Claes Uddgren

Nu orkade Rasmus vinna

RMC 6/MKR 6 Vid RMC-premiären förr DD 2 i Rasbo var Rasmus Fridell ytterst nära att vinna, men knappt ett halvt varv före målgången var han så trött i nackmusklerna att han inte kunde koncentrera sig på att hålla undan och därmed miste han segern efter att ha varit i ledn under alla varv. När nu gänget möttes på den inte lika krävande Hälla Ring i Västerås, kunde Rasmus ta en överlägsen seger i den första finalen och en något knappare i den andra

DD 2/Masters

Som så ofta kördes de båda klasserna DD 2 för ungdomar och Masters för de lite äldre ihop. Märkligt nog körde de tillsammans även under tidskörning, där man ändå hade delat upp förarna i två tidsgrupper. Vädret var kanon och inga regndäck behövde användas under hela söndagen, som för övrigt var färdigkörd redan 16.40.

Rasmus Fridell var bäst i den första tidsgruppen med 33,612 sekunder. Han följdes närmast av Jonathan Karlsson på 33,816, Axel Bengtsson på 33,839, Felix Jansson på 33,975, Kim Koivio på 34,324 och Max Runesson på 34,499. I den andra gruppen toppade David Rehme på 33,728 och blev alltså tvåa totalt. Sedan kom Julle Ljungdahl i en ny Haase-kart med assistans från den icke tävlande Fredrik Fransson, som hade tagit med sig karten upp från Skåne till Julle, på 34,004. Han var samtidigt sexa totalt. Tätt efter kom Fredrik Björk på 34,015 och blev då sjua totalt med Carl Ahlin åtta totalt på 34,090. Nia och tia totalt blev Christofer Karlsson på 34,202 och Simon Berg på 34,323. Kim Koivio slutade som elva och Max som 14:e.

Under lördagseftermiddagen dök Madeleine Radne upp som åskådare till sin lillebror Marcus och berättade då att hon inte hade någon kart men att hon planerade att skaffa någonting till Stockholm Race Weekend i slutet av maj. På söndagsmorgonen satt Madde plötsligt (!) i en kart. Det var Julles överblivna Tonykart i MRA-färger (Morin Racing Academy) samt med en lånad overall och hjälm. Korpral Madde, som är yrkesmilitär, tog det lite försiktigt i inledningen och bleb 18:e totalt av de 21 startande.

I första heatet tog Rasmus starten före Jonathan, David och Axel. Men efter en kort stund smet Jonathan förbi och när någon annan (David?) skulle göra detsamma borta i velodromkurvan, så blev det en krock istället. Rasmus förlorade nu tid och positioner, så vid målflaggan var han bara tolva och när man sedan såg att han hade tryckt in nosen så blev det flytt till 15:e plats.

Väl i ledning höll Jonathan sig kvar där och vann med 3,184 sekunder till Axel. Sedan följde den stora överraskningen Christofer, som hade smugit fram från sin nionde startplats och därmed var främste Master. David sinkades också av den inledande krocken men kom in i hasorna på Chris. David hade dock också en intryckt nos och med fem sekunder extra blev han nu tia istället.

Felix stod inte riktigt att känna igen och blev bara åtta till slut, slagen av bland andra Julle, Simon, Max (upp från 14:e rutan) samt Carl. Masterfavoriten Fredrik Björk blev klasstvåa samt nia i den slutliga listan. Madde kämpade på i sin Tonykartdebut men kom sist i mål på 18:e plats.

Det andra heatet blev betydligt lugnare och mer normalt med Rasmus i ledning från start till mål före Jonathan och David. Felix var med bra i början men kunde inte hindra Axel från att smita förbi och grabba fjärdeplatsen. Julle var sexa hela vägen följd av Fredrik och Chris. Simon var nia i mål men fick ge sig för Carl, sedan han hade fått tillägg för felaktig start. Max gick också i mål före Carl, men han hade nospartiet på fel ställe, så han skickades ner till 14:e plats. Madde varm nu lite mer vän med karten och tog hand om 15:e plats av de 19 som passerade målflaggan.

Inför den första finalen ställde Jonathan och Axel upp i första led. Bakom tronade Julle och Chris, medan det tredje innehöll Julle och Felix. Rasmus fick starta från sjunde rutan med Simon bredvid sig. Fredrik och Carl fick hålla till i femte led.

Efter första finalens målgång fick David Rehme tio sekunders straff för ojuste körning. Om det var följden av en smäll i första kurvan, där han vände runt eller om det var något han uträttade senare är oklart. Jag gissar på det senare.

Jonathan tog omedelbart hand om ledningen före Julle, Axel och en snabbstartande Rasmus. Rasmus var sedan omutlig och plockade den ene efter den andre tills han var i klar ledning. Vid målflaggan var han 2,689 sekunder före näste man som inte var Jonathan utan istället Axel, som verkligen har tagit till sig DD2-åka efter många år i andra klasser.

Den mesta dramatiken utspelades i velodromkurvan, som ligger långt ifrån depån, där alla utom någon utskickad funktionär befinner sig. Det blir därmed svårt att urskilja vilka som blir inblandade i krockar i denna kurva. Möjligen blev Jonathan sinkad här och vid den slutliga målgången var han femma. Förutom Axel var det Felix och Fredrik (!) som hade krånglat sig fram till täten. I Jonathans kölvatten återfanns Simon, Carl och Max. Carl fick dock maka sig ner till nionde plats istället med tre sekunders tillägg. Sedan följde den starkt förbättrade Kim. Samma sak med Kims Radne-chefs dotter Madde, som var 13:e i mål och sedan flyttades upp till elfte plats på grund av alla andras tidsstraff. David passerade mållinjen som tia men med de tio extrasekunderna blev han istället 18:e man.

DD 2/Masters var ju definitivt söndagens huvudklass och dess sista final fick även avsluta dagens övningar. Exakt 16.22 brakade de 21 ekipagen iväg ut på en 20 varv lång runda. Nu var frågan om Rasmus nackmuskler skulle stå distansen ut? Hälla Ring är inte hälften så krokig som Rörken Ring, så det gick bra även om Jonathan knappade in en aning på slutet. Han startade ju från femte rutan och var redan efter första rundan uppe på tredje plats bakom Axel. Sedan passerades Axel också varpå Jonathan började jaga Rasmus. Men den sistnämnde höll undan med 1,566 sekunder.

Axel blev avhängd men höll sig åtminstone kvar på tredje plats med en jagande Felix flåsande i nacken. Julle gjorde också ett felfritt åk i sin Haasedebut och avancerade från tionde till femte plats i mål. Även Max passade på att göra dagens bästa framträdande genom att gå in som sexa, bara halvsekunden efter Julle.

Ingen av de 14 första i mål fick tidstillägg denna gång, så det var nog städad körning över lag med Fredrik sjua, Simon åtta och en uppåkande David nia före Carl. Madde smet förbi Kim och belade tolfte plats, en dryg sekund efter Chris, som därmed blev Mastertvåa bakom Fredrik med Kim trea straf före Christoffer Jonasson.