Claes Uddgren

Scott omöjlig i Junior 60 (SM 4:6)

Hela 33 förare ville köra i inbjudningsloppet jämte SM, men jag antar att förarna ser detta race som ett "SM" för dem. En förare dominerade totalt och det var Scott Lindblom, som vann tidskörningen och samtliga fem lopp under veckoslutet. Elliot Kaczynski samt Italientävlande Oliver Kinnmark tog de övriga platserna på prispallen.

Junior 60

Scott Lindblom tog hem tidskörningen på 54,672 sekunder med Elliot Kaczynski tvåa på 54,792. Oliver Kinnmarks tid var den tredje bästa med 54,871, men han diskades efteråt för undervikt. Så ny trea blev Jack Rudholm på 54,936 följd av Jonathan Landström på 55,113, Vilmer Svahn på 55,153, Leon Hedfors på 55,230, Oskar Wiik på 55,234, Melvin Kalousdian på 55,254, italienske Peter Bagutti, tävlande för Örnsköldsviksklubben Varggropens KRC, på 55,320 samt Fred Saareks på 55,363. De normalt snabba åkarna Noel Sundberg och Albin Gustafsson blev bara elva och tolva.

Scott, Jack och Elliot tog täten i första heatet. Sedan kom Vilmer och Jonathan störtande och tog över placeringarna bakom den bortflyende Scott. Men Elliot och Jack studsade tillbaka och lade sig i ryggen på Vilmer. Med endast ett par varv kvar så snodde Elliot andraplatsen från Vilmer, medan Jack höll tillgodo med fjärdeplatsen före Jonathan och det uppåkande paret Noel och Melvin. Olivers mödosamma resa från 32:e plats gav honom till slut 13:e plats.

Det andra heatet var inte olikt det första med Scott iväg som ett skott med Jack och Elliot i följe. Jonathan gjorde en kanonstart och lade sig på fjärde plats med Vilmer femma. Sedan avancerade Elliot åter till andraplatsen med Vilmer nu på fjärde. Efter att ha jagat Jack en stund tog Vilmer över tredjeplatsen, men någonting hände så att han tvingades parkera efter bara fyra varv. Så Jack återfick tredjeplatsen och höll den sedan till mål. En sekund senare anlände Leon, som hade oturen att bryta det första heatet efter bara ett varv. Oliver hann denna gång upp till tolfte plats innan målflaggan föll.

Det tredje racet var det enda där Scott fick lite problem, då Elliot var fräck nog att pipa förbi. Scott kunde dock tämligen snart ta tillbaka ledarpositionen och sedan hålla undan till mål med 0,175 sekunder.

Om tredjeplatsen stred Vilmer, Jack och Leon. Vilmer och Jack följdes åt till tredje och fjärde plats, medan Melvin äntligen hade hittat lite fart och grejade femteplatsen före Jonathan och Benjamin Jalmgård och Noel Sundberg. Leon blev till slut tia, medan Oliver tog en ny tolfteplats.

Inför lördagsmorgonens förfinal stod det klart att Scott och Elliot belade de främsta startpositionerna med Jack och Jonathan i det andra ledet. Melvin och Noel återfanns i tredje ledet. Vilmer startade som tia och Oliver som elva.

Den torra förfinalen kördes över hela 15 varv med Scott i täten hela vägen. Jack kom igång som tvåa med Elliot trea och Melvin fyra. Efter cirka fyra varv var Elliot uppe på andraplatsen och började jaga ikapp Scott, men den senare höll undan med knappa 0,260 sekunder.

Melvin låg länge fyra med Benjamin femma tills Noel och Vilmer kom flåsande från sina låga startplatser. Jack orkade inte hålla undan och Noel började sedan också rasa bakåt. Vilmer gav sig dock inte förrän han var uppe på tredje plats, men några varv före målgången kunde Melvin återta tredjeplatsen med knapp marginal. Även Oliver visade sin enorma rutin och klättrade upp till femteplatsen före Jack, Fred Saareks, Benjamin, Peter Bagutti samt Emil Nordberg från Luleå MS.

Finalen blev någonting helt annat med regndäck på kartarna. Scott fick nu lite bekymmer att hålla undan för konkurrenterna men vann ändå till slut med klara fyra sekunder samt var ensam om att gå under 1.10 minuter på sitt snabbaste varv med tiden 1.09,752. Oliver smet fram till andraplatsen i starten, men hans Italien-rival i år, Elliot Kaczynski, visade sig vara snäppet värre och tog över andraplatsen redan innan första varvet var till ända.

På tredje varvet blev det tronskifte i täten, då Elliot tog över taktpinnen. Scott låg dock på som en igel i blötvädret och precis efter halva racet över tolv varv, kunde Scott smita förbi igen och sedan börja dra ifrån. Elliot fick istället bekymmer med att hålla undan för Oliver men klarade till slut skivan med 0,366 sekunder. Den ende som hängde med i tättrions tempo var norrbottningen Emil, som tämligen enkelt körde om och ifrån de övriga.

Vilmer var chanslös att hålla emot Emil från sin tidiga fjärdeplats men blev åtminstone "best of the rest" på femte plats. Sedan kom Albin Gustafsson, som nu gjorde sitt bästa framträdande hittills. Han följdes för övrigt av Boråsparet Ludwig Larsen och Jack Rudholm. Jack hade dock tryckt in nosen och flyttades ner till tolfte plats. Istället kom en tredje Boråsare, Max Gustafsson, upp och snodde åt sig åttondeplatsen före Melvin, Fred och Noel.