Claes Uddgren

Svenska framgångar i WSK Open Cup

När WSK körde sin Open Cup på South Gardabanan i Lonato fanns det gott om svenska deltagare som fick njuta av det fina vädret. Bäst gick det för VM-tvåan Osar Pedersen, som även här bärgade en silverplats, medan VM-ettan i KZ Viktor Gustafsson blev femma och Elliot Kaczynski nia i OK Junior. Däremot gick ingen svensk till final i Mini 60.

KZ 2

Viktor Gustafsson var ende svensk i växellådsklassen i ett annars mycket starkt startfält med 29 startande. Fransmannen Emilien Denner tog hem tidskörningen före sin landsman Jeremy Iglesias, som liksom Viktor ingår i CRG:s fabriksteam. Viktor hamnade på 13:e plats. Han plockade bara en placering i första heatet men tjänade ytterligare tre positioner på andras misstag, så det blev alltså nionde plats. I nästa heat var han sexa i mål och fick sedan en position till skänks. I sista kvalloppet körde Viktor av egen styrka till sig en fjärdeplats, vilket gjorde att han slutade som kvalfemma. Denner vann alla tre heaten och startade master i förfinalen, som sedan vanns av italienaren Giuseppe Palomba. Viktor var sjätte man i mål efter att en kort stund ha varit nere på åttonde plats. Men en förare framför honom fick straff, så Viktor fick starta finalen från femte rutan. Och den positionen behöll han även när sista loppet var avverkat. Denner tog nu tillbaka initiativet och vann före Palomba, rumänen Vasile och Iglesias. Finnen Tonteri blev sexa och starke tysken Trefilov sjua.

OK

Oscar Pedersen var ende svensk i OK, där han blev tidstrea efter finske överraskningen Luka Sammalisto och kinesen Yanpu Cui. Det var lika många startande som i KZ, så upplägget blev likadant. I första racet var Oscar trea efter Cui och letten Tomass Stolcermanis. I det andra var upplänningen tvåa bakom jamaicanen Alex Powell. I sista heatet rasade Oscar ner till sjunde plats men flyttades upp till femte sedan kartarna hade besiktigats. Ryssen Anatoly Khavalkin vann.

Kvaletta blev Cui före Powell och Oscar. Nu blev det förfinal och här bjöds det på överraskningar, då dansken David Walther från åttonde rutan körde om allihop och vann före amerikanen James Egozi, Stolcermanis, Cui och Oscar.

Finalen blev bra. Stolcermanis krigade till sig förstaplatsen med Oscar en fin tvåa före brassen Gabriel Gomez. Italienaren Sebastiano Pavan var fjärde man i mål, men han hade flyttat sitt nosparti och skickades ner till tolfte plats istället. Powell blev ny fyra före Egozi och danske David.

OK Junior

Med hela 60 startande blev det tre tidsgrupper och saxning. Elliot Kaczynski var femma i den första, långsammaste gruppen och efter saxningen 15:e man totalt. Leo Nilsson slutade som 23:a, Scott Lindblom som 32:a och Oliver Kinnmark på 39:e plats. Polacken Maciej Gladysz körde i tredje gruppen och var snabbast.

Det blev hela fem kvalomgångar och efter dessa låg colombianen Salim Hanna-Hernandez etta. Elliot tappade en position och var 16:e man, Scott ryckte upp till 27:e, Leo rasade till 42:a, medan Oliver föll till 49:e plats.

Sedan blev det två Superheat, vilka i vanlig ordning bakades ihop med kvalpoängen. I det första startade Scott från 14:e rutan och avancerade sakta upp till tionde plats, medan Oliver från 25:e rutan tog sig fram till 16:e plats. Salim H-H vann. I det andra Superheatet startade Elliot från åttonde rutan och blev efter ett suveränt åk tvåa efter Taym Saleh. Leo startade från 25:e rutan och slutade som 16:e efter att ha tjänat en position efter besiktningen.

Efter hopräkning av alla poäng var Elliot tolva och Scott 26:a. Leo hade otur att klassas som 37:a, då ju 36 fick köra final. Oliver var en bit efter på 45:e plats.

Det blev dubbelt Sydamerika i finalen när Hanna-Hernandez vann före brassen Miguel Costa. Elliot var fjärde man i mål men tyvärr med en intryckt nos, så efter tidstillägg blev det nionde plats istället. Scott startade alltså från 26:e rutan och kom i mål som 25:a. Men efter alla tidsstraff blev han uppflyttad till 23:e plats.

Mini 60

Fyra svenskar struntade i Höstrusket i Västerås (utan regn!) och åkte ner till Gardasjön i vars närhet banan ligger. På tidskörningen med 87 förare blev Maximus Unt bäste svensk på 33:e plats. Sedan följde Carl Nellegard på 56:e plats, Melvin Kalousdian på 58:e samt Jonathan Landström på 73:e plats.

Det blev fem kval varefter Melvin klättrade upp till 44:e plats, Maximus sjönk till 51:a, medan Jonathan hoppade upp till 57:e. Rookien Carl sjönk emellertid som en sten till 85:e plats och fick därför inte köra i någon av de båda Superheaten, vilka av WSK felaktigt benämns "Prefinal". Jonathan gjorde ånyo ett bra åk från 29:e rutan och gick i mål som 17:e efter en fin slutspurt. Därtill tjänade han två positioner efter besiktningen. Maximus gick tyvärr åt andra hållet. Han startade som 26:a, kom i mål som 32:a men flyttades i efterskott upp ett hack till 31:a.

Melvin körde i det andra Superheatet, där han startade från 22:a rutan. Starten blev inte bra, så Melvin var bara 26:a efter första varvet. Men sedan gick det stadigt uppåt och efter de tio varven var han uppe på 17:e plats och låg dessutom i ryggen på ett helt gäng konkurrenter. Tyvärr var det ingen framför som fick tillägg så placeringen stod sig.

Så kom den enligt mitt tycke osportsliga sammanslagningen med kvalpoängen och då hamnade samtliga svenskar utanför finalen. Melvin blev då till slut 43:a, Jonathan 51:a och Maximus 52:a. Finalen vann till sist av turken Iskender Zulfikari i en Parolin.