Claes Uddgren

Tre av fem svenskar till final i IAME Euro Serie

IAME har startat sin Euroserie med ett race i Mariembourg i Belgien, dit fem svenskar åkte. Och det blev sensation direkt när Sebastian Hedin vann tidskörningen i X30 Seniorer. Sedan varierade hans resultat, men trots tidsstraff i finalen blev Sebbe ändå bäste svensk.

X30 Seniorer

Sebastian Hedin överraskade positivt genom att med sin Birel göra det absolut snabbaste varvet av alla med 54,721 sekunder. Mathilda Olssons Birel var tvåa i sin grupp men efter den "obligatoriska" saxningen hamnade hon på nionde plats bland de 88 förarna. Albin Karlssons Birel slutade som 55:a, medan fjolårets svenske IAME-mästare Isac Valtonen i sin Kosmic bara blev 68:e man.

Det kördes hela fem kvalomgångar. Sebbe hade tre riktigt bra resultat och två något sämre. Det positiva var att han inte i något fall ådrog sig tidsstraff, så slutplaceringen blev 13:e. Raden löd: 0-14-3-3-13. Mathilda slutade som 20:e ekipage med raden: 4-10-14-4-10. I det andra heatet hade hon fem sekunders tillägg.

IAME använder inte semifinalsystemet, utan man kör en B-final, innan det blir dags förfinal och final. Så det blev B-finalåka för Albin, som låg kvar på sin 55:e plats efter kvalet, medan Isac hade avancerat något till 62:a plats. De gick tyvärr inte vidare, då Albin bara nådde upp till 18:e plats i B-finalen med Isac 21:a efter att ha passerat elva konkurrenter.

Engelsmannen Mark Kimber vann kvalet, medan hans landsman Callum Bradshaw tog hem förfinalen. Såväl Sebbe som Mathilda fick fem sekunder för att nosarna satt fel, men det hade ingen betydelse. De hade ändå inte blivit bättre än 16:e och 17:e ekipage.

Lustigt nog var det varken Mark eller Callum, som vann finalen, utan det gjorde en tredje engelsman - Aaron Walker. Sebbe gasade på bra och gick i mål som tia, men domarna gillade inte hans körning, så de bestraffade honom med fem sekunders tillägg för ojuste körning och då blev han 18:e man istället. Mathilda slutade på 22:a plats.

X30 Mini

Skåningen Jonathan Landström var ende svensk bland de 42 startande. Det gick uselt ända fram till finaldagen, då Jonathan reste sig och levererade. På tidskörningen var han 40:e man och efter att ha varit 18:e man i alla tre kvalen, hamnade Jonathan på 42:a och sista plats.

Så kom då söndagen, då man inledde med B-final med svensken på tolfte och sista rutan. Nu gick det äntligen som smort och han kunde avancera sex placeringar och därmed gå till final! I förfinalen fortsatte han klättrandet. Från sin 36:e startruta tog Jonathan sig upp till 31:a plats och samma position hade han även sedan den sista finalen hade avslutats.