Claes Uddgren

Oscar nära pallen efter fantomkörning

Oscar Pedersen gjorde en otroligt bra uppkörning från 15:e till fjärde plats i OK-finalen i italienska La Conca, där den tredje omgången av fyra i WSK Super Masters Series avgjordes första helgen i mars. Det gick inte lika bra för svenskarna i de andra klasserna.

OK

Det kom bara 38 förare till tidskörningen, men det var i stort sett världseliten som var på plats. Wardföraren Oscar Pedersen var ende svensk i klassen och satte tredje tid i den första gruppen. När det andra gänget åkte ut kom det ett skyfall så varvtiderna steg med otroliga 26 sekunder. Det spelade nu ingen roll, eftersom WSK alltid saxar startfälten. Det gjorde nu att upplänningen hamnade som femma totalt. Japanen Nakamura var snabbast.

Japanen tog även hem kvalserien, där det såg bra ut för Oscar fram till det tredje och sista åket, där han fick parkera efter sex varv. Det innebar ett ras ner till 16:e plats.

Härefter kördes två Extraheat. Oscar startade sitt race från åttonde rutan men blev nu faktiskt bara nia i mål. Därmed blev hans startposition i finalen 15. Nakamura stod fortfarande först med engelsmannen Joe Turney bredvid sig. De drog omedelbart upp ett högt tempo och blåste ifrån resten av startfältet utan besvär.  Några varv före mål pep engelsmannen förbi och vann över Nakamura med en dryg sekund.

En annan engelsman, Freddie Slater startade från 13:e rutan och tog sig snart fram till en bekväm tredjeplats - trodde han. Det var nämligen så att en viss Oscar hade bra drag i sin Tonykart med Vortexmotor. Han knäppte tre man redan på första varvet och fortsatte sedan i ett fenomenalt tempo som varken Tukka Taponen eller Tomass Stolcermanis kunde hänga med lik. Även Matheus Ferreira fick ge sig, så med några rundor kvar, var Oscar uppe på en ohotad fjärdeplats. Under några varv var avståndet fram till Slater oförändrat, men på sista varvet satte Oscar in en stöt. Han kom ifatt engelsmannen men kom inte om. Det skilde till slut bara 74 tusendelar vid målgången.

OK Junior

Klippans Elliot Kaczynski överraskade alla med att vinna den första tidsgruppen vid tidskörningen, vilket efter saxning blev andra plats totalt. Vilmer Svahn slutade på 30:e, Fred Saareks på 43:e samt Thor Sundberg på 49:e plats bland de 54 deltagarna.

Lika glad var Elliot inte efter de två första kvalåken. I det första kom han ett varv och i det andra inte ens ett. Sedan gick det bättre med en femte- och en andraplats i de sista åken. Därmed hade skåningen rasat ned till 25:e plats. Vilmer gick däremot uppåt till 28:e, Thor uppåt till 32:a samt Fred uppåt till 44:e plats.

Sedan blev det som vanligt två Extraheat med Elliot i det första, där han faktiskt tappade ett par placeringar och slutade som 15:e man. I det andra Extraheatet körde Vilmer upp sig till femte plats, medan Thor tappade ned till 18:e och Fred till 23:e plats. Sedan buntades poängen ihop och inför finalen låg Vilmer på 22:a plats, Elliot på 26:e och Thor på 34:e, medan Fred missade finalen, då han slutade som 45:a.

Vilmer Svahn blev till slut bäste svensk på 25:e plats, men Elliot Kczynski var faktiskt före över mållinjen som 22:a. Han hade emellertid tryckt in noskonen och fick då fem sekunders tillägg och hamnade då på 26:e. Thor hade också nosen på fel plats men avancerade ändå upp till 29:e plats.

Ryssen Dmitry Matveev var bäst under tidskörningen, varpå belgaren Douwe Dedecker tog över fram till finalen, där Ukrainas Oleksandr Bondarev klev fram och nöp segern.

Mini 60

Det var blött värre när det var dags för tidskörning. Belgaren Dries van Langendonck blev värst, men Scott Lindblom var en fenomenal tvåa. Jonathan Landström hamnade på 47:e plats och Tyra Sundberg på 60:e. Med 68 startande blev det hela fem kvalomgångar. Tidsettan vann då samtliga heat, medan Scott fick en bedrövlig upptakt med två brutna heat innan det började ordna upp sig. Det blev nämligen en sjätteplats, en seger (!) och en ny sjätteplats, vilket sammanlagt medförde ras ned till 26:e plats.

Jonathan var som bäst 15:e man i ett heat och som sämst 23:a, så det gav honom 59:e plats inför de båda Extraheaten. Tyra backade också och hamnade på 65:e position.

Tyra grejade 28:e plats i sitt race, där Jonathan till en början var 30:a innan fem straffsekunder för nosen gav honom en slutlig 31:a plats. I det andra heatet tog Scott sig upp till nionde plats. Efter sammanräkningen låg han 22:a plats inför finalen, medan både Jonathan och Tyra missade finalåka genom att sluta som 62:a respektive 66:a.

Medan mastertrean Jindrich Pesl körde fram och vann, så kämpade Scott på i mitten av fältet. Genom en liten lapsus från min sida så försvann anteckningarna från finalen, men minnet säger mig att Scott störtdök på sista varvet och kom i mål som 35:e och siste man. I tid förlorade han 6-7 sekunder på någon incident. Jag tror att han låg ungefär mitt i fältet före sista varvet.