Claes Uddgren

Rasmus, Wille och Freddie är årets Rotaxmästare

Årets Rotax Max Challenge avslutades traditionellt i samband med Sverigecupen i Linköping. Alla tre klassernas vinnare var emellertid redan klara sedan tidigare. De är Rasmus Fridell i Rotax Max, Wilgot Edqvist i Rotax Junior samt Freddie Carlsson i DD2.

Rotax Max

Efter några omgångar med tunna startfält var det uppfriskande att se att hela 31 förare kom till start i Rotax Max. Bland annat gjorde tidigare mästaren Hannes Morin sitt första och enda inhopp i klassen för året. Han har ju annars koncentrerat sig på bilracing samt kört några lopp i X30 Euro Challenge.

Med så många deltagare körde man med två tidsgrupper, där det av resultaten att döma inte verkade spela någon roll vilken grupp man hamnade i. Efter en småkylig vecka hade värmen kommit till Linköping med cirka 20 grader i skuggan, vilket gav ett bra däckfäste. Icke desto mindre blev det en smula ovanligt resultat av tidskörningen. Vinnare blev klassdebutanten Casper Jansson, som tidigare har kört i Senior 125. Nu hade han hyrt en Birel-Rotax från KH Racing och klippte direkt till med 44,825 sekunder i den första gruppen, vilket stod sig även efter det att den andra gruppen hade kört. Tvåan hittades också i den första gruppen och det var Felix Jansson i sin sedvanliga Tonykart med 44,831. Det var knappast någon sensation, men jag lyfte på ögonbrynen när den tredje bästa tiden kom från ännu en Birel körd av elitsimmaren Erik Bergstrand, som tack vare sin simning sägs kunna blixtra till när det krävs. Tiden blev 44,850.

Sedan följde Mathilda Olssons Tonykart på 44,881, Rasmus Fridells OTK på 44,915, Patrick Rundquists Kosmic på 44,959 och hemmahoppet Liam Anderssons Kosmic på 44,976. Inga fler kom under 45 sekunder.

Hannes Morins återkomst med en Alonso kröntes med åttonde tid, som blev 45,016 följd av Robin Knutsson, som ju liksom Mathilda har kört X30 Euroserien och därvid har missat ett par Rotaxrace här hemma. Robins OTK tog sig också runt på 45,016. Axel Bengtsson var också tillbaka och även han i en OTK och tiden 45,039.

Simon Bergs Birel var elva med 45,165, Wilgot Edqvists OTK tolva med 45,229, Jonathan Karlssons Tonykart 13:e med 45,260 samt negativa överraskningen Kalle Åstrands Kosmic med 45,288. Marcus Radnes CRG blev sedan 15:e man med 45,302, medan Simon Sjögren för en gångs skull saknades. Han var på plats med sin kart, men det satt en X30-motor i den för söndagens X30 Challengefinal.

Första kurvan på Sviestadsbanan är mycket knepig och bjuder på flera olika spårval. Mastern Casper såg ut att välja ett bra spår, men med kalla däck gled han nog ut aningen för långt och tillät Erik att ta täten för första gången i sitt liv. Casper tog rygg direkt med Rasmus och Felix tätt efter.

Efter tre rundor hade bilden ändrats helt. Nu ledde Casper före Rasmus, Felix, Mathilda, Erik, Hannes och Wilgot.

Såväl Rasmus som Mathilda krigade sig förbi Casper. Hannes blev också varm i kläderna och smet upp på fjärde plats före Wilgot och de omkörda Felix och Erik. Men sedan följde den förargliga nostesten och då torskade Hannes på fem sekunder, medan Felix fick tre sekunder för en felaktig start. Så den nya listan hade Rasmus i topp före Mathilda, Casper, Wilgot, Erik, Patrick och starkt uppåkande Kalle samt Axel.

Nionde man på listan var ingen man utan Skellefteås underskattade Ceilia Forsberg i en Energy. Hon startade från 17:e rutan, var elva i mål men tjänade ju två positioner på Hannes och Felix oflyt. Felix stannade nu på tionde plats och Hannes på 13:e.

Moa Liljendahl gjorde också ett starkt race och gick fram från 19:e rutan till tolfte plats på listan just bakom Robin Knutsson.

I det andra racet tog Casper täten med Erik närmast efter, men snart stormade Mathilda förbi båda två med Felix och Rasmus i sällskap. Felix var på åkhumör och låg för en kort stund först i fältet innan Mathilda återställde ordningen. Felix hängde på, medan Rasmus verkade vara nöjd med tredje plats.

Patrick kom också flygande och gick upp på fjärde plats. Men antingen körde han inte så bra eller också var Casper och Wilgot snabbare, för båda två lyckades köra om Patrick innan målflaggan föll.

Hannes fick nog ingen bra start och figurerade aldrig i tätgänget utan gled in på sjunde plats strax före Axel och Robin. Men båda två hade nosen på fel plats och dessutom hade Axel haft för bråttom i starten, så Robin blev förskjuten ner till tolfte plats och Axel till 17:e.

Simon Berg ledde en klunga kartar in på åttonde plats. Bakom honom följde Liam, Erik och Jonathan. Ceilia och Moa lyckades inte upprepa sin bedrift från första heatet, så näst bästa tjej efter omöjliga Mathilda blev Kajsa Spangenberg på 14:e plats. Kalle Åstrand fick inte heller någon rolig resa utan blev avvinkad som 16:e man och sedan nerpetad till 19:e plats med en flyttad noskon.

Den första finalen med start 15.22 i härlig värme såg Mathilda och Rasmus i första startled med Casper och Wilgot i andra, medan Felix och Patrick kamperade i tredje. Fjärde ledet innehöll Erik och Hannes medan femte ockuperades av Liam och Robin.

Mathilda, Rasmus och Wilgot kom först iväg och höll sedan sina platser till slutet, då Wille "på något sätt" kom förbi Rasmus. Antagligen gjorde Rasmus inte alltför motstånd, då han hade insett att det var bättre att starta den andra finalen från tredje rutan.

Hannes var snabbt uppe på fjärde plats men blev sedan omkörd och rejält ifrånåkt av både Felix och Casper. Casper fick emellertid inte behålla femteplatsen pga att nosen satt fel, så det blev nionde plats istället. Hannes följdes av Patrick, Robin, Erik och Axel. Bakom Casper skulle det ha varit Kalle, men både Patrick och Kalle fick fem sekunder i straff. Patrick flyttades till 14:e plats, medan Kalle skickades ned till 19:e plats efter att ha startat från 13:e rutan, så det var nog inte hans dag.

Årets sista Rotaxrace i Sverige blev dramatiskt. Till att börja med blev Wilgot avtryckt och bröt i första kurvan. Wille påstod att det var Axel som hade petat av honom. Kanske var det så, Axel hamnade nämligen långt bak på en blygsam 18:e plats.

I täten från start låg Mathilda före Hannes, Rasmus, Erik och Casper. Det blir ju ofta stora omkastningar i den första tvära högerkurvan av hårnålskaraktär. Sedan började det hända saker - Mathilda blev nämligen omkörd i tur och ordning av Rasmus, Hannes och Felix. Härnäst körde både Felix och Mathilda om Hannes och strax därefter stoppades loppet av en rödflaggning. Orsaken var att Elias Callin hade gjort ett olyckligt omkörningsförsök av Nicolle Nygren i en tvär vänsterkurva varvid Elias högra framhjul gled upp på Nicolles vänstra bakhjul. Följden blev att Elias flög upp i luften och träffade hjälmen på Nicolle, som efter att ha kravlat sig ur karten blev liggande tills ambulans hade kört iväg med henne för kontroll på sjukhus. Glädjande nog var hon inte värre skadad än att hon kunde vara med vid Rotaxfestligheterna senare på kvällen. Underbart.

Så småningom blev det omstart på ett led med ett varvs gulflaggning innan det blev full fart igen med hela fältet ihopdraget. För Felix blev detta en nitlott, då både Mathilda och Hannes snart blåste förbi varvid Felix gled av banan under någon sekund och fick se även Casper och Robin smita förbi.

I täten låg Rasmus jagad av Mathilda och Hannes. Så såg det under resterande varv till mål. Sedan kom alltså Casper, Robin och Felix, medan Erik även i detta åk tappade placeringar till Kalle, som äntligen fick ett anständigt resultat, Patrick, Liam och Marcus Radne. Erik slutade därmed på elfte plats med Jonte Karlsson, Max Runesson och Sonny Boström i hälarna.

Olycksgubben Elias, som var förkrossad efter sin ofrivilliga påkörning av Nicolle, blev övertalad att fortsätta av sina medtävlare och uppåkte mästermekaniker Philip Månsson (gammal Mini-mästare från Malmö). Elias blev därmed 15:e man i mål.

Vid kvällens festligheter fick vi veta att Patrick blir den som får åka med Rasmus till Världsfinalen i Sarno.

Ett sista ord från en gammal man. Sluta rök, Rasmus, så kanske du blir lika gammal som jag. Har inga krämpor och behöver inga mediciner efter att ha avstått från nikotin hela livet!