Claes Uddgren

Rafflande MKR i omväxlande väder

På grund av Coronaeländet blir det bara tre MKR-tävlingar i år, men det blir ju åtminstone ett mästerskap. Järfälla MK har tagit på sig två av de tre evenemangen och sedan Katrineholms MK inledde för en månad sedan, blir det nu två tävlingar på raken på Järfällabanan. Lördagen den 5 sep var bitvis våt efter en längre och en kortare regnskur, medan söndagen den 6 sep klarade sig med några enstaka droppar, vilka dock fick många att kasta på regndäc

Senior 125

Hela 38 ekipage fanns på plats och delades då upp i två tidsgrupper. Den första vanns av hemmahoppet Sebastian Hedin före den erfarne smålänningen Alex Bergqvist. De körde på 37,843 respektive 37,854 sekunder. Trea var Västerås Patrik Jansson på 37,980 följd av KAK:s Vigor Hjorvard på 38,045 samt den comebackande Oliver Fürstenhoff i sin typiskt kolsvarta kart. Enligt programmet var det en Intrepid. Han rundade på 38,162 följd av Simon Berg på 38,307 och Elias Callin på 38,318.

Den andra gruppen togs hem av Linköpings Liam Andersson på 38,135 sekunder. Tätt efter kom dalslänningen Jonathan Karlsson, som tävlar för SMK Västerås med 38,141, Rasbos Isak Hovberg på 38,165, Järfällas Rikard Karlsson på 38,197, SMK Örebros Albin Karlsson på 38,207, Hedemoras Jonathan Engström på 38,292 samt Rasbos Katrineholmsvinnare Joel Ededahl på 38,296. Nere på tolfte plats tronade förre STCC-föraren Nicklas Oscarsson i (tillfällig?) kartcomeback i en Tonykart med tiden 38,550.

Eftersom väglaget var likvärdigt för båda grupperna, så fanns det ingen anledning att saxa fältet utan det blev som vanligt ihopslagning och sedan uppdelning i tre grupper och därmed även tre heat för att alla skulle få möta alla. Banan tillåter nämligen endast 30 kartar åt gången.

Jag missade tyvärr första racet pga taskiga bussförbindelser, så jag kan bara konstatera att åtta förare gick i mål inom 1,8 sekunder, så det var tight hela vägen. Patrik Jansson står emellertid som etta före Oliver, Vigor, Albin, Jonathan K, Simon, Sebastian och Rikard. I verkligen var Sebbe först i mål, men han fick fem sekunders tillägg och flyttades alltså ned till sjunde plats istället. I övrigt är resultatlistorna förvånande, då endast 14 av de 25 startande har kört alla varv, medan nio ekipage har ett varv mindre noterat. Tyvärr finns det ju på dessa publikfria event inga resultatlistor uppsatta, så detta mysterium upptäckte jag inte förrän efter hemkomsten.

Det andra heatet startade 13.02 och gick i mål sju minuter senare. Just innan förarna gav sig ut på sista varvet, började det regna. Slutvarvet gick bra men direkt efter avflaggningen tilltog regnet, så här hade förarna tur.

Alex ledde nu från start till mål före Patrik. Liam var trea i början men blev passerad av Jonathan K. En bit efter tätkvartetten styrde Hampus Öhrn in på femte plats före Lucas Björk, Sonny Broström och Jesper Olsson. Så såg det i mina anteckningar och även på Amigoo, men den officiella resultatlistan såg lite annorlunda ut. Det hade nämligen blivit tidstillägg för både Alex och Patrik, så Jonathan K tilldömdes istället segern före Liam, Alex, Hampus, Patrik, Lucas, Sonny och Rikard.

Det var rejält blött när det tredje heatet skulle avverkas, så de 24 startande hade samtliga ekiperat sig med regndäck. Nu tog ett varv ungefär elva sekunder längre. Vigor från tredje startrutan klämde sig direkt förbi mastern Sebbe, men den sistnämnde kom snabbt tillbaka varvid Oliver från femte rutan hakade på. Sedan körde Sebbe otroligt snålt under de tio varven, vilket gjorde att det bildades en lång kö bakom honom. Köförarna blev allt mer frustrerade och Oliver började snart putta Sebbe i baken. På sista varvet lyckades Oliver trycka ut Sebbe och då var Albin K inte sen att följa efter, men än en gång kom Sebbe tillbaka och kunde åtminstone återta en andraplats. Föga förvånande var Olivers noskon intryckt, vilket kostade honom fem sekunder. Så följden blev att Sebbe vann i alla fall med Albin tvåa, Vigor trea, Elias fyra och Alex en ovanligt anonym femma. Liam kom en bit efter men fick ändå sjätteplatsen eftersom Oliver rasade ända till sjunde plats efter tidstillägget.

Det blev en B-final också. Här toppade den hittills otursförföljde hemmaåkaren Benjamin "Benji" Robertson, vilket därmed gav honom 26:e startrutan till den första finalen. I denna final med regndäck på en sakta upptorkande bana stod Patrik master med Jonathan K bredvid sig. I andra ledet huserade Vigor och Albin, medan tredje innehöll Sebbe och Alex. Fjärde ledets innevånare var Liam och Oliver.

Patrik underskattade nog fästet, för han kanade snart ut lite för långt i en sväng och vips var Jonathan K förbi. Albin kom iväg som trea men klipptes strax av Sebbe, medan Oliver låg femma i inledningen.

Jonathan K höll länge och väl undan för rivalerna, där Oliver och Alex smet förbi Albin. Detta race blev aldrig långtråkigt, för snart blåste Sebbe om Patrik, medan Alex tog sig förbi Oliver. Härnäst började Patrik och Alex kriga som aldrig förr. Fighten vanns inte oväntat av den mer rutinerade Alex. Under tiden började Sebbe attackera Jonathan och när hemmaföraren väl var förbi, så lyckades även Alex smita förbi och belägga andraplatsen.

Så till mållinjen kom Sebbe först, sedan Alex följd av Jonathan K, Oliver, Albin samt Vigor med Liam åter en bit akterseglad på åttondeplatsen. Denna ordning stod sig bara till efterbesiktningen, där det visade att både Sebbe och Patrik hade flyttat sina nosar. Därmed kunde Alex utropas som segrare före Jonathan K, Oliver, Vigor, Sebbe, Patrik, Albin och Liam. I det tysta körde "Benji" upp sig från 26:e till tolfte plats. Han låg visserligen bakom Lucas Björk vid målgången, men Lucas fick också ett tillägg, så då var "Benjis" tolfteplats ett faktum.

Den andra finalen var även lördagens sista race med start 16.53. Så dags var banan torr igen, så alla hade bytt tillbaka till slicks. Alex Bergqvist ledde från start och såg länge ut att ta hem segern, men Sebbe Hedin hade andra planer. Från start följdes Alex av Oliver Fürstenhoff, Jonathan Karlsson, Sebbe, Vigor Hjorvard, Patrik Jansson och Hampus Öhrn, medan den för dagen anonyme Joel Ededahl lyckades snurra på första varvet och hamna sist. Han blev sedermera bara 25:a av de 27 som gick i mål, så hans mästerskapschanser är nog bortblåsta.

Jonathan försvann ur min åsyn, så någonting måste ha hänt honom. Men han dök till slut upp på åttonde plats i slutänden.

Sebbe var alltså på gång och Olivers inte alltför snabba kart blev bara ett rundningsmärke. Sedan kunde Sebbe ta upp jakten på Alex, som sakta men säkert halades in och mot slutet även passerades. Olivers kart räckte nu inte till ens mot Vigor och Patrik, så detta par belade därmed tredje och fjärde plats med Oliver femma. Hampus hade ungefär samma tempo som Oliver, så han följde strax efter men kunde inte ta in de sista metrarna till den sotsvarta karten.

Albin var aldrig riktigt med i hanteringen utan fick till slut vara nöjd med en sjundeplats strax före Jonathan, Lucas Björk och Elias Callin. "Benji" var som bäst uppe på tionde plats men tappade mot slutet och var tolva i mål bakom Isak Hovberg. Men Isak fick tidstillägg, så "Benji" tjänade än en gång en placering på felfri körning och blev alltså elva.