Claes Uddgren

Ny framgång för Oscar Pedersen

När den andra omgången av Champions of the Future kördes på Zuerabanan i Spanien under Påskhelgen, så lyckades Oscar Pedersen sno åt sig sjätteplatsen i OK-finalen, där Caspian Hagman samtidigt körde in på 23:e plats, medan Viktor Gustafsson körde in i depån redan under startvarvet. Ingen av de tre juniorerna tog sig till final.

OK

Jamaicanen Alex Powell var i stöten under tidskörningen och noterade den bästa tiden. Oscar Pedersen var tvåa i sin grupp och blev därmed åtta efter den obligatoriska saxningen. Caspian Hagman, liksom Oscar i en Ward-Tonykart, hamnade på 19:e plats medan Viktor Gustafsson i sin fabriks-CRG bara blev 38:a.

Det var 64 förare som tidskörde, men det skulle egentligen ha varit 65 om ryssen Artem Severiukhin hade fått deltaga. Men ryssen som vann både den första deltävlingen i detta mästerskap samt årets första EM-tävling bar sig illa åt vid EM-prisutdelningen, där han storskrattande gjorde en armgest som uppfattades som fascistisk. Jag tror mig ha sett bilder från Andra Världskriget, där presidenten Tito gjorde sådana gester. I vilket fall togs detta så illa upp av alla, så italienska bilsportförbundet, som just till EM:et hade försett honom med en italiensk licens, nu drog in licensen varpå hans svenska Wardteam bröt kontraktet med Artem. Så om han någonsin tillåts tävla mer utanför sitt hemland återstår att se.

Det blev hela fem kvalomgångar, där det började katastrofalt för både Caspian och Viktor. Caspian bröt sitt första heat och blev diskad i det andra på grund av undervikt, medan Viktor bröt i båda heaten. I de tre följande gick det mycket bra för båda två. Viktor besegrade till exempel Oscar i deras två möten, men Oscar var aldrig sämre än sjua i något heat, så han slutade som åttonde man, medan Viktor hamnade på 32:a och Caspian på 36:e plats.

Härnäst kördes två Superheat, där hela den blågula trion hamnade i det andra loppet. Oscar startade från fjärde rutan men fick direkt däcksproblem, så för att ha däck kvar till finalen så tog han det förhållandevis lugnt och nöjde sig med tionde plats. Caspian däremot gasade upp sig från 18:e till 13:e plats, medan Viktor föll från 16:e startplatsen till 18:e i mål. Efter hopslagning med kvalresultaten visade det sig att alla tre var klara för final, där Oscar fick starta från åttonde rutan, Caspian från 32:a och Viktor från 34:e.

Kvalettan, engelsmannen Joseph Turney, vann det första Superheatet och blev där master för finalen. Fransmannen Enzo Deligny tog hem det andra Superheatet. Men ingen av de nämnda kom först i mål i finalen utan det gjorde istället engelsk-japanen Kean Nakamura med Enzo tvåa och Joseph fyra.

Oscar tappade placeringar i starten men körde så småningom upp sig till en mycket stark sjätteplats. Caspian lyckades också avancera och slutade på 23:e plats, medan Viktor blev indragen i en smäll på startvarvet och sedan puttrade in i depån för att bryta som 36:e och siste man.

OK Junior

Engelsmannen Nathan Tye toppade tidskörningen, där Elliot Kaczynski blev bäste svensk på 39:e plats. Sedan följde Oliver Kinnmark på 63:e och Leo Nilsson på 64:e plats av de 72 startande. Kvalet gick inte mycket bättre. Tye var ånyo värst med Oliver nu nere på 57:e plats med Elliot 58:a och Leo 64:a.

Oliver gjorde sedan ett starkt Superheat, där han klättrade från 29:e till 17:e plats. Elliot startade också från 29:e rutan i det andra Superheatet, där han slutade som 20:e man. Leo bröt tyvärr och rankades som 33:a. Efter hopslagning av alla poäng låg Tye fortfarande etta med Oliver 49:a, Elliot 53:a och Leo 66:a. Eftersom endast 36 gick till final så var det färdigkört för svenskarna. Nathan Tye fick sedan faktiskt stryk i finalen med 0,574 sekunder av ryssen Dmitry Matveev.