Claes Uddgren

Joel ensam i Euro X30

Det är inte bara Rotax Max, som har lyckats genomföra en Europaserie, där ett gäng svenskar deltog. Konkurrerande IAME X30 Challenge har också avgjorts med tre race, som drog igång i slutet av juli - men bara med en enda svensk, Rasbos Joel Ededahl.

X30 Senior

Under den lugnare delen av Corona-pandemin passade fransmännen på att inleda den korta X30-serien i Essay. Joel Ededahl var ende svensk som var sugen på att delta. Han blev 31:a av 36 startande i förfinalen. Tyvärr är fransmännens resultatlista så knapphändig att varken tidskörning eller kval finns med. Men finalen finns och där hamnade Joel på 28:e plats.

Två månader senare var det dags igen och nu i italienska Castelletto på "7 Laghibanan". Här var Joel 34:a på tidskörningen samt 36:a efter kvalen. Därmed hamnade han i en B-final, där han skar mållinjen som tredje man. Nosen satt tyvärr på fel plats, så det blev tidstillägg. Som tur var, blev det bara två positioners förlust och med femte plats fick Joel starta förfinalen från sista ledet. Vad som sedan hände är dolt i dunkel men Joel blev i varje fall stående och fick än en gång starta från sista ledet i finalen. Här kom han faktiskt i mål, men han var 33:e och siste man över mållinjen.

Finalomgången kördes i belgiska Mariembourg 9-11 oktober. Nu hade Coronan ökat igen, så bara 27 ekipage dök upp till start. Han satte till att börja med den 26:e bästa tiden, men sedan gick det äntligen lite bättre för upplänningen. Efter att ha kört in som tolva, sjua och åtta under sina kvalåk, fick Joel starta förfinalen från den 19:e rutan. Här blev det 20:e plats, men i finalen gjorde han en fin uppkörning och hamnade till sist på 14:e plats med sin Falcon.