Claes Uddgren

Skapliga svenska resultat i X30 Euro Series

När den tredje deltävlingen av fyra avverkades i Castelletto i Italien fanns tre svenskar på plats i Seniorklassen och en i Miniklassen. Bäst av dem lyckades Mathilda Olsson med 18:e plats i finalen, som vanns av helgens dominant Pedro Hiltbrant från Spanien.

X30 Senior

Mathilda Olsson körde tidskörningen i A-gruppen och hann därmed sätta sin bästa tid innan det började spöregna. Det blev givetvis saxade tider, så hon hamnade på 19:e plats. Gustav Jonsson fick köra på blött underlag och var cirka 19 sekunder långsammare, vilket gav honom 69:e tid. Än sämre gick det för Max Sjölander, som hamnade på 85:e position.

Mathilda rasade under kvalen, medan killarna klättrade. Så efter kvalet låg Mathilda på 32:a plats med Max 46:a och Gustav på 50:e plats. Detta innebar att alla tre fick köra B-final.

Mathilda startade från andra rutan och kom även i mål som tvåa. Max gjorde ett stort ryck från 16:e rutan till tredje plats i mål, medan Gustav också passerade många från sin 20:e startruta till tionde plats i mål. Tyvärr räckte Gustavs bedrift inte, eftersom bara de sex främsta gick till final.

Det kördes en förfinal där Mathilda tog sig upp åtta positioner till 24:e plats medan Max gick från 33:e till 29:e plats i mål. Klättrandet fortsatte sedan i finalen, där Mathilda slutade som 18:e förare med Max tätt efter på 19:e plats.

X30 Mini

Jonathan Landström satte 46:e tid av 54 på tidskörningen, men kvalet gick riktigt dåligt, så han hamnade nu på 54:e och sista plats. Det blev då start i B-finalen, där han gick i mål som 20:e man av de 23 startande.