Claes Uddgren

Två svenska sjätteplatser i WSK:s final

WSK Final Cup på Adriabanan i norra Italien avslutade årets europeiska kartingsäsong. Många svenskar - hela tolv stycken - var på plats och bäst gick det för Joel Bergström i OK och Elliot Kaczynski i Mini 60, vilka bägge körde i mål som sexa sedan båda haft bättre placeringar på gång.

Mini 60

Hela åtta svenska förare hade tagit sig ner till Adria inklusive ett par som har eget boende i Italien. Det kom inte mindre än 126 förare totalt, vilket nog är klassrekord för i år. Elliot Kaczynski, vars formkurva efter årets SM har pekat rakt upp, var bäste blågule åkare under tidskörningen, där han placerade sig på 13:e plats. Sedan följde hans två argaste rivaler Scott Lindblom på 25:e och Oliver Kinnmark på 31:a plats, men även Melvin Kalousdian med mycket mindre rutin gjorde bra ifrån sig och smet in på 32:a plats. MKR-giganten Noel Sundberg på 35:e plats behövde knappast heller skämmas. Därefter kom Jonathan Landström in på 52:a plats och Erik Poulsen på 60:e, medan den rena novisen Teodor Bergersen blev 101:a.

Under kvalen gjorde Elliot sitt unga livs främsta insats genom att vinna inte mindre än fyra av sina sex kvalheat! En fjärde- och en sjätteplats gjorde att han slutade som totaltvåa efter tjecken Jindrich Pesl, som vann tre av sina heat.

Scott vann inte något race men klättrade ändå upp till en förnämlig elfteplats. Nästa överraskning var Melvin, som hoppade upp till 37:e plats trots en mindre lyckad insats i sitt sista åk, där han bara var 22:a i mål och inte hade några tidstillägg.

Oliver rasade till 46:e plats och Noel till 48:e, medan Erik slutade som 61:a. Alla de uppräknade gick emellertid till semifinal, vilket tyvärr Theodor och Jonathan inte gjorde. Theodor gjorde emellertid en uppryckning och hoppade upp till 84:e plats med en 20-placering som bäst. För Jonathan blev det emellertid generalras ner till 98:e plats.

I den första semin körde Scott i mål som sexa, medan Melvin precis klarade 16:e plats och därmed tog sig till final. Erik bröt mållinjen cirka 4,5 sekunder efter Melvin men rankades ändå bara som 29:a och var därmed utslagen.

I den andra semin var Elliot 0,9 sekunder bakom segraren men bara på fjärde plats, vilket gav honom sjunde startrutan i finalen. Noel kom i mål som 19:e man men med en intryckt nos blev han nerpetad till 29:a plats och hade då Oliver före sig på 22:a plats. Båda var alltså utslagna.

Finalen körde sent en söndagseftermiddag i bara åtta graders värme. Det hindrade inte Elliot från att sätta loppets snabbaste varv. Tyvärr gick det en smula bakåt för honom i inledningen, så efter fyra varv låg skåningen nia. Men sedan vände det sakta och efter de tio varven kunde Elliot flaggas av som sexa.

Scott hade en liknande resa och låg som sämst 22:a efter fem varv. Sedan vände han också på steken och blev slutligen 17:e man i mål, 11,147 sekunder efter ettan, rumänen David Cosma-Cristofor, som ledde från start till mål. Elliot var för övrigt 5,447 efter rumänen.

Jag vet inte riktigt vad som hände Melvin. Han låg nämligen på 34:e plats under de fem första varven och bröt sedan på det sjätte. Än värre var det förstås för tjecken Pesl, som bröt ännu tidigare.

OK

Klassen hade 40 startande med endast Joel Bergström från Sverige. Han öppnade med att bli nia på tidskörningen och blev sedan fin fyra efter de blott tre kvalåken där han presterade raden: 3-6-4. Bulgaren Tsolov blev kvaletta.

Det gick något sämre i Joels semifinal. Han var femma över mållinjen men flyttades upp till fjärde efter att en annan förare hade fått tillägg.

Joel gjorde en stark finalstart och smet direkt upp från sjunde till femte plats. Efter fyra rundor var han fyra. På varv elva tappade han ner till sjätte plats och var sedan under ett par rundor sjua, innan han återtog sjätteplatsen, som Joel sedan höll under de kvarvarande varven.

I täten hände det mycket. Brassen Camara tog täten men blev lika snabbt av med ledningen till Arvid Lindblad. På åttonde varvet smet Nikola Tsolov upp i topp, men några varv före målgång, så gled engelske (med svensk pappa) Arvid Lindblad upp i topp igen och vann före Tsolov, jamaicanen Alex Powell samt Camara.

OK Junior

Endast Kristiantads Leo Nilsson fanns med i det internationella gänget om 72 förare. Det gick hyfsat för honom på tidskörningen och slöt med 41:a plats. Det gick inte riktigt lika bra under kvalen, där han blev 46:a men åtminstone med ett bra sista heat, där Leo blev tia. Tyvärr kom han sedan bara fyra varv i sin semifinal och rankades där som 30:a. Finalen vanns lite senare av spanjoren Lucas Fluxa.

KZ 2

Två svenskar på plats. Norton Andreasson och Järfällarookien Jonas Sahlin. På tidskörningen gick Norton in på femte plats, medan Jonas var 37:a och siste man. Med ett startfält på bara 37 deltagare behövdes bara tre kvalomgångar.  Norton var aldrig sämre än trea men räknades ändå bara som fjärde man totalt, medan Jonas blev kvar på 37:e plats.

Båda svenskarna hamnade sedan i den första semifinalen, där Norton slutade som sjua. 17 man gick vidare och Jonas missade precis denna position genom att bli 18:e man, mindre än en sekund efter den 17:e föraren. Fast han hade då fått fem sekunders tillägg för intryckt nos.

I finalen startade Norton i 14:e rutan och föll blixtsnabbt till 21:a plats under första varvet. Sedan jobbade han sig sakta och säkert upp till 15:e plats efter åtta varv. Men på den nionde rundan tog racet slut för svenskens del. Nortons slutplacering blev därmed 33.

Loppet vanns av italienaren Francesco Celenta.