Claes Uddgren

Sist som först

Först som sist brukar man ju säga. I Casper Janssons fall var det precis tvärtom. När han ställde upp i Göteborgs SP:s OK-klass gick det åt skogen direkt. Ingen tid under tidskörningen, men vid dagens slut stod Casper ändå överst på prispallen med Junior Jonsson och comebackande Isac Blomqvist bredvid sig.

OK

Det blev Alx Spetz, som tog hem den blöta tidskörningen på 51,167 sekunder före dansken Casper Normann-Gade på 51,286, Oscar Pedersen på 51,357, Junior Jonsson på 31,450, Richard Olson på 51,852 samt Isac Blomqvist på 52,008. De övriga kom inte under 54 sekunder.

Det blev en kort resa för mastern Alx i första heatet. Han kom nämligen inte längre än till första hårnålskurvan, där någonting hände som hindrade vidare framfart. I hans frånvaro tog dansken över och ledde sedan samtliga sju varv. Bakom honom hände det desto mer. Casper J kom nämligen farande som ett jehu från sin tionde startplats och var snart upp på andra plats. Junior var trea en stund men blev sedan omåkt av Patrik och Oscar. Isac var ännu inte varm i kläderna och nöjde sig med femte plats.

I det andra heatet stämde det bättre för Alx, som nu kunde leda från start till mål. Casper N-G låg tvåa inledningsvis men Junior hade nu de rätta inställningarna och avlöste snart dansken från silverpositionen. Casper J hann upp till fjärde plats, innan det var hans tur att ha otur och bli stående med något mankemang. Patrik klev därvid upp och nöp fjärdeplatsen före Oscar. Isac startade däremot aldrig av okänt skäl.

Så före förfinalen ställde man upp enligt följande: Casper N-G och Junior i första led, Patrik och Oscar i andra samt Alx och Casper J i tredje. Isac fick hålla tillgodo med nionde rutan av de tio möjliga.

I det mer eller mindre ihållande söndagsregnet tog dansken täten för förfinalen med Junior närmast i hälarna. Men det dröjde inte länge förrän Casper J var dem tätt i hälarna. I det läget blåste Junior förbi Casper N-G och strax efter gjorde Casper J om bravaden. Sedan inleddes ett intensivt krig mellan östgöten och upplänningen. Segern gick till slut till den sistnämnde med Junior tvåa och dansken trea.

Patrik var fyra en stund men blev sedan omkörd av Oscar. Så såg det även ut efter de tio varven, men Patrik hade en intryckt nos och fraktades därmed ända ner till nionde plats. Så upp på femteplatsen kom Isac med Alx närmast.

Finalen blev en ren uppvisning av Casper J och Junior, som låg i täten från start till mål. Alx hoppade snabbt upp på tredje plats före Casper N-G och Patrik, men sedan blev det omkastningar. Alx fick åter något sinkande trassel och såg nästan ut som om han skulle behöva bryta igen. Så illa var det nu inte, utan han kunde fortsätta och till slut lägga beslag på femteplatsen.

Under tiden hade Isac Blomqvist blivit varm i kläderna, om detta nu var möjligt i regnet och blåsten. Han körde upp sig så fint att han till slut hamnade på prispallens nedersta steg. Dansken tog fjärdeplatsen före Alx, Oscar, Patrik och Richard Olson.