Claes Uddgren

Tre segrar för Arvid

Umeåförarna Arvid Rosén och Victor Kemi brukar nästan alltid tävla tillsammans, men till Lidköping dök endast Arvid upp. Victor hade då kört veckan före vid SM/RM i Kristianstad utan större lycka. Desto bättre gick det nu för Arvid, som sparade sig till RMC-racet i Rotax Junior. Han körde under de båda dagarna fyra finaler varav han vann tre.

Rotax Junior lördag

Det hade precis lagom torkat upp efter en regnskur, när det var dags för tidskörning, så det gick att köra på slicks. Tyvärr kom bara sex förare till start. Hade andra hugade bränt sina pengar på JRM i Junior 125 i Kristianstad? Märkligt var det i alla fall.

Lucas Björk var piggast på morgonen och satte 54,154 sekunder med Arvid Rosén en god tvåa på 54,359 och Vigor Hjorvard trea på 54,500. Astrid Almlöf var fyra på 55,093 och Anna Glaerum femma på 55,334.

När det var dags för första heatet, hade det regnat igen, men banan var inte dyngsur så däckvalet blev lite olika. Lucas, Vigor och Astrid valde regndäck, vilket skulle visa sig vara bäst om nu inte snabbast. Speciellt Lucas verkade trivas som fisken i vattnet och ledde från start till mål, dit han kom 7,9 sekunder före Vigor, som i sin tur hade Astrid fyra sekunder bakom sig.

Arvid satsade stenhårt på sina slicks och gjorde ett flertal avåkningar, så han blev till slut bara femte man, fem sekunder efter Anna. Men i slutskedet var banan så torr, så Arvid kunde sätta racets snabbaste varv med 58,934, vilket var ungefär en sekund bättre än Lucas gjorde med sina regndäck.

Hädanefter kunde de lägga bort regndäcken. I andra heatet ledde Lucas ånyo från start till mål, medan det blev många (!) omkörningar bakom honom. Arvid kom iväg som tvåa men blev strax efter passerad av både Vigor och Anna, medan Astrid hamnade sist.

Sedan kom Arvid tillbaka och fick Anna med sig, när de petade ner Vigor till fjärdeplatsen. Men det var inte slut än, för Vigor plockade först Anna och sedan även Arvid, medan Astrid i kön gled förbi Lili Näslund. Så såg det även ut vid målgången.

Därmed var det klart för den första finalen med Lucas och Vigor i första ledet, Arvid och Astrid i andra samt med Anna och Lili i sista raden.

Vigor fick omgående en dålig start från yttern så han var bara fjärde man in i första hårnålsvänstern. Ledde gjorde Lucas före Arvid och Anna. Vigor hade inga problem med att sno åt sig tredjeplatsen och dessutom kunde han hänga på Arvid och tillsammans med honom blåsa förbi Lucas. Och så blev det. Inga fler omkörningar.

Nu hade Arvid segerhuvan på, så i den andra finalen kom han att leda från start till mål, medan Lucas och Vigor kivades om andraplatsen. Lucas hade övertaget när de gick ut på sista varvet, men i svängen före tunneln (tre kurvor före mål), så lyckades Vigor pressa sig förbi och ta andraplatsen. Anna, Astrid och Lili höll sina positioner bakom grabbarna hela vägen.

Rotax Junior söndag

Lucas Björk var även snabbast under söndagens tidskörning, då han noterade 54,305 sekunder följd av Arvid Rosén på 54,367, Vigor Hjorvard på 54,558, Anna Glaerum på 54,633 samt Astrid Almlöf på 54,687.

I första kvalheatet fick Lucas leda till tredje varvet, då Arvid dök förbi. Snart gjorde Vigor om bravaden, men Lucas kom tillbaka. Till slut var det ändå Vigor som stal andraplatsen efter Arvid.

Anna var fjärde ekipage i både inledning och finish, men däremellan var Astrid en kort stund uppe på fjärdeplatsen.

Andra heatet var nästan en kopia på det första med Lucas i täten i knappt två varv innan Arvid tog över för gott. Vigor följde Arvid strax efter och därefter lyckades han behålla andraplatsen. Bakom grabbtrion var Astrid fyra tills Anna blåste förbi.

Sedan var det dags för dagens första final med Arvid och Vigor i första led samt med Lucas och Anna i det andra. Den här gången ledde Arvid från start till mål utan större besvär. Lucas hakade på i början, men Vigor smet snart förbi och sedan hände ingenting mer. Astrid överraskade med att hålla Anna bakom sig hela vägen efter att ha hängt på Lucas i starten.

Sista finalen bjöd på dramatik. Det skulle köras i 14 varv och nu var Vigor rejält på bettet. Han lyckades pressa sig förbi mastern Arvid redan på första varvet, men norrlänningen återställde blixtsnabbt ordningen. Vigor var dock ingen slagen man utan gjorde snart en ny lyckad attack och ledde sedan ett par varv tills de passerade backen över tunneln. På baksidan, där knappt någon kunde se, körde Arvid på Vigor så illa att denne flög av banan. Därefter blev det en "promenadseger" för Arvid, men det blev ingen fjärde pokal. Påkörningen hade iakttagits av de utposterade observatörerna, så han fick tio sekunders tidstilläg och som lök på laxen blev det fem sekunder till i och med att nosen trycktes in vid kollisionen. Så med 15 sekunder extra blev det nedflyttning till sjätte och sista plats istället.

Lucas fick naturligtvis fri lejd med Vigor ute i periferin och Arvid bestraffad, så han tog därmed hand om den sista segern före Anna och Astrid. Vigor lyckades ta sig upp på banan igen och körde sedan som en furie så att han kom ikapp Lili och körde om henne så att han åtminstone kunde sno åt sig fjärdeplatsen.