Claes Uddgren

Rasmus i vått och torrt

Vid Lidköping Open kördes två deltävlingar i Rotax Max Challenge. Järfällas Rasmus Fridell behärskade alla väglag och tog maximal poäng genom att vinna samtliga fyra finaler varav en kördes på slicks i regn! Rasmus ligger nu bra till för att ta hem hela mästerskapet med bara två race kvar (Göteborg och Linköping). Samtidigt förstörde kanske den värsta rivalen om guldet, Mathilda Olsson, det för sig genom att krascha båda dagarna och därigenom bli

Rotax Max lördag

Lördagsförmiddagen bjöd på ostadigt väder och det rådde blötväder just när tidskörningen skulle genomföras. Simon Sjögren lyckades bekämpa de onda (?)makterna bäst genom att vara ensam om att gå under 1.07. Simons bästa tid löd på 1.06,789 sekunder. Sedan följde Felix Jansson på 1.07,109, Rasmus Fridell på 1.07,432, Mathilda Olsson på 1.07,451, Jonathan Karlsson på 1.07,789, "debutanten" Wilgot Edqvist på 1.07,814, överraskningen Simon Billman på 1.08,141, Patrick Rundquist på 1.08,245, Elias Callin på 1.08,272, Kalle Åstrand på 1.09,042 samt näste överraskning, hemmaföraren Fabian Kvarnevång på 1.09,166.

Av de 22 startande hamnade Axel Bengtsson nere på 21:a plats med någon form av strul, men under resten av dagen var det bra fart i just Axels kart. Endast comebackande Pär Pettersson från Rasbo var långsammare.

Under det föregående Rotax Juniorheatet sken solen upp så att banan snabbt torkade upp. Följaktligen satte alla seniorer på slicks. Men i samma ögonblick som de började köra ut på sitt första uppvärmningsvarv, började det regna igen. Det blev till att avverka de tio varven utan regndäck i halkan. Det blev en intressant upplevelse, där Simon S tog täten före Rasmus, Felix, Mathilda, Jonathan och Kalle.

Efter några varv vågade Rasmus sig på en lyckad omkörning och sedan var det aldrig något snack om saken. Simon kom istället att pressas av Felix men höll till slut undan med ungefär en sekund. Wilgots seniorpremiär tog dock slut efter bara fyra varv. Orsak okänd.

Mathilda verkade vantrivas - kanske hade hon sin relativt låga vikt emot sig här - och blev snart passerad av Kalle, Patrick och en starkt uppåkande Axel. Härnäst körde både Jonathan och den för dagen i toppform varande Moa Liljendahl om Mathilda också. Erik Bergstrand låg dessutom mindre än en sekund bakom Uppsalatjejen vid målgången med Simon B strax efter. Tilläggas kan att ingen hade ju förväntat sig denna plötsliga regnskur efter solskenet, så alla hade ju torrinställningar på kartarna.

Efter lunchuppehållet höll sig regnmolnen borta, så det var åter slicks som gällde till det andra heatet. Vad tättrion beträffar, så lyckades Rasmus ta ledningen direkt från start med Felix tvåa och mastern Simon S bara trea med Mathilda i hälarna.

Så småningom kunde både Simon och Mathilda ta sig förbi Felix, men den sistnämnde gjorde en lyckad framstöt på sista varvet och lyckades ta tillbaka andraplatsen strax före Simon, Mathilda, Kalle, Patrick, Jonathan, Axel, Elias Callin samt Wilgot. En knapp sekund senare följde Moa, Erik och Fabian. Däremot störtdök Simon B redan efter start och blev till slut bara 20:e och siste man i mål.

Det kördes som vanligt två finaler, även om alla arrangörer envisas med att kalla den första för "förfinal". Men eftersom poäng utdelas, så blir det ju en riktig final. Hur som helst fick Rasmus sällskap av Simon i första ledet med Felix och Kalle i andra samt med Patrick och Mathilda i tredje. Fjärde ledet innehöll Jonathan och Axel, medan det femte ockuperades av Moa och Kalle.

Rasmus tog omedelbart hand om ledningen med Felix tvåa en kort stund tills Simon ångade förbi. Sedan kom Patrick, som i sin tur blev omåkt av Kalle. Jag såg aldrig hur det gick till, men på något sätt kom Mathilda och Felix i kontakt med varandra när hon försökte sig på en misslyckad omkörning. Det blev en rejäl krock, där Mathilda blev stående (på fjärde varvet), medan Felix lyckades hanka sig i mål som 20:e och siste man i mål.

Simon hängde väl med i Rasmus tempo och skar mållinjen endast 0,164 sekunder senare, men då är att märka att Rasmus ljuddämpare gick sönder en bit före målgången. Hade loppet varit ett varv längre, hade Rasmus fått teknisk svartflagg.

Trots att han satte snabbaste varv, så hängde Kalle inte riktigt med tätduon, så han fick vara nöjd över tredjeplatsen. Patrick höll fjärdeplatsen tills Axel blåste förbi. De var klart separerade vid målgången.

Ett stycke bakom Patrick kom Wilgot åkande in på sjätte plats med Moa mindre än en sekund efter. Sedan följde Jonathan och Erik. Härnäst kom en lång radda kartar med Hugo Kahnborg i spetsen. Elias Callin tvingades emellertid avbryta efter bara tre varv, då han fick teknisk svartflagg.

Rasmus höll även i den andra finalen undan för angriparna, vilka i första hand bestod av Simon, Kalle och Axel. Här växlade positionerna flera gånger, men till slut blev det i alla fall Simon som med nöd och näppe höll undan för Kalle, Axel och den bakifrån framstormande Patrick. Endast 1,02 sekunder skilde kvartetten åt.

Faktum är att Mathilda också anslöt sig mot slutet efter en fantastisk uppåkning från 22:a rutan. Hon var således sexa över mållinjen, men startobservatören hade meddelat att Mathilda hade tjuvstartat, så hon fick efter målgången tio sekunders påslag och flyttades då ner till elfte plats istället.

Wilgot hade ett ganska ensamt race till den slutliga sjätteplatsen före Moa och den uppåkande Felix med Erik tia.

Melinda Öberg blev tolva, men hade då noskonen på fel plats. Utan de fem sekunders tillägg hade hon kommit före Mathilda i prislistan.

Rotax Max söndag

Söndagen var torr dagen lång även om regnet fanns i faggorna under morgontimmarna, men regnmolnen stannade vänligt nog ett par kilometer öster om banan.

Under tidskörningen var en revanschsugen Mathilda Olsson snabbast med 52,097. Rasmus Fridell tog andra position med 52,185 följd av Felix Jansson på 52,279, Patrick Rundquist på 52,395, Kalle Åstrand på 52,416, Simon Sjögren på 52,426, Wilgot Edqvist på 52,496, Erik Bergstrand på 52,639, Axel Bengtsson på 52,740 och överraskningen Liam Andersson på 52,751. Det verkade nästan som om Simons, Axels och Moas (15:e) motorer hade slöat till sig under natten, medan Simon Billmans och Hugo Kahnborgs kartar hade magrat och blev underkända på grund av undervikt. I Hugos fall rörde det sig om ett helt kilo!

Under det första kvalet ledde Mathilda från start till mål med Rasmus mer eller mindre hängande i bakbågen hela tiden. Felix och Kalle låg inledningsvis trea och fyra, men de blev snart "uppätna" av Patrick, Simon och Wilgot. Patrick fick dock inte behålla tredjeplatsen en lång stund, eftersom både Kalle och Wilgot visslade förbi.

När Kalle blev omkörd, passade ett flertal förare på att klämma sig förbi, så han fick ägna resten av loppet åt att försöka ta sig framåt igen. Han lyckades till slut ta över sjätteplatsen före Felix och Erik. Bakom dem duellerade Liam och Jonathan om niondeplatsen. Jonathan drog här det längsta strået.

Rasmus hade ingenting att tjäna på genom att köra om Mathilda i det andra heatet. Så länge hon inte blev sämre än tvåa, var masterpositionen till den första finalen säkrad. Så loppet blev en ren upprepning på det första med Mathilda en eller två kartlängder före Rasmus. Kalle snodde åt sig tredjeplatsen i starten före Felix och Wilgot. Simon var sexa och Patrick sjua samt Axel åtta.

Wilgot hade bra snurr på sin maskin denna dag och gjorde så att det blev tre Morin Racing Academy i täten över mållinjen. Kalle och Felix fick nu turas om att ligga fyra. När Kalle hade greppat denna placering för gott, kom Patrick farande upp på femteplatsen. Felix fick sålunda vara nöjd med sjätte plats före Axel, Simon, Erik samt Marcus Radne, vilken plötsligt fick det mesta att stämma. Under lördagen tillhörde han mestadels bottenskiktet.

Givetvis fick Mathilda och Rasmus ställa upp i det första finalledet, medan Patrick och Kalle intog det andra ledet. Bakom dem ställde Simon och Wilgot upp, medan Felix och Erik stod i fjärde ledet. Härnäst följde Jonathan och Liam. Sjätte ledet ockuperades av två tjejer, Moa och Melinda. Värt att nämna är att ettan, trean femman osv står till vänster i Lidköping. Anledningen är att just denna bana körs i vänstervarv och att den första riktigt tvära kurvan är en vänstersväng.

Den första finalen kördes över tolv varv. I elva av dem ledde Mathilda före Rasmus. Den sistnämnde gjorde sedan en lyckad framstöt på sista varvet och tog hem en överraskande seger.

Patrick tog hand om tredjeplatsen från start men orkade inte hålla Kalle, Wilgot och Simon bakom sig. Sedan fick vi uppleva en hård fight om tredjeplatsen mellan Kalle och Wilgot, som Wilgot avgjorde till sin fördel.

Simon låg nu femma men inte i så lång stund, då både Patrick och Felix stormade förbi för gott. Erik höll samtidigt åttondeplatsen tills Axel kom upp från sin 14:e startruta och snodde denna placering. Jonathan, Liam och Marcus följde strax efter, medan Moa aldrig fick ett enda varv noterat.

Under mastervarven till den sista finalen körde Mathilda in i depån! Efter en stunds överläggning med sin mekaniker, var det försent för att ansluta till gänget, så det blev till att starta från depån som sista man.

Rasmus Fridell fick därmed sin enklaste seger hittills. Han seglade iväg direkt - hjälpt av att Patrick Rundquist och Wilgot Edqvist kivades om andraplatsen. Strax efter följde Simon Sjögren och Kalle Åstrand. Sedan Wilgot avgjort placeringen till sin fördel kom även Kalle upp och körde förbi Patrick sedan han först hade passerat Simon.

Erik Bergstrand var uppe på en fin sjätteplats från start med Felix Jansson och Axel Bengtsson i hälarna. Felix blåste snart förbi och tog sedan även Simon, varpå Patrick och Felix petade ner Kalle från tredjeplatsen.

Så det slutade med att Rasmus vann klart före Wilgot, Patrick och Felix. Medan deras strider pågick, kom Mathilda ångande från kön. Hon kom ikapp Axel och gjorde sedan åter ett misslyckat omkörningsförsök som slutade med att hon flög (!) över Axel och landade på Simon. Följden blev att både Simon och Mathilda blev stående. Axel sinkades en aning, varpå Erik passade på att smita förbi. Så slutet blev att Kalle blev femma, Erik sexa, Axel sjua, Marcus åtta, Liam nia och storåkande Moa från det sista startledet gick i mål som tia. Vilken dramatik.