Claes Uddgren

Philip glänste på För-VM i Finland

I skrivande stund pågår VM för OK och OK Junior i Finland. För två veckor sedan kördes det ett "För-VM" på samma bana, vilket fick alla seriösa toppförare att ställa upp den gången. Philip Victorsson blev bäste svensk genom att placera sig på andra plats i OK Juniorfinalen.

OK

Fyra svenskar ställde upp. Det var Linköpings Dino Beganovic, Rasbos Rasmus Jansson samt Luleåsyskonen Oscar och Cecilia Hedqvist. Och Dino visade direkt var han tyckte att skåpet skulle stå genom att vinna tidskörningen i det 74 man starka fältet. Nästbäst var hans ständige ryske rival Kirill Smal. Rasmus tog 48:e tid, Oscar 68:e och Cecilia 72:a.

Ryssen var sedan suverän i kvalen och vann samtliga åk. Dino slutade som trea, medan Oscar på 57:e, Rasmus på 65:e och Cecilia på 67:e plats kunde åka hem direkt, då endast de 34 främsta gick vidare till den enda finalen.

Här blev det världskrig direkt med ett flertal olika ledare. Dino var längst fram en stund men fick till slut nöja sig med femte plats. Kirill hamnade på tredje, medan engelsmannen Harry Thompson tog hem spelet före hemmaföraren Matias Salonen.

OK Junior

Otroligt nog kom det 94 förare till start i OK Junior på Alahärmäbanan eller Mika Salo Circuit, som är det officiella namnet på banan. Av dessa var det inte mindre än sju svenskar.

Frillesåsaren Philip Victorsson var tidsbäst i gänget med elfte position efter tidskörningen. Gråbos William Siverholm var 15:e man, Rasbos Casper Jansson var 27:a, Malmöbröderna Axel och Ville Malja 47:a och 51:a, med 08-regionens Sebastian Kinnmark 79:a och slutligen Jönköpings Calle Bergman 94:a.

Det kördes hela fem kvalomgångar och därefter konstaterades att alla utom Philip och Casper var utslagna. Philip klättrade till åttonde plats, medan Casper föll till 33:e men alltså ändå gick vidare till final. William missade med en hårsmån på 39:e plats. Sedan följde Calle efter en enorm uppryckning till 56:e plats just före Axel på 57:e, Ville på 70:e och Sebbe på 89:e.

Det blev nog ett ännu större världskrig i denna klass, där endast 20 förare fick uppleva målflaggan. Även här blev det engelsk seger genom James Wharton, men Philip vann kriget om andraplatsen även om han var fem sekunder efter James till flaggan.

Casper startade alltså näst sist och han kom även i mål som näst sist på 19:e plats, cirka 19 sekunder efter ettan. Må det gå bättre i VM!