Claes Uddgren

Sebbe Hedin bäste svensk i X30 Världsfinal (2:2)

X30 Senior Hela 156 förare ställde upp i IAME X30 Världsfinals seniorklass som avslutades på kartbanan i Le Mans. Av dem var inte mindre än elva svenska. Hemmaåkaren Evan Giltaire inledde med att vinna tidskörningen och avslutade med att vinna den sista finalen.

Alxander Spetz toppade svenskligan på tidskörningen med 26:e plats följd av Sebastian Hedin på 36:e, Lucas Björk på 41:a, William Svensson på 51:a, Caspian Hagman på 54:e, Max Andersson på 70:e, Victor Sundberg på 77:e, Isac Valtonen på 78:e, Joel Ededahl på 89:e, Jesper Sjöberg på 94:e samt Max Sjölander på 112:e plats. Jag förmodar att Max hade problem eftersom hans tid sattes redan på det tredje av de sju tidsvarven. Det blev till att kämpa under de åtta (!) kvalomgångarna.

Sebbe blev bäste kvalsvensk när han klättrade upp till 30:e plats med William näst bäst på 39:e plats, medan Alxander föll till 42:ade. Caspian förlorade bara två positioner när han hamnade på 56:e plats följd av Isac som klättrade till 66:e. Det blev däremot ett stort ras för Lucas då han föll till 79:e med Jeppe S tätt efter på 80:e plats. Max S avancerade otroliga 30 placeringar på sin väg upp till 82:a plats, medan namnen Max A  föll 17 och slutade som 87:e man. Lika illa var det för Victor som ramlade ned till 92:a plats, men värst var det för Joel som rasade till 115:e plats och därmed blev utslagen från vidare tävlande.

Härnäst väntade tre semifinaler, varifrån de tolv främsta i varje åk gick till final. I den första semin körde Sebbe in på tionde plats och var därmed finalklar. Alxander var 13:e i mål men fick tidsstraff för intryckt nos och placerades då som 15:e istället. Men 13:e hade ju ändå inte räckt och lika illa var det för Max A som klöv mållinjen som 17:e man. För Isac på 23:e och William på 25:e plats var det också färdigkört.

I den andra semin blev alla tre svenskar utslagna när Caspian blev 21:a, Victor 30:a samt Jeppe 34:a efter att ha brutit två varv innan mål. En semi återstod och här lyckades Max S med konststycket att köra upp sig till tolfte plats och greja en finalbiljett. Lucas vinkades av som 17:e man men blev sedermera diskad av okänd anledning.

Inför finalen stod Sebbe nu i 30:e rutan och Max S i 34:e. Medan Evan Giltaire skyndade mot målflaggan, körde svenskduon upp sig rejält. Sebbe Hedin var 19:e man i mål men flyttades efter andras bestraffningar upp till 16:e plats, medan Max Sjölander landade på 27:e plats, vilket ju var en stor framgång med tanke på hans 112:e plats efter tidskörningen.

X30 Junior

Svenskfransmannen Rafael Theveny var 58:e man efter tidskörningen. Vilmer Svahn var 64:a, Dino Carlsson 90:a och Noel Sundberg 127:a av de 137 startande. Detta gäng behövde "bara" köra sju kvalomgångar. Efter dessa låg Vilmer på 46:e, Rafael på 66:e, Dino på 108:e samt Noel kvar på 127:e plats. Det kördes sedan bara två semifinaler, vilket innebar att inte bara Noel var utslagen utan även Dino.

Det hände en hel del i den första semin, där Rafael bröt på första varvet och Vilmer så småningom kom in som 32:a och siste man i mål. Ingen svensk i final med andra ord. Finalen vanns för övrigt av engelsmannen Gabriel Stilp med klara 2,842 sekunders marginal.