Claes Uddgren

Succé för Rookie Cup i Skåne

Klubbarna Helsingborgs KK och KS Klippan har ett unikt samarbete, som resulterade i att man redan 2019 startade en kvällstävlingsserie, som man döpte till Rookie Cup. Det kördes fem race, där den sista faktiskt gick under en helg. Eftersom det var en serie, så korades det en mästare i varje klass.

I år hann man inte ens planera färdigt innan Covid-19 slog till och mer eller mindre förlamade all verksamhet. Men fram på vårkanten blev det ändå en ny Rookie Cup fast inte i samma form som tidigare. Man korade inga mästare och av sex körda race i Helsingborg/Klippan, så har fyra körts utan transpondrar, vilket i klartext betyder att det inte finns några resultatlistor att beskåda. Nu körde man dessutom bara på helger och med premissen att det skulle vara lokala tävlingar med 60 startande, vilket det även blev om man räknar bort Cadetti, som ju inte tävlar utan bara uppvisningskör. Dessutom ville man inte ha med de tre främsta totalt i varje klass från SKCC 2019. Med den form av arrangemang blev det snabbt "utsålt" vid varje tävling. Däremot hade man ingen urskiljning varifrån förarna kom. Södra Bilsportförbundet hade nämligen i inledningen av säsongen skrivit att endast förare inom en 20-milarejong var välkomna. Vet inte riktigt hur detta följdes upp, men nog fanns det med förare, som hade åkt tre gånger så långt vid något tillfälle. 

Sponsorer har strömmat till och bland annat Radne Motor har skänkt både vanliga pokalpriser samt prischeckar. Även Ward Racing, Highspeed samt Hyrkartverksamheterna i både Helsingborg och Klippan har varit med på ett hörn.

Detta har medfört att man kunnat bjuda på korv, glass, godis och kepsar till samtliga tävlande och funktionärer, som i många fall också varit nybörjare och tagit dessa korta race som ett perfekt tillfälle att öva på. Kvalracen brukade sällan överstiga sex varv och max tio i finalerna. 

I de två transponderade racen 4 juli och 19 september hade man tolv startande i varje klass men hade tillåtit 19 om så många hade varit anmälda. Det har inneburit att man har sluppit varvningar av de mest oerfarna. Så Rookie Cup har verkligen gjort skäl för namnet.

Klasser som har körts är Micro, Mini/Junior 60, KZ 2, Junior/Senior 125 samt DD 2. Fast den 19 september i Klippan var de två sistnämnda klasserna hopslagna. 

Den 4 juli i Klippan kom många förare, som nästan enbart tävlar runt Göteborg ner och det var även en av dem, Peter Liljeros, som vann i DD 2. Till det andra "riktiga" racet var gänget dock mer svårflörtat, så Senior 125 och Junior 125 fick därför vara med i samma race. Tyvärr finns det ingen lista på vem som körde vad, men vinnare bland de elva startande var Fabian Nilsson.

KZ 2 fanns också på plats och här segrade Bastian Ensgård, som inför årets säsong hade planerat att köra just KZ 2, men avsaknad av startande i de få tävlingar där klassen ingick, fick honom att köra i Senior 125 istället. Han hade nu nöjet att få spöa sin klubbkompis i Helsingborg, Benjamin Lindzén, som blev tvåa.

I J60/Mini toppade Alvin Ekberg och det var inte första gången och förmodligen inte sista. Detsamma kan nog sägas om Ludwig Granqvist, som segrade i Micro, där han alltid har funnits med i den översta toppen under hela året.

Hur Rookie Cup kommer att se ut under 2021 är svårt att sia om, men det lär väl klarna under vintern. Sedan sommaren har det ju körts en mängd tävlingar runt om i hela Sverige med gott resultat. Alla har varit publikfria.