Claes Uddgren

Som ett Scott

Scott Lindblom med det märkliga tillnamnet Kin - han råkar vara född i Kina av sin helsvenska föräldrar - kom att dominera den 23 ekipage starka Microklassen under lördagens race i Södertälje. Han tog på kuppen över ledningen i MKR-serien.

Micro

Scott Lindblom dominerade direkt genom att vinna tidskörningen på fenomenala 47,130 sekunder, vilket ändock är cirka fem sekunder mer än de snabbaste presterade i Junior 60. Tvåa efter Scott var Alexia Danielsson på 47,512. Både Scott och Alexia är för övrigt barn till två kända men inte just nu (?) aktiva racerförare.

Tidstrea blev Axel Palmgren före Filip Jansson, Aston Jonsson, Noel Sundberg, Gabriella Bromark och Hilda Lundh. De två sistnämnda var i runda tal en sekund långsammare än Scott.

Topptrion behöll sina platser genom både första och andra heatet. Men Alexia hade åtminstone en tuff uppgift i det andra åket, där hon ett ögonblick var nere på fjärdeplatsen innan hon tog sig tillbaka upp till andraplatsen.

Filip rasade i första löpet till nionde men klarade femteplatsen i det andra. Aston tog istället fjärdeplatsen före uppåkande Hilda i första åket. I det andra var Hilda snabbt uppe på femte plats och kunde efter en stund krigande sno fjärdeplatsen från Aston, vilken sedan även fick stryka på foten för Filip.

Andri Tsikin kom till Södertälje som MKR-ledare men kom direkt på efterkälken då han bara satte den elfte tiden på tidskörningen. Tuvängen är emellertid ingen lätt bana att ta in om man aldrig har tävlat där förr. Det gäller ju att hitta det bästa spårvalet i första och sista kurvan, vilka ju båda inleder långa raksträckor. Dessutom gäller det att ha is i magen för att hålla fullt i S-kurvan i den branta utförsbacken.

Nåväl, Andri tog sig upp till sjätte plats i första åket och sjunde i det andra.

Till den första finalen ställde Scott och Alexia naturligtvis upp i det första ledet, medan Axel och Hilda samsades i det andra. Tredje ledet innehöll Aston och Andri, medan det fjärde ockuperades av Filip och Oskar Wiik. Den sistnämnde var åtta i båda kvalåken.

Medan Scott som vanligt drog iväg i täten och försvann i fjärran för den första finalen, så lyckades Alexia smita in på andra plats, men det tog inte lång stund förrän Andri kom ångande och svepte förbi. Alexia släppte dock inte taget utan tog med sig Axel och körde förbi Andri igen. Den sistnämnde hade dock mer att ge och tog sig snart tillbaka till andraplatsen med Axel trea. Alexia trivdes emellertid inte på fjärdeplatsen utan lyckades smita om Axel igen. Så hon grejade tredjeplatsen till slut, medan Hilda också körde om Axel och grabbade fjärdeplatsen strax före Axel och Noel Sundberg. Aston slutade sjua.

Den sista finalen bjöd också på mycken action, där Scott Lindblom plötsligt fick konkurrens av Hilda Lundh, vilken kom att leda i ett par varv, innan Scott återställde ordningen. Hilda släppte inte heller nu taget utan kom in blott 1,305 sekunder efter.

Andri var en tidig trea, men han blev snart omkörd av Noel, vilken verkade ha sparat det bästa krutet tills det verkligen gällde.

Ingenting var ännu avgjort utan Andri kom igen, körde om både Noel och Hilda, men sedan Hilda från Linköping återtagit andraplatsen, började Andri halkade bakåt till en slutlig femteplats. Han ligger ändå tvåa i serien inför kommande tävlingar.

Noel grejade tredjeplatsen, medan Axel på en tidig femteplats skickades ner till sjätte av Alexia, som på något vis kom bort i inledningen och fick kämpa sig tillbaka. Hon klämde ju även Andri mot slutet och slutade alltså på fjärde plats. På kuppen satte hon även snabbaste varv med 47,521 sekunder.

Axel Palmgren var faktiskt bara sjunde man över mållinjen men fick tillbaka sjätteplatsen, sedan Chris-Robin Traks-Kalam fått fem sekunder för nosen och flyttats ner till sjunde plats.

Jag såg aldrig om det hände någonting i de första svängarna, men både Filip Jansson och Aston Jonsson kom direkt på efterkälken och blev till slut varvade. De slutade därmed som 16:e och 17:e man.