Claes Uddgren

Outsidern Victor Sundberg vann dramatisk J125-final

Söndagens stora begivenhet vid Järfälla MK:s MKR-race var otvivelaktigt Junior 125, som även var final i svenska IAME-serien. Det kom inte mindre än 51 deltagare till start. Bland dem återfanns alla årets tre SM-medaljörer Caspian Hagman, Sebastian Svensson och Theo Thorszelius. Men ingen dem mäktade med att vinna, för det gjorde istället Västerås Victor Sundberg.

Junior 125

Det räckte med två tidsgrupper, som sedan slogs ihop utan någon saxning. Vädret var lika för alla och de bästa tiderna under tidskörningen hamnade med ettan, trean och femman totalt i första gruppen och tvåan, fyran och sexan totalt i den andra tidsgruppen.

Sebbe Svensson blev värst med 38,568 sekunder före Caspian Hagman på 38,613, Victor Sundberg och Karl Engebladh på 38,726, Malmö-Max Andersson på 38,772 och Gustav Ryderdahl på 38,775. Theo Thorszelius fick nöja sig med elfte tid med 38,941. Danske Tobias Norrmann, som körde OK Junior under lördagen, var åter med och placerade sig nu på 15:e plats. Hela tolv tjejer fanns med i leken. Av dem gick det bäst för Thyra Larsson på 18:e plats.

Det blev en stökig start för första heatet. Två gånger gick starten om innan tävlingsledaren rödflaggade gänget. Han var missnöjd med att mastern Sebbe Svensson gasade för tidigt. Straffet blev att han skickades längst bak i 25-mannafältet. Sebbe kämpade sig sedan upp till sjätte plats i mål, men med nosen intryckt blev han nerpetad till tionde istället.

Mastertvåan Karl kom så att leda heatet från start till mål. Masterfyran Marvin Ahlqvist (åttonde man på tidskörningen) hängde på Karl i början men blev snart omkörd av Malmö-Max och senare även av Isak Askhed. Isak och Marvin fick sällskap av Felix Nordberg och trion gick i mål tätt efter varandra. Sjunde man i inledningen var Rasbos Viktor Karlsson. Efter målgång blev han emellertid diskad för ojuste körning.

Det andra heatet hade Caspian i ledning från start till mål. Gustav var tvåa i ett par varv men blev sedan omåkt av klubbkompisen Victor Sundberg. Victor var tvåa i mål men med en intryckt noskon blev han nia istället. Gustav fortsatte sedan att rasa bakåt, så det blev en annan Västeråsare, William Palm, som grejade andraplatsen före danske Tobias samt Theo, som hade sällskap av Axel Isaksson och Gustav. Thyra följde en dryg sekund senare på sjunde plats.

Sebbe och Victor S stod längst fram i starten för tredje heatet. De jagade varandra utan skiften i alla åtta varv. Endast 87 tusendelar skilde till Sebbes fördel. Malmö-Max var en lika klar trea hela vägen, medan Theo blev fyra sedan han i inledningen hade legat bakom Axel. Den senare blev till slut bara åtta, då Tobias, Viktor Larsson och Herman Holmström också smet förbi.

Caspian, Karl och Isak A var en trio som höll ihop i täten från start till mål i fjärde heatet. Marvin var fjärde man iväg men blev under loppets gång passerad av både William och Viktor K. Gustav skulle också ha varit med men han fick inte ett enda varv noterat. Av tjejerna gjorde Jennifer Nord bra ifrån sig på åttonde plats med Jenna Djurström tia och Thyra bara tolva.

Sebbe körde till synes enkelt ifrån allihop i femte heatet, som han vann med klara 2,327 sekunder till Malmö-Max. Denne jagades racet igenom av Caspian men utan några skiften. Gustav var med nu igen och blev avvinkad som fyra, men han hade varit för ivrig i starten och fick tre sekunder extra för besväret, så det blev sjunde plats istället. Lyckseles Viktor Larsson tog då fjärdeplatsen före Herman och Anton Holmström.

I det sjätte och sista kvalheatet höll Victor S undan för Karl under alla varv. Karl hade dock tjuvstartat så grovt att han pålades tio sekunder och därmed flyttades ner till 14:e plats istället. Axel från tredje startrutan låg i kölvattnet på de tidigare nämnda tills Theo åter kom ångande förbi. Axel fick även maka på sig när dansken ville om. Viktor K intog femte plats före Marvin, Jennifer och Jenna. Jenna, som för övrigt är styvsyster till Theo, körde sedan galant hem B-finalen innan det var dags för den första finalen. Startuppställningen här löd: Caspian och Malmö-Max i första led, Sebbe och Theo i andra, Victor S och Tobias i tredje, William och Karl i fjärde samt Marvin och Axel i femte led.

Denna första final över tolv varv kom helt att handla om Caspian och Sebbe, vilka bytte plats i ledningen stup i ett. Det var omöjligt att gissa utgången. Avgörandet kom i racets näst sista kurva - en mycket tvär höger - där Sebbe lyckades klämma sig förbi Caspian.

Max låg länge trea, jagad av Theo och Victor S. Theo hamnade ett tag nere på sjätte plats bakom William. Men Theo kom igen, körde om William och hakade på Victor S när denne körde förbi Max. Sedan lyckades Theo även passera Victor och därmed gå i mål som trea. Victor slutade då fyra med Tobias femma. William var sexa, men med en flyttad nos blev han bara elva. Så ny sexa blev nu Karl som hade spurtat förbi Max. Isak A blev åttonde man, Marvin nia och Axel tia.

Sebbe hade Theo direkt bakom sig i den sista finalen. De kom nu att haka i varandra en aning, men det räckte för att Theo skulle tappa fart och passeras av Caspian. Härnäst körde trion Karl, Victor S och Max också om Theo, medan Caspian började göra livet surt för Sebbe. Efter att de hade turats om i ledningen ett par gånger, smällde Caspian på Sebbe så att denne rasade långt ner. Caspian visades då den svartvita observationsflaggan, men det räckte inte med det. Efter målgång samlade tävlingsledaren samtliga banfunktionärer till ett rådslag. Följden av detta blev att Caspian Hagman fick tio sekunders tillägg för ojuste körning. Så istället för seger fick smålänningen åka hem som nia istället.

Jag såg inte hela händelseförloppet, men jag misstänker att Karl också blev inblandad i och med att han låg närmast bakom tätparet. Han var till slut tionde man i mål men blev i den slutliga listan åtta.

Max hade nu kunnat gå upp och lägga sig trea, men Victor S kom tillbaka och tillsammans med Theo körde de om skåningen och tog målflaggan som tvåa och trea. När sedan Caspian flyttades bakåt, så gick segern till Victor Sundberg före Theo Thorszelius och vem hoppade väl upp på tredjeplatsen om inte Sebbe Svensson.

Max Andersson kunde ha blivit fyra, men hans noskon satt för långt bak, så det blev sjätte plats istället. Isak Askhed ärvde därmed fjärde plats före William Palm. Marvin Ahlqvist belade sjunde plats med Karl Engebladh åtta, sedan Tobias Normann fått åtta sekunders tillägg för nosen och ojuste körning. Så istället för åttonde plats, blev dansken 14:e man. Caspian blev alltså nia med Lycksele-Viktor Larsson tia följd av Luleås Felix Nordberg.

Av tjejgänget gick "segern" till Agnes Malmsten från Örebro på 13:e plats. Hon hade sällskap i mål av Jennifer Nord, men Jennifer hade som så många andra klämt in nosen, så hon blev då 17:e istället.

IAME-serien för Juniorer vanns nu av Karl Engebladh före Enzo Hallman och Victor Sundberg. Seniorernas mästerskap vanns för övrigt av Alex Bergqvist före Sebastian Hedin och Vigor Hjorvard.