Claes Uddgren

Stor VM-succé för Viktor, Noah och CRG

Vid årets VM-tävling för KZ, KZ 2 och Academy i Le Mans sopade Kristianstadsparet Viktor Gustavsson och Noah Milell rent genom att ta de två främsta positionerna i KZ, medan Norton Andreasson blev sexa i KZ 2.

KZ

Det blev 39 startande i den främsta klassen där Noah Milell med sin Tonykart-Vortex tog hem tidskörningen före stallkamraterna Simo Puhakka och Lorenzo Camplese. Den andre svenske deltagaren Viktor Gustafsson hamnade på åttonde plats men var åtminstone bäst i CRG-teamet, där alla körde med TM-motorer.

Tre kval per man behövdes. Här delade Simo och Viktor förstaplatsen med två vinster och en andraplats var. Viktor rankade som tvåa då han hade sämre tidskörningstid. Noah körde i mål som tvåa, trea och fyra i sina heat, men nosen var intryckt i sista åket, vilket resulterade i åttonde plats istället. Det innebar då att han slutade på femte plats totalt.

Sedan blev det två Superheat, där Noah kom i mål som sexa, slagen med fyra sekunder av ettan Simo i det första Superheatet. 

I det andra, där Viktor var master, ledde han från första varvet till mål. Speakern meddelade dock att Viktor skulle ha tjuvstartat och skulle få fem sekunders tillägg. Det fick han också, men i resultatlistan står det att Viktor fått straffet pga intryckt nos. Hur som helst tilldelades Pedro Hiltbrand segern istället, medan Viktor fick nöja sig med femte plats.

Som brukligt numera så buntades resultaten från kvalen och Superheaten ihop. Då visade det sig att finske Simo blev master för finalen med Viktor bredvid sig. Spanske Pedro startade från andra led tillsammans med fransmannen Jeremy Iglesias, medan Noah och fransmannen Emilien Denner stod i tredje raden.

Simo tog starten, men Viktor körde förbi redan under första varvet och höll sedan undan med knapp marginal. Noah var bara sexa från start, men han började genast en febril jakt mot täten.

Efter fyra varv ledde Viktor före Simo, Jeremy och Noah. Ett par rundor senare var Jeremy tvåa och Noah trea. Denna ställning stod sig en bra stund innan både Noah och Simo körde förbi fransmannen. Men medan Noah fortsatte framåt och började närma sig Viktor så petade Jeremy ned Simo till fjärdeplatsen igen. Slutvarven blev rafflande med Noah i hälarna på Viktor, som försökte stänga så gott det gick. Noah gjorde ett fruktlöst försök att ta sig förbi, men han ville nog inte riskera att krocka med sin klubbkamrat i Kristianstads KK. Så Viktor kunde ta flaggan med 0,178 sekunders marginal. Det blev således en stor triumf för CRG, som även vann i KZ 2. Viktor var en tydligt populär vinnare. Mängder av konkurrenter körde nämligen upp jämsides med honom på inkörningsvarvet och ville skaka hand med segraren. En vacker gest.

KZ 2

Här fanns hela fem svenska förare på plats vid tidskörningen. Inte överraskande klarade sig Norton Andreasson bäst av dem genom att gå in som elva med sin Tonykart-Vortex. Linus Lagerströms Birel-TM lade sig på 70:e plats med Simon Billmans Birel-TM på 115:e, Patrik Janssons Birel-IAME på 119:e samt Jonas Sahlins Birel-TM på 122:a plats bland de 123 tävlande.

Med ett så stort startfält krävdes det hela sju heatomgångar innan alla hade mött alla. Fransmannen Arthur Carbonnel toppade kvalet med sin CRG-TM. Norton förkovrade sig upp till nionde plats trots ett misslyckat heat. Det gällde att bli bland de 72 bästa för att gå vidare till söndagens Superheat. Tråkigt nog klarade ingen av de andra svenskarna detta.

Patrik tog sig upp till 93:e plats, Simon till 112:e, medan Linus rasade stort till 115:e. Jonas till slut tjänade en position och fick åka hem som 121:a.

Mastern Carbonnel kom att ge CRG ännu en mästerskapstitel när han höll undan och vann. Norton tog det lugnt i inledningen och var ett tag nere på tionde plats innan han satte upp farten och avancerade upp till sjunde plats i mål. Ett par varv tidigare låg sörmlänningen på sjätte men blev då omåkt av fransmannen Tom Leuillet, men Tom hade tryckt in sin noskon, vilket innebar att Norton fick tillbaka sjätteplatsen. Svenskättade engelsmannen Arvid Lindblad blev trea efter italienaren Cristian Bertuca.

Academy

Tävlingen på Le Mans var även finalomgång för Academyklassen, där Sverige har representerats av Oliver Kinnmark. Han inledde i Le Mans med att bli 24:a på tidskörningen och fortsatte sedan med att bli 19:e man efter de tre kvalåken där han avslutade med en fin femteplats. Inga Superheats här, utan det blev final direkt. Nu tog han sig upp till 16:e position men tjänade två placeringar på andra förares strafftillägg och stannade alltså på 14:e plats.