Claes Uddgren

Siverholms bästa race?

William Siverholm från Göteborgsförorten Gråbo i en Exprit blev sensationell tvåa i "För-VM" vars officiella namn var Champions of the future och kördes på VM-banan i Portomao, Portugal i månadsskiftet oktober/november. Fransmannen Marcus Amand vann med blott 0,276 sekunder.

OK

William Siverholm inledde fantastiskt i det VM-stinna fältet med att sätta näst bästa tid efter italienaren Andrea Antonelli. Det fanns åtta svenskar med i klassen. Näst bäst av dem blev Nyköpings Tonykartåkare Norton Andreasson på 19:e plats. Örebros Albin Karlsson i en Birel hamnade på 37:e plats, Patrik Jansson från Västerås i en Ricciardo på 52:a plats, Casper Jansson från Uppsalatrakten i en Tonykart på 53:e, 08:an Vigor Hjorvard i en Birel på 69:e tid, Cecilia Hedqvist från Luleå i en Kosmic på 73:e tid samt västgöten Christian Lovén i en DR på 74:e tid av 75 möjliga.

Antonelli låg fortfarande etta sedan kvalen hade avverkats. William hade då droppat till sjunde plats, medan Norton hade klivit upp till 15:e. Därmed var båda finalklara. Värre var det för de andra. Albin på 42:a, Patrik på 51:a och Vigor på 58:e plats fick pröva lyckan i B-finalen istället. Här startade Albin från tionde rutan men föll tyvärr till 22:a plats på grund av att han kom i mål med nosen intryckt. Utan tidstillägget hade han annars varit tolva. Patrik slutade på 24:e plats, medan Vigor från 28:e rutan klev fram till 25:e plats. Det räckte ju tyvärr inte för någon av dem för att gå vidare till final.

Casper, Christian och Cecilia var endast 68:a, 72:a och 75:a efter kvalen och erbjöds då att vara med i "Consolation Race" för de utslagna, som inte fick plats i B-finalen. Casper startade här från andra rutan och kom i mål som trea, medan Christian startade från sjätte rutan och kom in som sjua. Cecilia avstod helt från start.

I förfinalen gjorde Nortons ryske stallkamrat Nikita Bedrin en bedrift genom att starta från 14:e rutan och sedan gå fram till seger. William var sexa i mål men tjänade en position efter att en förare framför honom fått tidstillägg. För Norton blev det ingen ändring, då han startade från 15:e rutan, föll till 16:e plats men tjänade en och blev alltså 15:e igen. Antonelli dök samtidigt från första till tionde plats och Travisanutto till 23:e, som kunde ha varit 14:e om han inte hade tryckt till nosen. Brassen Rafa Camara startade trea och kom i mål som trea efter Luigi Coluccio, medan masterfyran James Wharton, England parkerade efter åtta varv.

Ingen av alla hittills nämnda kom att trona överst på prispallen. Den äran tillföll nämligen fransmannen Marcus Amand. Han vann finalen efter att ha startat från 13:e rutan. Bedrin gjorde tvärtom, rasade från första till 15:e plats, medan Antonelli fick nöja sig med 20:e plats. Mastertvåan Luigi Coluccio hamnade också i botten liksom masterfyran Callum Bradshaw.

Spanjoren Josep Sobrepera startade från 17:e rutan och gick i mål strax före Callum Bradshaw, medan dansken Noah Degnbol från elfte rutan tog sig i mål som sexa.

William undvek alla blindskär och efter att ha blivit passerad av Amand, så hakade han på och var endast 0,276 sekunder efter. Bland annat körde de om Camara, som än en gång blev trea.

Norton hade också fart på karten och klättrade från 15:e till sjunde plats. Men när nio varv återstod så small motorn och då var den dagen förstörd om man undantar att pappa Amand bjöd på öl efteråt. Siverholms pappa lär bjuda på champagne till nästa helg om William tar hem VM-segern på samma bana!

OK Junior

Klassens nykorade svenske mästaren Teodor Ödmark samt SM-tvåan Albin Stureson var enda svenskar i OKJ. Tyvärr gick det uruselt dåligt för båda två. Under tidskörningen hamnade Teo på 69:e och Albin på 75:e plats. Italienaren Brando Badoer var snabbast före engelsmannen Arvid Lindblad.

Efter kvalheaten låg Arvid etta och Brando tvåa. Albin klättrade till 61:a plats, medan Teo störtdök till 85:e. Det innebar att endast Albin fick köra B-final, där han startade från 31:a rutan och slutade på just 31:a plats. Teo fick köra "Consolation Race" för de utslagna. Här gick det faktiskt lite bättre. Så efter att ha startat från 19:e rutan, körde Teo upp sig till nionde plats i mål.

Varken Arvid eller Brando blev slutsegrare utan den hedern tillföll amerikanen med det osannolika namnet Ugo Ugochukwu i en KR.