvet, men nu passade även Felix och Mads på att följa med.

Benjamin ledde sedan länge, men till slut lyckades Felix smita förbi och ta heatvinsten, medan Albin kämpade sig om Mads, vilken sedermera även blev omåkt av Bertram och Fabian.

Kalmars Karl Engebladh var bara 13:e man på tidskörningen och i första heatet, men i det andra satte han fart och ångade upp till sjundeplatsen före Philip, Jonathan och Lauritz. Så dags hade hettan ökat och gjort banan klistrigare, så ingen förare kom under 48 sekunder. Bäst var faktiskt Philip med 48,079 sekunder med Karl tvåa på 48,192.

Det blev nu Felix och Albin, som fick ta plats i det första startledet till den första finalen, medan Mads och Fabian stod i andra. Bertram startade från femte rutan med Philip i sjätte. Lauritz och Jonathan hamnade i fjärde ledet. I det femte återfanns Vilmer och Karl.

Felix tog naturligtvis täten i denna första final, men redan på andra varvet blev han omkörd av både Albin och Mads. En stund senare gled även Fabian förbi sin klubbkamrat, så Felix blev alltså till slut bara fyra, då trion Albin, Mads och Fabian höll sina platser till mål. Danskarna Philip och Lauritz följde tätt efter, så sextetten skildes bara åt av 3,3 sekunder vid målgången. Så dags hade även Benjamin jobbat sig framåt från sin blygsammare startposition och gick i mål som sjua.

Karl var åttonde man över mållinjen, men nosen var intryckt, så han petades ner till 14:e plats, medan Bertram flyttades upp till åttonde. Det blev för övrigt stort manfall med endast 18 kartar i mål.

I den sista finalen ledde Albin med Mads tätt i hälarna från start till mål utan ett enda placeringsskifte. Men endast 0,798 sekunder skilde dem åt.

Felix låg trea i inledningen med Fabian fyra och Lauritz femma. Dansken körde sedan om båda Kristianstadsåkarna, så Lauritz fick därmed stå på prispallen tillsammans med Albin och Mads. Felix klarade av att behålla sin fjärdeplats, medan Fabian av någon anledning började tappa mark och ramla ända ner till nionde plats.

Benjamin och Bertram såg istället till att det blev fyra danskar bland de sex främsta i mål. Sedan kom det upp en ny förare i tätgänget, nämligen Rasbos Thor Sundberg, vilken hade brutit den första finalen och kanske därmed hade lite fräschare däck i ökenvärmen. Han hade i sin tur danske Philip i hasorna.

Göteborgs SP var ju finalomgång i Swedish Kart League och mästare blev nu just Albin Stureson.