Claes Uddgren

Svenska framgångar i X30

Den tredje omgången av X30 Euro Series kördes i Wackersdorff samtidigt som SM avhandlades i Sverige. Det var nog anledningen till att bara två svenskar begav sig ner till Tyskland. Det var flitigt tävlande Mathilda Olsson samt sporadiskt tävlande Hannes Olsson, vars huvuduppgift i år är den svenska banracingserien TCR.

Det började väldigt illa på tidskörningen. Mathilda var bara 24:e snabbast och Hannes 32:a. Sedan kördes det tre kval (per man). Här gick det inte heller så bra, speciellt inte i deras andra heat, där Hannes inte ens kom ett varv, medan Mathilda fick tio straffsekunder. Så kvalet slutade med 13:e plats för Mathilda och 35:e plats för Hannes. Eftersom bara 34 gick till final, så såg det ju illa ut. Men nu vände turen!

Det kördes för ovanlighetens skull en B-final, där Hannes körde om sex konkurrenter och vann. Därmed var 29:e rutan i förfinalen bokad för honom och vad gör han här? Jo, Hannes blåste förbi 26 man och gick i mål som en otrolig trea med Mathilda fyra.

Finalen blev väldigt intensiv med de fem första i mål inom en halv sekund. Och båda svenskarna fanns med i gruppen. Engelsmännen Mark Kimber och Lewis Gilbert låg jämsides över mållinjen med Mathilda trea och Hannes femma, men nu visade det sig att Lewis hade tryckt in noskonen, varpå han flyttades ner till 15:e plats istället. Därmed blev Mathilda tvåa och Hannes fyra. Engelsmannen Jordan Brown-Nutley var trea. Vem kunde tro det efter fredagens tidskörning?