Claes Uddgren

Rotaxseger trots X30-dominans

Senior 125 och Junior 125 domineras i söder och väster av PDB:s IAME X30-motorer, medan mellersta Sverige (läs: MKR-serien) domineras av Rotaxmotorer i dessa klasser). Nu kördes det RM för Senior 125 i Kristianstad. Enligt uppgift var bara två förare i Senior 125 försedda med Rotaxmotor. En av dem, Kalle Åstrand från just PDB-staden Borås (!) spöade upp hela gänget med sin Westspeed-iordninggjorda motor.

Senior 125

Helsingborgaren Andreas Forss har som huvuduppgift i år att vinna SKCC-serien för DD 2. Ifjol blev det en hel del Senior 125-åka med en lånad Haase och han erbjöds nu att köra en Haase-X30 i RM på Åsum Ring. Det gick kanonbra direkt med vinst under tidskörningen före göteborgaren Oliver Ahrenstedt med Kalle Åstrand trea. Fjärde man blev Fabian Almqvist före Robin Knutsson, Bastian Ensgård, finländaren Antti Ollikainen, Alex Bergquist samt norrmännen Jonas Röd och Mathias Malmin. Först på elfte plats dök favoriten Isac Valtomen upp. Han var 0,301 sekunder långsammare än Forss. Totalt tävlade 27 ekipage.

Lördagens kval gick på torr bana och vanns båda av Kalles Kosmic. I det första var mastern Andreas tvåa följd av Oliver, Robin, Fabian, Alex, Antti, Bastian, Jonas samt Hugo Lindström, medan Isac bara blev 13:e man just efter Simon Sjögren.

I det andra heatet följdes Kalle av Fabian, Oliver, Robin, Andreas, Hugo, Alex, Bastian, Mathias och Jonas. Isac tog det lugnt nu med och hamnade på elfte plats.

Detta gav följande startordning till söndagsmorgonens våta förfinal: Kalle och Oliver i första led, Andreas och Fabian i andra, Robin och Alex i tredje, Bastian och Hugo i fjärde samt Jonas och Antti i femte. Göteborgarna Isac och Simon fick hålla tillgodo med sjätte startled.

Van som han är vid en stadig DD 2:a, tyckte Andreas att hans S125:a kändes mycket nervös på det hala underlaget. Så han gjorde inte alltför mycket motstånd när en svärm konkurrenter ville förbi.

Kalle trivdes desto bättre och körde ifrån allihop och vann med cirka 6,5 sekunder. Det var Robin som kom in närmast följd av Simon och sedan blev det ett rejält hopp till uppåkande Isac med Jonas femma och Andreas sexa, men det skilde 28 sekunder upp till Kalle Åstrand.

Flera andra förare gjorde bra lopp i det tysta. Oscar Kvist gick upp från 15:e rutan till åttonde plats, bara ett par sekunder efter Bastian. Efter Oscar kom Ture Adetoft, som hade avancerat från 18:e till nionde plats - före Oliver A! Elvin Berndtsson och Kajsa Spangenberg gjorde och fina klättringar och gick in som elva och tolva - före Hugo. Egentligen var Alex Bergquist sexa, men han diskades i efterskott. Finske Antti bröt.

Efter lunchen var det torrt igen och de flesta lyckliga. Kalle och Robin var inte mycket att göra åt nu heller, men Andreas var betydligt nöjdare över underlaget och körde upp sig till bronsplatsen. Bra avancemang gjorde även Jonas och Hugo, vilka följdes av Bastian, Fabian, Oliver och det uppåkande paret Antti och Alex. Oscar tappade bara ner till elfte plats med Kajsa en fin tolva.

Isac fick svartflagg efter åtta varv, medan Ture kom bort i en startkrock. Även Simon Sjögren bröt. Möjligtvis kan detta ha bidragit till Isacs svartflagg? Ni som var på plats vet bättre än jag.