Claes Uddgren

Svenskt EM-fiasko i Zuera

Sex svenskar fanns på plats i spanska Zuera när den andra EM-tävlingen för OK/OK Junior avverkades i ett underbart väder. Tyvärr blev det klent på resultatsidan. Endast två fick köra final och denna duo misslyckades kapitalt.

OK

På tidskörningen med 66 startande noterade Oscar Pedersen 1.00,727 minuter med Caspian Hagman tätt efter på 1.00,338. Viktor Gustafsson satte 1.00,962. Men det gällde att hamna i "rätt" grupp och det gjorde Viktor. Så när den obligatoriska saxningen var klar så tronade Viktor på 39:e, Oscar på 46:e och Caspian på 49:e plats.

Tämligen okände italienaren James Egozi var värst. Han var emellertid inte lika framgångsrik i fortsättningen. Så när de fem kvalomgångarna var avverkade ståtade engelsmannen Joe (Joseph) Turney på första plats efter fem raka vinster! Oscar var aldrig sämre än 15:e man i något heat och avancerade därmed till 29:e plats, medan Viktor föll en position till 40:e och Caspian till 52:a plats.

Oscar fick köra i det första Superheatet, där han fick starta från 15:e rutan. Direkt efter start snodde han två placeringar, men redan på andra varvet dråsade han ner till 24:e plats och fick sedan sakta men säkert jobba sig upp till 16:e i mål. När detta resultat lagts ihop med kvalpoängen så slutade Oscar som 30:e man inför den enda finalen med 36 startande.

I det andra Superheatet startade Viktor från 20:e rutan och Caspian från 26:e, men den sistnämnde tjänade en position redan före starten, då en framförvarande konkurrent uteblev. Viktor gjorde nu en kanonstart och var redan efter första rundan uppe på 14:e plats och efter andra låg han tolva. Det såg ju lovande ut, men tyvärr blev det sedan kräftgång några steg, så över mållinjen var Viktor 16:e man. Det räckte emellertid. Efter hopräkningen var skåningen 35:a.

Caspian inledde med att rasa till 27:e plats men började omedelbart en upphämtning och efter tio varv var han uppe på 17:e plats och började ta in tid på Viktor, men över mållinjen skilde 0,218 sekunder till Viktors fördel. Tyvärr var Caspians fina åk till ingen nytta. Efter poängsammanslagningen blev han bara 47:a och det räckte ju inte på långa vägar till en finalbiljett.

Joe Turney var omutlig i finalen och vann som han ville. Svenskättade Arvid Lindblad körde upp sig och var tvåa i mål, men han hade tryckt in nosen och bestraffades med nerflytt till nionde plats. Enzo Deligny tog istället hand om silverplatsen före Alex Powell samt-engelsk-japanen Nakamura.

På första finalvarvet tappade Oscar Pedersen en placering, medan Viktor Gustafsson smet upp till 32:a plats. Sedan gick det fint för Oscar under de följande fyra varven och han låg nu 24:a, samtidigt som Viktor var uppe på 30:e plats innan han vände ner till 32:a igen.

Det sjätte varvet bjöd på dramatik för Oscar som tappade cirka elva sekunder på grund av någon incident och därmed låg tvärsist med fem sekunder fram till 35:an. Oscar körde in det mesta men kom inte om. Men det försvann dock förare mot slutet, så han blev istället 30:a.

Viktor fortsatte att klättra efter att ha varit 33:a som sämst, men han tjänade också på andras otur och skulle ha slutat som 30:a, men han hade också tryckt in nosen, så det blev 33:a plats till slut.

OK Junior

Elliot Kaczynski var bäste svensk under tidskörningen, där han efter saxningen placerades på 27:e plats med 1.02,770 minuter. Oliver Kinnmark rundade på 1.02,939 och hamnade då på 35:e plats, medan Leo Nilsson slutade på 57:e plats bland de 69 startande med tiden 1.03,063. Snabbast var Guillaume Bouzar från Luxemburg med 1.02,347.

Även denna klass fick köra fem kvalrundor. Nu toppade fransmannen Arthur Dorizon med fyra segrar och en fjärdeplats. Elliot drog ihop 68 poäng, vilket satte honom på 41:a plats. Oliver samlade 79 minuspoäng och blev därmed 51:a, medan Leo med 99 poäng slutade på 62:a plats.

Så blev det Superfinaler med Elliot i 21:a rutan och Oliver i 26:e i det första extraracet. Under de nio varven kämpade Elliot sig upp till 13:e plats, men han hade tryckt tillbaka nosen, så det blev 18:e position istället. Oliver var snabbt uppe på 21:a plats, men tappade sedan flera placeringar och bröt redan efter tre varv.

Leo körde i det andra heatet, där han startade från 31:a rutan. Han var laddad till tusen och efter de nio rundorna hade han klivit upp på 19:e plats. Tyvärr så räckte det inte efter hopslagning av alla poäng. Elliot slutade som 40:a, Oliver som 52:a och Leo som 60:a. Därmed var hela trion utslagen.

Dorizon och Bouzar stod i finalens första startled. Mot slutet av racet blev båda snuvade av engelsmannen Nathan Tye, som därmed hamnade högst upp på prispallen.