Claes Uddgren

Rasmus omutlig i hettan

Rasmus Fridell var omutlig när näst sista omgången av Rotax Max Challenge avgjordes i ett stekhett Göteborg, som fick en att längta till närmaste badstrand. Men Rasmus gjorde sitt jobb och lade ytterligare två finalsegrar till de tidigare och kan nu nog blicka fram mot Världsfinalen i Italien senare i höst.

Rotax Max

17 förare ville vara med och leka i Göteborg och då var ändå två av dem tillfälliga inhoppare. Jag tänker på Fredd Eriksson, som normalt biträder Axel Bengtsson under dennes tävlande. När Axel nu tog ledigt, så rullade Fredd fram en Tonykart och gjorde årets enda lopp - det brukar bli en start om året. Dessutom gjorde gamle stjärnan Jesper Magnusson ett inhopp med sin snart antika Kosmic. Han "lovade" dock att det inte blir någon fortsättning.

Under tidskörningen kom Rasmus Fridell ner på 42,782 sekunder, vilket skulle visa sig vara dagens snabbaste varv i denna klass. I det följande solgasset blev det nog lite för bra fäste för snabbare tider.

Tvåa efter Rasmus blev ingen mindre än Fredd Eriksson med 42,886 och sedan kom Felix Jansson med 42,945. Siste man under 43 sekunder blev Kalle Åstrand med 42,981. Patrick Rundquist var femma med 43,018 följd av Simon Sjögren på 43,103.

Så långt var det enbart Kosmic/Tonykart på listan. Hugo Kahnborg i en Parolin bröt trenden genom att bli sjua på 43,185 följd av Erik Bergstrands Birel på 43,237. Jesper Magnusson var alltför rattrostig för att hänga med och satte bara den 15:e tiden, 0,73 sekunder långsammare än Rasmus.

Mathilda Olsson och snabbe hemmaföraren Robin Knutsson hade valt att istället för Göteborg åka utomlands och tävla i IAME X30 Euro Challenge.

Rasmus, Felix och Fredd tog täten för första heatet med Patrick fyra och Simon femma.

När Fredd blivit mer varm i kläderna, körde han om Felix och sedan höll trion sina positioner till mål. Patrick erkände efter racet att han inte hade kört på toppen av sin förmåga, vilket ledde till att både Simon och Kalle enkelt kunde smita förbi.

Hugo blev också omkörd. Det var trion Erik B, Elias Callin och Liam Andersson som blåste förbi. Som lök på laxen fick Hugo tre sekunders tillägg för ojuste körning och flyttades då ner till 14:e plats istället.

Madeleine Radne var tillbaka igen efter att ha missat dubbeltävlingen i Lidköping pga en semesterresa. Men hon har sedan dess hunnit köra i DD2 i Le Mans med gott resultat. Trots lite ont i revbenen var hon bästa tjej (av fyra) på elfte plats.

Det andra heatet gick i nästan samma hjulspår. Rasmus ledde från start till mål. Felix höll andraplatsen en stund tills Fredd ångade förbi. Men det slutade inte där för Felix, som fortsatte bakåt till en slutlig sjätteplats.

Patrick var åter fyra iväg med Simon och Kalle närmast efter. Den förstnämnde hade nu skärpt sig och kanske hittat mer speed, för han tog snart över tredjeplatsen och höll den sedan till den rutiga flaggan.

Kalle körde också om Simon och Felix men var cirka en sekund efter Patrick vid målgången. Hugo gjorde bättre ifrån sig och tog sjundeplatsen före Erik, medan Madde klev upp till tiondeplatsen.

Därmed var det dags för dagens första final. Självklart ställde Rasmus och Fredd upp i första led. Sedan blev det knepigare. Kvartetten Felix, Simon, Patrick och Kalle hade alla fått ihop nio poäng, varvid tidskörningen fick avgöra startpositionerna. Sålunda tog Felix och Kalle plats i andra led med Patrick och Simon S i tredje. Det fjärde innehöll Erik och Elias, medan det femte ledet ockuperades av Simon Billman och Hugo.

Rasmus fick sedan en tredje komfortabel resa till dagens första finalvinst. Felix var tvåa iväg, men redan under första varvet pep Patrick förbi. Bakom honom blev Fredd av med fjärdeplatsen till Kalle.

Kalle verkade ha bra drag i sin Westspeedmotor så han körde snart om både Felix och Patrick. Och en stund senare gjorde paret Fredd/Simon S (med samma motorbyggare) om bravaden, så Rasmus följdes därmed över mållinjen av Kalle, Fredd, Simon, Patrick och Felix med Erik ett par sekunder efter på sjundeplatsen.

Men allt stod nog inte rätt till i Kalles motor. Kanske svimmade den av den olidliga värmen (åtminstone höll jag på att göra det), för när man rullade ut för den sista finalen ville inte motorn längre. Kanske var det bara tändstiftet, som mankerade? I vilket fall fick finalracet köras utan någon Kalle Åstrand.

Sista åket startade inte förrän 17.26, men det var fortfarande lika olidligt hett - kanske 30 gr - när man gav sig iväg för sista gången. Rasmus gjorde som vanligt och stack iväg mot en fjärde klar raceseger och sjätte Rotaxvinst bara i augusti!

Fredd och Patrick, vilka startade bakom Rasmus, hängde på medan Felix lyckades slinka före Simon S. Men den sistnämnde var inte fallen i farstun utan lyckades köra om både Felix och Patrick i ett enda svep. Detta var bara upptakten till en rejäl dust, där Patrick till slut visade sig vara den starkaste. Han körde nämligen om hela gänget utom Rasmus, men var bara 0,726 sekunder efter 08-suveränen i mål.

Fredd stal också tillbaka en placering och blev därmed trea före Simon S och Felix. Den sistnämnde hade nosen på fel ställe, men tack vare fem sekunders avstånd till Erik, så klarade Felix ändå femteplatsen med 0,008 sekunder till Södertäljepiloten.

I hälarna på Erik återfanns Elias och sedan följde inga mindre än Madde och Jesper, som därmed var ganska nöjda med sina avslut. Hugo tog hand om tiondeplatsen före Liam Andersson och Kajsa Spangenberg.